Най - вълнуващия въпрос зимно време.
extim69 - специалист
Можели да ми дадете савет какво да направя
Имам печка прити 17kw.на ризата,когато отворя вратата пропушва
Комина е 12-13см,двоен ,ползвам единия отвор ,висок е около 4м. и е над билото около 30см. при чисти кюнци искарва около седмица ,след това проблема почва
Моля за съвет,Вентилационна шапка за комин щте ми оправили проблема ,или трябва да правя по широк комин
При затворена врата гори няма проблем
Комина е измазан ,от единични тухли е изграден ,не е изолиран с вата но е посредата на къщтата
tinalex - специалист
Дали не можеш да вдигнеш с още 1 метър комина?Може и с кюнец.Аз съм със същия диаметър и камина с водна риза Дипломат,но комина ми е висок 6 метра,не е чистен 7 години и не пуши.Всъщност никога не е чистен.
filmatoplo - майстор
Аз го имам същия проблем - с прити съм и малко пуши, но си знам причината - хоризонталната ми тръба на кюнеца ми е малко дълга над 2 метра и задържа сажди . После тези кафевите гланцирани кюнци правят много нагар - мисля да ги сменя (дали са ми тоя съвет ) :)
LazarGanev - "Велик майстор"
И аз съм имал същия проблем. Вземи една лента от ножовка и изчисти нагара от ризата - основно проблем прави езикът на д горивната камера до изхода за комина.Пробвай през вратичката и през изхода. Трябва често да се стърже.
popovvv - специалист
Със същата камина съм само, че 13квт. на водната риза.Преди да отворите вратичката, отворете напълно клапата на димоотвода и изчакайте около половин минута, поне при моята това помага.Обръщам Ви внимание, ако чистите водната риза да отпушите двата отвора намиращи се в двата ъгъла при заварката на езика към задната стена на ризата.Много хора не знаят, че там има отвори, ще Ви трябва примерно отверка с която да ги изчистите добре.През горното кръгло отворче/на плочата/ почистете водният език и отгоре защото там се трупа много пепел, ако отворчето е недостъпно трябва да бръкнете през огнището пред водния език и с тънка летва/лист от ръчна ножовка/ да зачистите езика от пепелта.Ако тази операция не е правена досега ще усетите и чувствително увеличение на мощността.
BaiGrozdan - специалист
extim69 написа:
Можели да ми дадете савет какво да направя
Имам печка прити 17kw.на ризата,когато отворя вратата пропушва
Комина е 12-13см,двоен ,ползвам единия отвор ,висок е около 4м. и е над билото около 30см. при чисти кюнци искарва около седмица ,след това проблема почва
Моля за съвет,Вентилационна шапка за комин щте ми оправили проблема ,или трябва да правя по широк комин
При затворена врата гори няма проблем
Комина е измазан ,от единични тухли е изграден ,не е изолиран с вата но е посредата на къщтата
Абсолютно идентичен случай като твоя , а също така около 2 метра хоризонтални кафяви гланцирани кюнци като при колегата filmatoplo .Освен това този сезон горя и абсолютно сурови дърва.На 15.01 изчистих кюнците и печката/водна риза,воден език и ламарината под капачето.Извадих около половин тенекия от сирене сажди.Това е първото ми чистене от началото на отоплителния сезон.Проблема с пропушването обаче го решавам много лесно.Изчаквам да изгорят хубаво дървата и да остане само жар и тогава правя нова зарядка.С едно зареждане изкарвам около три часа.
ekon1 - напреднал
И аз съм с Прити 13кв,имам същият проблем.Достигнах до убеждението че натрупването на сажди е вследствие от не правелно оразмерена отоплителна инсталация,печката гори в границите на 50 до 60 градуса,много рядко 65.Водната риза поглъща бързо топлината на изгорелите газове,и когато имаме дълъг път на тръбите охладените вече сажди бързо полепят по тръбите.Още мисля че при тези температури на водата не може да се създате условие за пълно изгаряне в печката.Проблема не е решен от мен,за сега чистя като луд през месец тръби,питам се кога ще ми омръзне и да я изхвърлям в мазето.Поздрави на всички.
popovvv - специалист
До Econ1,
Каква мощност имате подвързана към камината, при мен номиналната мощност на радиаторите е към 12,5квт и камината без проблем работи на 70-75гр.При това долният отвор е напълно затворен, а клапата на димоотвода е затворена повече от половината.Ако отворя двата отвора напълно вдига над 80гр и водата започва да завира.За гориво използвам повече въглища/брикети и донбас/ последните, както се казва не си знаят силата от тях съм доволен с изключение на цената.
ПП. Не съм чистил кюнците от началото на миналия отоплителен сезон.Нямам хоризонтални участъци, а само с едно 90гр коляно влизам в кумина, вертикала кюнци е 1,5м.
ekon1 - напреднал
Имам 25 бр. глидера алуминиеви с h 350,41бр.глидера алуминиеви с H 500 на Ерато,боилер с серпентина монтирана допълнително.Долните отвори които са като жалози са постояно затворени,естествено ако стана като огнярите като едно време по влаковете мога и да я искипя,но при нормално горене се постига посочената по-горе температура.Имам вертикални 1.5м,и хоризонтални 2.00метра тръбен път до комина,2бр колена на 90 .За горивото Дърва и Домбасец.
filmatoplo - майстор
Трябва да почистя и мойте отвори , ама понеже не съм я гасил почти.

Тема "камината ми пропушва като отворя да заредя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: