• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andon1980 - специалист
Здравейте колеги,
Тия дни покрай студа ми се яви следното питане,но преди това малко предистория.
Имам една вила в балкана,ходя там за един ден на седмица или за уикендите.Като се стои повече време проблем няма ,камината работи постоянно , каменните дувари се загряват и си е комфортно.Проблема е като се идва рядко и то е предимно вечер.При запалването на камината минава над час докато стане що годе нормална температурата.Давам пример с вчера-отивам към 17 часа,имаше лек сняг и вътре беше 6 гр.Паля камината и след около 40 45 минути става 14 15 гр , а преди това е топло само около нея.Камината е огромна ,не пестя дърва ,огънят е открит ,но има въздушна риза и метални ударници които пречат на огъна да тръгва директно към комина.Като си достигна желаната температура ,камината я поддържа без проблем.Това което забелязах в минутите преди да стане топло беше следното/само да кажа че етажа които отоплява камината е с размери 6 на 6 на 3 метра височина/ -температурата на тавана-3 метра е с 4 5 гр по висока от тази долу на краката.То си е нормално нали топлото е горе но идеата ми е по някакъв начин да сваля топлия въздух долу чрез циркулация.Мисля с вентилатори или нещо от сорта някои ако е правил моля да сподели.Около камината и на тавана е топло .но спалнята ми е в противоположния край.Мислих да закупя или конвектор или пека за стена наподобяващи климатик сутрин да не мятам дърва а да ми духа над леглото,мислите ли че подобен уред ще спомогне топлообмена.Само да спомена че изолацията на тавана в над 30 см вата и прозорците са стъклопакет.Ще съм благодарен да получа идеи.
VLADO66 - майстор
Една обикновена духалка ще свърши работа.Като я купуваш ги накарай да ти пуснат всичките и вземи най-тихата.По-добри са тези които засмукват въздух отгоре.
andon1980 - специалист
VLADO66 написа:
Една обикновена духалка ще свърши работа.Като я купуваш ги накарай да ти пуснат всичките и вземи най-тихата.По-добри са тези които засмукват въздух отгоре.
Колега би ли пояснил с някакъв линк ,освен ако не става въпрос за елементарните духалки.
Аз съм се насочил към това
http://www.tesy.com/bg/products/otoplit ... 277_w_ptc/
VLADO66 - майстор
Скоро купувах за службата след кастинг 2 такива www. zora.bg/arielli/f-200-wh/21263 че Зора ми е наблизо.Стенните отоплители са боклук-купуваш си скъпо дистанционно и не може да ги местиш.
andon1980 - специалист
VLADO66 написа:
Скоро купувах за службата след кастинг 2 такива www. zora.bg/arielli/f-200-wh/21263 че Зора ми е наблизо.Стенните отоплители са боклук-купуваш си скъпо дистанционно и не може да ги местиш.
Колега замисъла ми е да сваля топлия въздух от тавана надолу примерно ако направя изкуствена дървена колона и в нея да има вентилатори като за баня , но не знам дали ще действа.А тая печка ако смуче от горе въздух и го вади отдолу като климатик ще е идеална.Мислих за климатик също но там е много студено и има предпоставки за повреди
zlatko64 - специалист
Разкарай огнището, няма да стане с него - дърпа през комина толкова въздух колкото и отоплява. Като стане вън - 10 няма да можеш да се отопляваш или ще го правиш с три пъти повече дърва. Има достатъчно теми във форума, а и в нета.
andon1980 - специалист
zlatko64 написа:
Разкарай огнището, няма да стане с него - дърпа през комина толкова въздух колкото и отоплява. Като стане вън - 10 няма да можеш да се отопляваш или ще го правиш с три пъти повече дърва. Има достатъчно теми във форума, а и в нета.
Колега ако не е камината това не може да се отопли.Пускал сам монофазен калорифер от тия комунистическите ,две духалки и газова печка едвам вдигат 4 5 градуса отгоре.Предната зима беше снега 150 см а температурите и под минус 20 загрее ли няма проблем , а дървата имам много.Нека някои да каже мнение а не укори.Вила ,планина и открит огън това за мен си е класика в разпускането и смятам така да си остане
шоп - майстор
АЗ бих тунинговал малко камината с метални тръби в и около оджака в жарта скара от въздуховоди и монтирал вентилатори. Поличава се камина с въздушна риза, КПД расте, времето за затопляне в пъти се намалява и отоплениято е ефективно без да се лишаваш от живият огън.
andon1980 - специалист
шоп написа:
АЗ бих тунинговал малко камината с метални тръби в и около оджака в жарта скара от въздуховоди и монтирал вентилатори. Поличава се камина с въздушна риза, КПД расте, времето за затопляне в пъти се намалява и отоплениято е ефективно без да се лишаваш от живият огън.
Камината има следния тунинг:
има огнеупорни тухли за да има отдаване
комина е гофре неръждавейка за да отдава по лесно и повече в булото
плмамъка не отива в комина а рикушира в метални хоризонтални ламарини
някога ще сложа и стъклена врата
При запалена камина топлината е силна до метър два от нея ,от булото температурата е над 50 60 градуса , но по бавно се постига равномерност в помещението.А аз именно това търся
zlatko64 - специалист
"някога ще сложа и стъклена врата"

това е което тр. да направиш. не те укорявам :), просто това което имаш е с 30 % КПД, а ако сложиш врата и още някои важни неща ще я докараш до 80 %. А това означава, че ще качваш температурата за три пъти по-малко време или ще гориш три пъти по-малко дърва или ще зареждаш три пъти по-малко в денонощие и т.н. и т.н.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с отоплението на вила" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: