• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andrey75 - помощник
здравейте банда, отдавна не бях писал тук, ама ето че отново се налага :)
имам следното питане, на какво разтояние трябва да се постави панелен радиатор от пода?
на спецификацията му пише 100мм, ама на мен ми се вижда малко ниско, има ли изобщо някакво значение на какво разтояние ще го поставя ?
Christo - майстор
Радиаторът по принцип работи така: засмуква студения въздух, който се намира под него, той се затопля, обтичайки ребрата на глидерите, олеква и се издига нагоре, доката напусне радиатора. На негово място постъпва студен въздух отдолу и т.н. Ако сложиш радиатора прекалена ниско, достъпът на студен въздух отдолу ще е затруднен и освен това ще се засмукват частици прах от пода. Ако го сложиш прекалено високо, на пода ще остане един слой студен въздух, който няма да участва в циркулацията и ще си остане студен. Много е неприятно- на главата горещо, на краката студено. Моят съвет е да спазиш изискването на производителя. Все пак, те са си тествали радиатора и са преценили оптималната височина.
syncho - майстор
Christo много добре го е обяснил. Подкрепям с две ръце... и един крак :roll:
filmatoplo - майстор
Подкрепям и аз с още 1 крак :wink: .Днес проведох тест на свързване на радиатор долу-долу , правил съм го и преди но този път с глидери хаш 1400 или на български :) един и четиридесет високи .Работи без грешка -спокойно може да се практикува този метод :wink: -навремето бях оставил тръбите ниско долу за Херц вентил , но в последствие настъпиха промени и се наложи да сложа тесен и висок радиатор с невъзможност вече за монтаж на херца.
turistak - специалист
filmatoplo написа:
Подкрепям и аз с още 1 крак :wink: .Днес проведох тест на свързване на радиатор долу-долу , правил съм го и преди но този път с глидери хаш 1400 или на български :) един и четиридесет високи .Работи без грешка -спокойно може да се практикува този метод :wink: -навремето бях оставил тръбите ниско долу за Херц вентил , но в последствие настъпиха промени и се наложи да сложа тесен и висок радиатор с невъзможност вече за монтаж на херца.
И аз да налея малко във воденицата. Имам 4 ребра 1800мм долу/долу, топли чудесно.
filmatoplo - майстор
:prayer: Предавам се :wink: къде такива високи глидери :? =D> .
VLADO66 - майстор
filmatoplo написа:
Има, има :)
Здравейте ! Не зная дали тук е правилното място да питам, но ако съм объркал, някой да премести поста ми на необходимото място. Наложи се набързо да направя с малко пари една отоплителна инсталация с минимални инвестиции и затова купих радиатори 2-ра ръка. Знам че е глупаво да ги купувам без да зная параметрите им, но цената беше като за панелни 2-ра ръка. Та думата ми е че никъде не можах да намеря инфо колко киловата са.
Ето това е единия:

Изображение

Височината е околко 53 см. и сигурно по стандарт се водят 500 мм. Ако някой е имал работа с подобни или има някаква документация, моля да помогне. Благодаря предварително !

П.п. Забравих да кажа все пак че са алуминиеви и по информация от собственика са правени в БГ по италиански патент.
Huhavela - специалист
filmatoplo написа:
Има има . GLOBAL имат даже и 2000.
LazarGanev - "Велик майстор"
CaMyPau написа:
Височината е околко 53 см. и сигурно по стандарт се водят 500 мм. Ако някой е имал работа с подобни или има някаква документация, моля да помогне. Благодаря предварително !

П.п. Забравих да кажа все пак че са алуминиеви и по информация от собственика са правени в БГ по италиански патент.
Радиаторите са с марка Теси, не им знам мощността, но ако ги сравняваш с аналогични алуминиеви радиатори Н500 няма да сбъркаш с много
  • 1
  • 2

Тема "радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: