• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
emosms - специалист
От доста време обмислям отоплителна инсталация за къщата на село и най икономичния и бърз за изпълнение вариант ми се струва система от камина на дърва с въздуховоди.
Препоръчайте такава камина. Номинална мощност 16-18kW
---
Какво ви е мнението за марката дипломат, като най-достъпна ценово? (или поне с такова мнение съм останал)
Примерно тази>
http://www.diplomat.bg/bg/product/senator-347-32.html
Системата за обдухване как се решава?
1,2 вентилатора отстрани, или един отдолу, було като кожух да събира топлия въздух?
Доколкото знам също така, най-добре е камината за отопление с топъл въздух да е цялата от качествен чугун.
---
Друга специфика за конкретния случай, е че искам да вградя камината в една стара зидана камина, която дефакто никога не е ползвана за отопление.
Ограничават ме габаритите на оригиналната камина - 71шX 62в X 65 дълбочина
Като височина може и да е повече, ще трябва да разруша булото на камината за да стане вграждане така или иначе.
Така че интересува ме и възможност за изработка на такава камина по-поръчка, въпреки че не съм чувал да правят.
---
Притеснява ме местоположението на обдухващия вентилатор - ако е под камината и тя трябва да стои на по-високо, просто не го виждам как ще стане...
---
Ето скица на помещението и съществуващата конструкция, доста добре направено и с много 'семейна' стойност
Изображение
http://postimage.org/image/o8tsnk2mp
Поздрави!
galin56 - специалист
Значи има едни италиански камини с вграден вентилатор предназначени точно за вграждане вече в готови огнища. Мисля, че се казват касетини. Но и цената им е "добра". 2200-2500лв. Иначе има и български на Герканд с фабрично вграден вентилатор и изходи за въздуховоди, които зависимост от мощността цената им е от 1200 до 1700лв. Аз лично бих ти препоръчал такава. Но трябва старото огнище да го събориш и да си го направиш наново с гипсокартон и вата. Аз самия до последно се чудех с какво да си правя парното в апартамента и бях се навил за такава камина, но топлата вода наклони към стандартното парно и мисля да си купя ГК 18 с водна риза. То като се замислиш цената не е толкова по-различна, радиаторите са колкото един напорен вентилатор. Въздуховодите колкото тръбите, само разликата е помпата, РС и евентуално UPS. Но пък имаш и топла вода и за това аз се отказах. Но ако си решил твърдо взимай една на Герканд с фабричен напорен вентилатор и суха риза и няма да съжаляваш според мен.
emosms - специалист
Не искам да го събарям :( това е историята на къщата.
Може евентуално да изрежа 'барплота' в средата, ново було заради монтажа и така да я поставя по -високо
значи герканд
Oдеве мернах и някакви дявач, които правели и поръчкови размери
---
А за цената на осталналата част от инсталацията, като изключим топленето на вода и други плюсове на радиаторите и водата - мисля че е в пъти по евтино, не можеш да ме убедиш.
Без никакви въздуховоди мога да отоплявам 3 допълнителни помещения през едната секция на доен комин, с път на въздуха <1.50м за горните и директно за задното помещение.
Иначе ме блазни да си имам радиаторчета, направо с котел с въглища, но няма мазе... :)
Последна промяна от emosms на съб дек 08, 2012 9:36 pm, променено общо 1 път.
galin56 - специалист
Ми аз много се рових из интернет и четох мнения и камините на Герканд са с добри отзиви. Аз съм се спрял на такава. Френски, италианските и чешките са цифромания цена. А Герканд предлагат камери фабрично пригодени за въздушно отопление с напорен вентилатор, суха риза и 2 или 3 години гаранция беше на камерата и вентилатора на сравнително по-приемливи цени. Сега събирам пари и след нова година купувам една ГК 18 с водна риза. Цената е 1200лв. Камерите са от чугун, а стъклата им са големи и красиви.
emosms - специалист
Благодаря!
При първоначално ровене излизат дипломат, френски, чешки, италиански с по високи цени и модерен дизайн, пелетни... но не ги видях тези.
п.п.
Въздуховодите толкова ли са скъпи? Не става ли с алуминиево гофре?
С още 5,6 метра, които има къде удобно да прекарам, мога да пренасочвам към още 2 малки стаи и банята, обща площ 27 м2 и така почти цялата къща е решена
---
+...2,3 климатика по-нататък, за по-нормални температури а и за охлаждане на горния етаж, че лятото и там става известна жега.
Цялата сума пак ще стане цифра, но бих имал опции, а и няма нужда да се наливат много пари накуп и да се прави цялостно, ако изобщо се налага.
Последна промяна от emosms на съб дек 08, 2012 9:58 pm, променено общо 1 път.
galin56 - специалист
Не, не са скъпи, въздуховодите са на цена от 30 лв за 10 метра(продават се по 10м) гофриран въздуховод. Аз го казах в смисъл, че и цената на тръбите е горе долу толкова, но въздуховоди ще ти идат 10 най-много 20 метра а тръбите са ти 60-70 метра и има холендри, фитинги и т.н. Наистина с въздух е по-евтино.
emosms - специалист
Последно да попитам, на долния етаж има малки прозорци, в стаята с камината е само един 1x1,4м, и камината (огнище) пуши при затворено помещение, няма достъп на свеж въздух.
Иначе горе до върха на комина има 5м, едва ли ще е от тягата.
Замислям да вкарам въздух отвън, пред жалузите на вратичката предполагам.
Дали има инфо за дебит, съответно сечение на въздухопровод за съответните мощности камини?
galin56 - специалист
emosms написа:
Благодаря!
При първоначално ровене излизат дипломат, френски, чешки, италиански с по високи цени и модерен дизайн, пелетни... но не ги видях тези.
п.п.
Въздуховодите толкова ли са скъпи? Не става ли с алуминиево гофре?
С още 5,6 метра, които има къде удобно да прекарам, мога да пренасочвам към още 2 малки стаи и банята, обща площ 27 м2 и така почти цялата къща е решена
---
+...2,3 климатика по-нататък, за по-нормални температури а и за охлаждане на горния етаж, че лятото и там става известна жега.
Цялата сума пак ще стане цифра, но бих имал опции, а и няма нужда да се наливат много пари накуп и да се прави цялостно, ако изобщо се налага.
Ми щом ти е толкова малко пространството взимай най-малкия модел ГК 12 + монтаж(ти ако не викаш майстор), вата, гипсокартон и малко въздуховоди около 1500лв и си готов.
http://solarex-bg.com/Kamini_za_vgrajdane-SOLAREX.pdf
изглеждат така:
Изображение
galin56 - специалист
emosms написа:
Последно да попитам, на долния етаж има малки прозорци, в стаята с камината е само един 1x1,4м, и камината (огнище) пуши при затворено помещение, няма достъп на свеж въздух.
Иначе горе до върха на комина има 5м, едва ли ще е от тягата.
Замислям да вкарам въздух отвън, пред жалузите на вратичката предполагам.
Дали има инфо за дебит, съответно сечение на въздухопровод за съответните мощности камини?
Ами всички каминджии препоръчват пвц тръба Ф50 за свеж въздух отвън до под камината. С клапа отпред и като не работи камината да затвориш тръбата да не духа от там. Даже в твоя случай е задължително. Можеш да сложиш и правоъгълна пвц тръба/канал и отвора да отговаря на ф50. По-незабележими са горе в ъгъла между тавана и стената.
Последна промяна от galin56 на съб дек 08, 2012 10:41 pm, променено общо 1 път.
emosms - специалист
Пак благодаря
Но не става въпрос само за 27 м2.
ако пусна двата въздуховода, топлещи 2x3 = 6 помещения, плюс където е камината (16м2 с нисък таван, малък прозорец, дебели стени), плюс да отворя вратите към антрето и се събират 90/100м2
Мисля че ще трябва номинална мощност 16 киловата, даже 18, а при голям студ се надявам да топли поне половината къща при тази мощност
п.п.
Абе ако се ползва на превключване, 'големия' въздуховод има да храни 54м2 и то без помещението където е камината (директно от нея се надявам за 16м2)
Последна промяна от emosms на съб дек 08, 2012 10:24 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "избор на камина с въздушна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: