Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vaseto89 - специалист
Здравейте :)

Догодина трябва да мисля за някакво решение за отопление на етаж от къща,който е с площ около 90кв.м. с хубава дървена дограма е, но без изолации. 100% ще му направя вътрешна изолация на етажа(външни стени+таван). Ще отоплявам 4 стай по средно 20 квадрата.

Въпроса ми е някой отоплява ли се с тези норвежки конвектори? Какво ви е, като цяло мнението за тях. Задължително искам да са с дигитален термостат за контрол на температурата по часове с цел спестяване на енергия и по-приятна среда.
Някой има ли впечатления колко ще ми струва, като разход на електроенергия?

Какво ще ме посъветвате и дали да се спра на тях или да се замисля за друг вид отопление с климатици, парно... и тн.
Чаро - Акълия
Ъ! Е точно Адакс ли? Каква е разликата с другите подобни?
Всеки маслен радиатор или обикновен конвектор може да се снабди с дигитално управление по часове за смешни пари. Не искам и да знам колко струва оригиналното за Адакс. Предполагам само цената на тия термостати ще е равна на сумата за ток за над половината зима :?
Лично имам наблюдения върху Адакс и още едни (не помня марката сравнявал съм ги едновременно в един апартамент) Всичките топлят добре, бързо, безшумно и комфортно. Хабят ток както Зил-а бензин.
Това отопление за мен не фигурира в списъка комфорт-цена.
Комфорта от топлината се заменя с изтръпване на някои крайници пред гишето на електроразпределение :lol:
fbr - майстор
vaseto89 написа:
Здравейте :)

Задължително искам да са с дигитален термостат за контрол на температурата по часове с цел спестяване на енергия и по-приятна среда.
Едва ли дигиталния термостат ще е фактор, за да спестявате и да постигате комфорт. Независимо каква марка са конвекторите, на какъв принцип са термостатите им, разхода на енергия на Вашата къща зависи единствено от нейните топлозагуби в околната среда. А това може да сметнете с калкулатори, които във форума се намират под път и над път. И следващиата Ви стъпка, следва да бъде, с какъв енергоносител може да бде доставена необходимата енергия. Само така може да се предположи какви предполагаеми сметки за енергия ще имате. А въпроса Ви "Ще купувам Конвектори АДАКС, какви сметки за ток ще имам" издават дълбоко непознаване на материята.
Christo - майстор
+1 за fbr!
Електрическата енергия се превръща в топлина съгласно закона на Джаул-Ленц: Q=P.t, където Q е топлината в Джаули, P е мощността във ватове, t- времето в секунди. Законът е открит през 1840г!!!!!!!!!!!!! В знак на признателност, мярката за количество топлина е наречена на името на единия от откривателите. Справка: учебник по физика за седми клас. Ако отоплителният уред превръща електроенергията в топлина чрез нагряване на реотан, какъвто е случаят с конвекторите, тази формула, преведена на прост език означава, че ако печката(или каквото сте си купили) е с мощност да речем, 3KW, за 1 час ще изразходва 3 киловатчаса електроенергия. Това по еди колко си стотинки киловатчасът ще прави еди колко си лева на месец. Колко киловата са нужни за стоплянето на едно помещение е сложен въпрос. Зависи от обема, изолацията, исканата температура, дали се отопляват съседните помещения отдолу, отстрани и отгоре(в посоченият ред), изложението(юг, изток, запад, север), площ на дограмата, вид на дограмата, климатът, и т. н. Отговорът на въпроса е проект за отоплителна инсталация. Както е лесно да се види, във формулата никъде не присъства име на фирма. От фирмата зависи формата на нещото и колко често ще му гори нагревателят, вентилаторът или копчето за пускане. Всички други приказки от рекламите по телевизията са за лапнишарани. И както гледам, опитите да се ловят шарани хич не са безуспешни. Единственият плюс на подобни електроуреди е тяхната относително ниска цена. Този плюс в дългосрочен план се изпарява от високата цена на електроенергията. По въпроса външна или вътрешна изолация, в топлотехниката изрично пише по-добре външна. По ред причини. Да не изброявам, че много дълго стана.
joro_vn - специалист
+1 за Christo
С две думи - дали ще е Адакс или саморъчно намотан реотан на тухла - разхода на енергия ще е един и същ за определения консуматор - въпросното жилище. :cry:
VLADO66 - майстор
От физичнa глeднa точкa стe прaви,но кaкто винaги имa eдно 'но'-фирмитe лидeри в брaншa нe случaйно поддържaт конструкторски отдeли които истисквaт физичнитe зaкони или повишaвaт комфортa чрeз подобрявaнeто нa конвeкциятa.Елeктроннитe прогрaмaтори рaботят с високa точност и дaвaт възможност зa прогрaмирaнe ,коeто води до икономии-всe пaк нe e всe eдно дaли t нa помeщeниeто щe сe клaти 2-3 грaдусa или щe e толковa колкото си я зaдaл/eдин ґрaдус e 6 процeнтa от смeткaтa/.Възможностa дa прогрaмирaш когaто тe нямa или спиш също e икономия.Чeститa Колeдa!
naughty - специалист
всички мои познати, които се отопляват с АДАКС крадат ток. иначе не биха си го позволили.
горе долу притежанието на АДАКС е 90% признак, че се краде ток в една къща :rolleyes:
Pol™ - напреднал
С риск половината форум да ми рипне с научни доводи ще кажа, че един читав конвектор (моите са от Бриколаж - айрлек май бяха) 1 киловат топли колкото духалка 2 киловата, така че препоръчвам конвекторите. Аз ги ползвам за нощно отопление в стаите, в които се спи - mрез деня съм на климатици. Ето табличката с показанията този месец - да се има в предвид, че през ноща 3 часа поне работи и бойлер 2 киловата + почти всяка вечер миална и през 2-3 дни сушилня 1-2 часа по 2 киловата

Код: Избери всички

дата	     дн	    н      дни	дн	нщ	срдн	срнщ
23.12.2011	50286	25446					
17.12.2011	50046	25295	6	240	151	2.50 	3.15 
11.12.2011	49853	25176	6	193	119	2.01 	2.48 
08.12.2011	49729	25102	3	124	74	2.58 	3.08 
04.12.2011	49565	25016	4	164	86	2.56 	2.69 
02.12.2011	49471	24964	2	94	52	2.94 	3.25 
30.11.2011	49403	24919	2	68	45	2.13 	2.81 

С две думи - конвектора си заслужава парите.
В едната съм сложил 2*1 в другата 1*1+1*0,5 и само при под минус 15 работят на макс всичките. ИНаче дори и нощеска при -10 работеха *1 и в двете стаи. При отопление само на конвектори препоръчвам електронно управление - ще има ефект.

И не крада ток, за разлика от половин София, която краде парно от и съседи и от Топлофикация.
LazarGanev - "Велик майстор"
:)
Последна промяна от LazarGanev на нед дек 25, 2011 7:44 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не знам защо всичко сравнявате с духалка. Това изобщо не трябва да се смята за отоплителен уред. Нека сравняваме Адакса за н'амколкостотин лева с маслен радиатор за 70лв например :drinkers:

Тема "Отопление на етаж от къща с панелни конвектори ADAX-мнения?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: