• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jorkataG - специалист
Здравейте.

Хрумна ми тази схема по долу тъй като търся всякакви варианти за по-ефективно отопление с камина.
Причината основно е тази че това което купуваме не е това което пише на етикета но това е друга тема.
Та възможна ли е тази схема
Изображение
Помпата на кръга на камината 5 ще работи постоянно а помпата 6 ще се управлява от контактния термостат нагласен на определени градуси.
Единственото което се двоумя е дали този буфер да е със серпентина или не.
naskov - майстор
Като гледам добре си е схемата
filmatoplo - майстор
Има и такова свързване , само контактен термостат 7 не трябва да е там , тоест помпа 6 трябва да взима сигнал за старт от буфера :wink: .
jorkataG - специалист
Значи помпа 6 да се управлява с терморегулатор за бойлер примерно.
kalin72 - майстор
jorkataG написа:
Значи помпа 6 да се управлява с терморегулатор за бойлер примерно.
Не, значи термостата да го преместиш на топлата вода, излизаща от буфера, на червената линия срещу 4ката, на картинката.
jorkataG - специалист
Идеята контактния термостат да е сложен там е следната:
Камината загрява водата в буфера, която вода се върти от помпа 5 постоянно и когато водата в буфера достигне определена температура помпа 6 да започне да върти водата в системата от радиатори . Идеята ми да го сложа там е че когато водата се затопли достатъчно в малкия кръг-камина и буфер/температурата на изхода ще е най добрия показател за това/, тогава да започне да се върти водата в големия кръг - системата от радиатори и лира .
Фло - специалист
Мисля,че няма смисъл от втората помпа /т.6 от схемата/.Така или иначе ,ако в един момент радиаторите започнат да черпят от буфера,при изгасена печка,като превъртят обема на буфера през собствения си обем температурите в буфера и радиаторите се изравнява и става примерно 40 гр.И това не е лошо да поддържа примерно през нощта температурата в стаите докато се запали пеца сутринта.Така горещия щранг би следвало да отива директно на топлообменниците ,а студения в буфера и през помпата в камината.Ефекта ще е същия като на схемата с разликата от икономия на втора помпа,разните хапаратури, като релета и датчици и разводка!
jorkataG - специалист
Ако се премахне помпа 6 то в такъв случай няма нужда и от буфер. Защо да грея буфер и инсталация.
Идеята е да се загрее водата в буфера и след като там водата достигне примерно 75 градуса тогава да се пусне големия кръг.
colyo - специалист
Малко неподготвено да се изкажа и аз. Ако чакаш първо да се загрее буфера и чак след това да тръгне водата към радиаторите ще чакаш доста. По-добре е водата да си минава през буфера (само ако е без серпентина) и да си отива към радиаторите, а самият буфер ще се затопля малко по малко по време на работа.
Надявам се да разбереш какво имам предвид. Мен ме чака същия "Хикс" догодина и съм се поровил и разпитал доста.
jorkataG - специалист
Да поясня.
Буфера е термоизолиран и загубата на топлина ще е практически равна на 0 така че според мен загряването на водата първо в буфера ще е доста по бързо при положение че няма топлинни загуби.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Възможен ли е този вариант" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: