• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
abc - напреднал
Ще местя котлето в друго помещение и под влияне на добрите думи за трипътния вентил ще сложа и аз. Някога, когато правих парното, с мисълта, че може да спира тока вдигнах топлите тръби нависоко, за да може топлото да върви без помпа. Е, не върви. Сега реших да пробвам да вдигна топлата вода по широка тръба нависоко, до съд около 50 литра и от долния му край да изведа тръбата до разпределителя. Идеята е първо да намаля съпротивлението, второ водата да се вдига до 50 литровия съд и от там заради тежестта си, да тръгва сама когато спре тока. Освен това съм чувал, че така е по-добре. Защо, не знам.

Конкретните ми въпроси са:

1. Има ли смисъл от 50 литровия съд?
2. Ако има, ще може ли обикновена двускоростна помпа Грунфос за изтласка водата в тръба 1 цол на височина около 2 метра?
3. Ако все още има смисъл от 50 литровия съд, малкия кръг на трипътния вентил преди (без) или след (със) него ли да включа.

Котлето е Бош 16 kW, захранва радиатори с мощност около 13 кW.

Прикачен файл

2012-09-20 22.45.32.jpg
filmatoplo - майстор
Всички тия гимнастики със вдигане на съда горе може да отпаднат , ако си монтираш втора помпа за радиаторите . :wink:
abc - напреднал
Тоест този съд би подобрил циркулацията, но е по-добре с помпа, така ли?
Christo - майстор
Има много схеми за свързване на радиаторите на естествена циркулация. Най-разпространени са две: долно и горно разпределение. При горното разпределение водата отива по една достатъчно дебела тръба на тавана и от там се разпределя по вертикални щрангове, слизайки надолу по етажите. От всички радиатори,(за предпочитане от долните им страни, диагонално на точката на свързване на топлата вода), тръгват студените тръби, събират се, като същевременно си увеличават диаметрите, докато идат в долната част на котела, който се намира в най-ниската част на инсталацията. Всичките диаметри се смятат, разбира се. Системата работи толкова по-добре, колкото по-голяма е разликата между най-ниската и най-високата точка, но е възможно да работи и само в едноетажен апартамент. Може би единственият и кусур е, че има голям разход на тръби с големи диаметри. Имах такова парно двайсетина години. Тръгват едни два цола от котела и се разпределят до радиаторите на една втора. Студените тръби-обратно. Никакви проблеми с циркулацията. Трябва да се спазват наклоните, така щото да не се образуват въздушни джобове и обратни наклони. Системата се самобалансира сама. При долното разпределение, разпределянето по щрангове става в сутерена и от тъм нагоре по етажите тръгват щрангове, от които се взема топла вода за всеки радиатор. Циркулацията е по-слаба от горното разпределение и по-трудно се балансира системата, но майсторите едно време по я харесваха, щото изисква по-малко тръби с големи диаметри. Ако за котела не ти трябва ток, парното може да работи без ток. Ако обаче ще слагаш вентили и друга автоматика, послушай Филма. Още една помпа. Тъкмо и диаметрите на тръбите ще паднат. Сметките тук са други. Тук напорът на помпата преодолява местните съпротивления, докато при естествената циркулация-разликата в теглото на топлата и студената вода.
abc - напреднал
Търся нещо по средата. Ще сложа втора помпа, но ако няма продължително време ток или пък по някаква причина UPS-а не сработи или работи, да не прегрее, а да продължи да циркулира вода, макар и не толкова ефективно колкото с помпи. Да разбирам, че има смисъл от 50 литровия съд. Остава да разбера дали да го затворя в малкия кръг на трипътния вентил или да го оставя извън него :)
Christo - майстор
За да работи системата без ток, тя трябва да отговаря на условията, които описах по-горе. Прави се байпас на помпата, филтъра към нея ит.н. с един кран, който в нормална ситуация е затворен. Когато няма ток, кранът се отваря и циркулацията тръгва през него, без да се затруднява от помпата, филтъра и другата арматура. Картинката е илюстративна. Нямах друга под ръка. Може да се изпълни и по-добре. Този съд няма никакъв смисъл!!! Бива, като буфер до котела. Пак ти казвам: в литературата има много схеми за естествена циркулация. Такова животно като съд за усилване на циркулацията няма. Нарисувай си сегашната схема по-подробно, заедно с диаметрите на тръбите, да я обсъдим тук заедно. Прилагам един архивен документ, но за ограмотителни цели е добър. Виж схемите.

Прикачен файл

images.jpg
images.jpg (7.37 KиБ) Видяна 3271 пъти

Прикачен файл

Shemi_na_parno.rar
(400.58 KиБ) Свален 211 пъти
abc - напреднал
Благодарности. Парното ми е обикновено, без някакви схеми за подобряване на работата. Котел, помпа, 6 радиатора със самостоятелни тръби до котела и ... друго няма :) Допълнителния съд отпада, допълвам един трипътен вентил и може би втората помпа според схемите тук и за сега толкова :)
filmatoplo - майстор
Колко такива байпаси имам направени едно време , ако иска някой може да му направя.
LazarGanev - "Велик майстор"
Трудно ми е да повярвам, че през колекторна система ще тръгне естествена циркулация, ама знае ли човек :?
abc - напреднал
Няма да експериментирам. Ще и сложа само трипътен вентил, засега с една помпа.
  • 1
  • 2

Тема "Моля за съвет за тази конфигурация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: