Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Bai Sando - помощник
Здравейте.Нов съм в вашия форум,иначе съм чел доста и съм горе долу в час с майсторенето.
Та от години живеем в панелен апартамент на 5 етаж в който зимата става доста студено.Вече е сменена дограмата на всичките стаи с ПВЦ.Има и външна изолация и това е.От 2 години нашите ми го оставиха за мен и приятелката ми сега съм решил да си го постегнем както на нас ни харесва.Миналото лято правих основен ремонт на хола и сега се заемам и с другите стаи.Та така и така ще махам всичко и се реших преди това да прекарам едно локално парно.
От тук почват въпросите ми.
Имаме стаичка която се намира между етажите.Тя е 2 квадрата и е идеална за превръщането и в парно помещение.Има и изграден комин.
Изображение
Гърба на стената му се намира в кухнята.И понеже е междуетажна стига до 1 м. от пода на кухнята.Ограденото в синьо е до къде стига стаичката.
Изображение
Ще има 4 радиатора с обща мощност около 10 000w. По един в кухнята,хола,спалнята и един мъничък в антрето.
Въпроса ми е след като монтирам радиаторите и вържа тръбите искам разш. съд да се сложи от вън в коридора пред входната врата.
Това е хола и тук смятам да сложа радиатора.
Изображение
А това е коридора (гърба на хола) от където смятам да прекарам тръбите и да влезнат в хола понеже не ми се кърти от вътре.
Изображение
Та така и така тръбите ще са външни,ще има ли проблем да сложа разш. съд на тази стена понеже се пада възможно най-високата точка?
Първоначално мислех да е в стаичката,но тавана и идва много ниско понеже е междуетажна и за това реших да сложа разш.съд вън в коридора.Около 10 метра ще е от камината.Ще функционира ли добре там?
Ето една грозна схема дано ме разберете,че не съм много добър в обясненията :mrgreen:
Изображение
И още нещо.Понеже парите няма да ми стигнат мисля 1-2 зими да използвам камина с водна риза Прити която така и така имаме вече.
Изображение
Мисля да я изолирам с огнеупорни тухли и специална вата докато се съберат пари за котле.
Та според вас ще се получи ли нещо :?
joro_vn - специалист
Ако разширителния съд е отворен - трябва да има къде да прелива при прегряване. Като гледам си го замислил именно отворен а и е препоръчително при тази система.
Мястото за радиатор в хола е малко късо - там по ще се впише конвектор, който си има недостатъци като по-висока цена, шум и нужда от контакт за захранване.
kapanec - специалист
Това общ етажен коридор ли е.? имали сифон където да се отича водата . Ако сложиш в банята една лира там ще ти е най лесно и удобно за отворен РС
Bai Sando - помощник
Да това е коридора на етажа,няма сифон но ако прегрее колко макс. вода може да изхвърли?Ще бърша май.
А за в банята да го сложа е невъзможно,понеже преди 4 год. и се направи основен ремонт и въобще не ми се кърти в нея :sad:
А за тръбите мисля да прекарам до всеки радиатор с 20мм.Големи ли са или малки?
Кажете докато не съм ги купил още :mrgreen:
Единственото нещо което съм купил за сега е помпата.
Тази:
Изображение
Мисля че ще върши работа.
А за камината изолирана в тухли и огнеупорна вата за да задържа по-дълго температурата.Дали ще се получи за 1-2 години ползване?
kapanec - специалист
[quote="Bai Sando"]Да това е коридора на етажа,няма сифон но ако прегрее колко макс. вода може да изхвърли?Ще бърша май.
А за в банята да го сложа е невъзможно,понеже преди 4 год. и се направи основен ремонт и въобще не ми се кърти в нея :sad:

Е тука за коридора ,вече съм ? шах и мат ? .Ами ти вече си го решил какво ще правиш такаче !!!!! (РС на 2-рия радиатор срещу положно на входа на самия радиатор) има и други подробности но ти си знаеш сам какво да правиш
пп.Пускай някоя друга снимка все пак ако не те затруднява
tysonlkr - специалист
Според мен да сложиш камина в междинната стаичка не е много практично. Отоплението с камина изисква постоянно поддържане на огъня в нея, което в твоя случай ще е доста некомфортно да излизаш всеки път до междинната стая.
Също така камините отдават и голяма мощност в помещенията в които са поставени. В случая ти няма да използваш изобщо тази мощност.
Така изградена локална инсталация е по добре да е с някакво котле иначе не е практично. Ако искаш да използваш камина с водна риза то е по добре да я монтираш в някоя от стаите :wink:
piron45 - майстор
Аз пък си мисля че при така начертаната схема не ти трябва помпа. Водата ще се задвижи от денивелацията. Имам направена такава инсталация на старата къща и работи чудесно. За тръбите ф20 е достатъчно.
VLADO66 - майстор
Абстрахирайки се от всичко казано до тук ми се струва че въпросната стаичка е в режим на междуетажна собственост и като такава трябва да имате съгласието на всички собственици за използването и.
Bai Sando - помощник
Знам,че трябва котле,но след 1-2 години.Така изолирана камината няма ли да задържа повече топлината?
А за стаичката тя си е наша от 25 години.Комина е прекаран от един комшия от по долните етажи който преди години беше правил парно в една от тези стаички и след като го махна така си стои.Питал съм го,каза ми ползвай го :-D Абе нашия блок е уникат,никой не го интересува нищо,добре,че аз и брат ми миналата зима прекарахме осветление,че и това нямаше :shock: Така,че за раз.съд вън няма да има проблеми от никого.
А на колко см. е препоръчително да е вдигнат р.с. от най-високата точка в системата?Мисля на метър? и колко литра да бъде според вас?
LazarGanev - "Велик майстор"
А защо не направиш затворена система?

Тема "Моето странно парно..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: