Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Имам следната дилема.

Предстои ми смяна на газов боилер.
Имам няколко предложения и се чудя кой вариант е най - икономичен.

Става дума за 3 стайна къща около 100 кв с една баня. Боилерът ще е комби - ще предоставя топла вода за баня кухня и за радиаторите.

Когато ползвам сайтовете на производителите ми предлагат боилер с мощност около 24кв. отопление и горе толкова за топла вода - дебит 10л/мин при 40градуса.

Отделно гледам едни други боилери [разликата в цената е минимална] - мощност 38кв и дебит 15л/мин за топлата вода.

Дали по - мощния боилер ще е по - икономичен в смисъл че няма да работи на макс при ползване ?
Знам ще не трябва да се отива в крайности - но понякога леко по мощните уреди са по - икономични. Т.е. ако нещо работи на 50% -70% от мощноста си - някакви е най - добрия си си диапазон. Но не съм сигурен дали това важи за газовите боилери.

Благодаря за коментарире предварително
brum - майстор
Бойлера има и минимална мощност. Големият е с по-голяма. Ако не можеш да я усвоиш ще работи в on/off режим и пада КПДто.

Та вземи най-малкото което покрива нуждите. А какви са нуждите - ще си ги сметнеш. Ние ползвахме 28kW двуконтурен котел за БГВ и отопление на 230м2 къща. И пак успявах да го вкарам в on/off режими. Като му сложих термостат и оптимизирах управлението разхода падна с над половин мегават на месец.

Тема "Мощност на газов боилер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: