• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Имам локално парно с пелетен котел и алуминиеви радиатори и подово отопление в кухнята.
Проблема ми е с трипътния винтил за подовото.....тои е настроен да отвори на 40 С , НО така и не отваря !!! От какво може да е проблема?
Дали е от това че съм го сложил преди помпата, а е трябвало да е след помпата ?

#-o
kalin72 - майстор
С какво го командваш да отвори? Моя е преди помпата, и работи чудесно, командва се от контролер.
filmatoplo - майстор
Някой бъркат думите- Преди и Пред .Правилно е свързването -котел,смесителен вентил,помпа ,подово.Или вентила в случая се явява преди помпата .
ДА и аз това прочетох на няколко места че трипътня винтил трябва да и между котела и помпата!
Или ще трябва да слагам и втора помпа /преди вентила/- само за подовото..... :sad:
А какъв е тоя контролер и каде го монтираш ...колега Kalin72 ?
kalin72 - майстор
Контролер, управляващ отоплителните кръгове - в моя случай трипътния винтил и помпата на радиаторите. Има на Интиел, има и чуждо производство.

Изображение
kuuuuuul - майстор
На подовото му трябва отделна помпа,или имаш ли подово трябват две помпи.
filmatoplo - майстор
Тази схема е примерна и не пълна :wink: , и въобще не дава идея за смесителен вентил преди водно подово :wink: .
bulhomes2 - майстор
Не, че ще го направя, ама не може ли по този начин да мине и с 1 помпа? Трябват доста изчисления, че при гореща вода (затворен към топлата вентил) да се осигури превъртане на водата през котела и радиаторите, а не да върти само кръга на подовото. Ако съпротивлението на щранга с подовото е по-голямо от другите - може и да стане, но пък тогава дали изобщо ще тръгне вода към подовото в началото? Май не си струват за 100 лв за една помпа експериментите.
Прикачен файл:
Graphic1.jpg
Graphic1.jpg (14.81 KиБ) Видяна 7573 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Питане за трипътен винтил?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: