Ще местя котлето в друго помещение и под влияне на добрите думи за трипътния вентил ще сложа и аз. Някога, когато правих парното, с мисълта, че може да спира тока вдигнах топлите тръби нависоко, за да може топлото да върви без помпа. Е, не върви. Сега реших да пробвам да вдигна топлата вода по широка тръба нависоко, до съд около 50 литра и от долния му край да изведа тръбата до разпределителя. Идеята е първо да намаля съпротивлението, второ водата да се вдига до 50 литровия съд и от там заради тежестта си, да тръгва сама когато спре тока. Освен това съм чувал, че така е по-добре. Защо, не знам.
Конкретните ми въпроси са:
1. Има ли смисъл от 50 литровия съд?
2. Ако има, ще може ли обикновена двускоростна помпа Грунфос за изтласка водата в тръба 1 цол на височина около 2 метра?
3. Ако все още има смисъл от 50 литровия съд, малкия кръг на трипътния вентил преди (без) или след (със) него ли да включа.
Котлето е Бош 16 kW, захранва радиатори с мощност около 13 кW.
Конкретните ми въпроси са:
1. Има ли смисъл от 50 литровия съд?
2. Ако има, ще може ли обикновена двускоростна помпа Грунфос за изтласка водата в тръба 1 цол на височина около 2 метра?
3. Ако все още има смисъл от 50 литровия съд, малкия кръг на трипътния вентил преди (без) или след (със) него ли да включа.
Котлето е Бош 16 kW, захранва радиатори с мощност около 13 кW.