Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте на всички! Нов съм във форума.
Та, от тази година в моята къща на село, около 110-120 кв.м, се отопляваме с котел на твърдо гориво(въглища) Bosch solid 2000b к-24, ако не се лъжа това е новия модел http://satex.bg/files/thumb4_5i36os.jpg. В къщата е топло на всякаде при температура на водата от около 50-55 градуса. Обаче разхода, нормално ли е този котел да харчи по 35-40 кг въглища на денонощие(домбас от Ломското пристанище) или само на мен ми се вижда в повече. Къщата ни е с 4 стаи + хол, коридор и баня. 3 от стаите са с южно изложение, 1 с источно, хола и банята със северно,къщата е с pvc дограма, без изолация с печени тухли. Имам 9 радиатора(панелни): един 600х400-972w, един 600х600 1457w, два 1400х600 по 3400w(силно се самнявам да са толкова силни) и четири 600х1600 по 3886w (и тук се самнявам) , и един бойлер 80л. Един приятел в село има котел junker k-45 и харчи около 7-8 тона на сезон(това миналата зима), при положение че грее магазин и заведение- по цял ден се притвярят вратите и помещенията стинат, второ в барчето се пущеще миналата година и аспирацията постоянно включена. Кажете ако има някаква цака, за сваляне на разхода, защото от скорого имам и още не го знам много много този котел, или това си е напълно нормален разход.
Благодаря предварително!
filmatoplo - майстор
Затворена ли ти е по време на работа- клапата за директно излизане на дима без да минава през всички ризи.По време на работа на котела -затваряш ли и клапата на димоотвода .Има едно кръгло капаче на дъното на последната риза -там ли е -трябва да е затворило отвора (маха се само при чистене) ,Как гориш котела с горно или долно горене .С това гориво 35-40 килограма за 24 часа излиза по около 12-13 киловата на час , или са ти толкова топлозагубите , или прегряваш стаите , или котела не ги усвоява , калоричността на въглищата :? .
Последна промяна от filmatoplo на нед дек 09, 2012 9:25 pm, променено общо 1 път.
lakosste - специалист
BokSsicH написа:
Здравейте на всички! Нов съм във форума.
Та, от тази година в моята къща на село, около 110-120 кв.м, се отопляваме с котел на твърдо гориво(въглища) Bosch solid 2000b к-24, ако не се лъжа това е новия модел http://satex.bg/files/thumb4_5i36os.jpg. В къщата е топло на всякаде при температура на водата от около 50-55 градуса. Обаче разхода, нормално ли е този котел да харчи по 35-40 кг въглища на денонощие(домбас от Ломското пристанище) или само на мен ми се вижда в повече. Къщата ни е с 4 стаи + хол, коридор и баня. 3 от стаите са с южно изложение, 1 с источно, хола и банята със северно,къщата е с pvc дограма, без изолация с печени тухли. Имам 9 радиатора(панелни): един 600х400-972w, един 600х600 1457w, два 1400х600 по 3400w(силно се самнявам да са толкова силни) и четири 600х1600 по 3886w (и тук се самнявам) , и един бойлер 80л. Един приятел в село има котел junker k-45 и харчи около 7-8 тона на сезон(това миналата зима), при положение че грее магазин и заведение- по цял ден се притвярят вратите и помещенията стинат, второ в барчето се пущеще миналата година и аспирацията постоянно включена. Кажете ако има някаква цака, за сваляне на разхода, защото от скорого имам и още не го знам много много този котел, или това си е напълно нормален разход.
Благодаря предварително!
А имам същия котел,и отоплявам колкото теб.Ако времето е много студено може и да се стигне до този разход.В момента разхода ми е 40кг за 2 дена като вечер слагам само дърва.Разходът на дърва горе-долу за вечер е 3-4 ,40 сантиметрови и 20 сантиметра в диаметър дърва.Това е при положение ,че 30 кв. са ми търговски обект които отоплявам само през деня и заради него дневния разход ми е по голям,тъй като там съм с конвектор и за да духа доволно топло се налага да нагласям регулатора на котела малко над 70 градуса.Но това е само в началото на сезона ,горе-долу до тези дни,тъй като докато са по-топли дните и в къщи стигаше до 28 градуса.
клапата за разгаряне е затворена, клапата която е вътре в кюнеца и тя е затворена, тапата която е долу пред последната риза и тя е сложена добре. Кюнците не са горещи на пипане, мога да си ги държа спокойно. От страни на котела, за допълнителния въздух са отворени по около 7-8 милиметра и двете. Котела би трябвало да гори с долно- сипвам си му въглища от пред кадето не гори огън.
filmatoplo - майстор
Хвани цаката на горното горене , някой колега с такъв котел да обясни как става.
LazarGanev - "Велик майстор"
Как така Дакон (Бош) с горно горене? :?
VLADO66 - майстор
LazarGanev написа:
Как така Дакон (Бош) с горно горене? :?
Може,обаче клапата отдолу трябва да е затворена/и вече не действа по температура/.Регулира се с кръглото капаче отгоре или с болта в дясно на горния капак.
LazarGanev - "Велик майстор"
Е добре де, ама какво се постига и на каква цена? Губи се голямото предимство на този котел, че можеш да си го допълваш по всяко време без това да се отрази на работата му. И друго важно нещо, което се губи е регулацията на котелната температура.
filmatoplo - майстор
Той си спомена температурата 50-55 , айде и 60 да закове , защо да не стане , нека си тлее цял ден с 20-30 кила . :wink:
fbr - майстор
BokSsicH ако каже колко от сложеното гориво го изхвърля като сгур, ще може да се прецени сравнително, дали му работи добре котела, че с тази ниска работна температура, нищо чудно да няма и добро оползотворяване на горивото.

Тема "Отопление на въглища.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: