Най - вълнуващия въпрос зимно време.
martycool - напреднал
Здравейте,

Реших да си преправя малко отоплителната инсталация и имам нужда от малко съвети. На кратко за какво иде реч: Става въпрос за къща на два етажа, сутерен и подпокривно. В момента има камина с водна риза на първия етаж от която се захранват радиатори на втория и първия етаж, но тъй като нещо не успяваме да се стоплим на втория етаж реших да отделя инсталациите на двата етажа и да сложа камина и там. Камината на която се спрях за момента е тази :
http://www.prity-bg.com/products/produc ... ductid=26#

Стайте които ще се отопляват на етажа са:
Кухня 15 кв.м
Спалня 17 кв.м
Детска 10 кв.м
Коридор 5 кв.м - там ще е камината
Баня - 3 кв.м - тука минават тръби по пода и мисля че лира ще е излишна
Бойлер със серпентина 80л
п.п. Височината на етажа е към 2.20м
Къщата е с външна изолация, като ще слагам и изолация от вътре на външните стени (мисля фибран).

От съществуващата инсталация ще използвам подаващите тръби към радиаторите като за връщащите ще полагам нови. Та и въпросите които ме вълнуват:

1. За връщащите тръби мисля да слагам Алпекс (белите с алуминиева вложка) каквито са ми и подаващите. Има ли някакъв вариант да се свиват на прав ъгъл като минава от едната стена на другата без да се слага коляна?
п.п. Тръбите, които ми предложиха най-качествените на цена 1,45лв. Сега четох и за полипропиленови с вложка, но незнам каква е цената им.
2. Ако сложа UPS на помпата, необходимо ли е да й се прави байпас?
3. В комина към който ще я свържа има на 1.70-80м от пода вкаран абсорбатор и на 1.90 -2.00м вентилатор от банята. Проблем ли ще е ако включа и димоотвода на камината? Ако го сложа на тяхното ниво или по надолу? Ще влиза ли дим в тези отвори, ще стопи ли вентилатора?
Комина на този етаж е с коминни тела с отвор 20*20 или 25*25 не съм сигурен.
4. Достатъчна ли е мощността на камината, така, че да не е и много преоразмерена, че да завира водата?
kalin72 - майстор
Според мен няма смисъл да отделяш двата етажа, по-скоро виж защо не успяваш да стоплиш етажа при съществуващата инсталация, и според причината, действай. Дай повече информация за системата си в момента, със снимки.
А Фибран не слагай, по-добре вата и гипсокртон.
martycool - напреднал
Абе вече съм го решил да го отделя, просто долната камина не и стига мощност най вероятно.
За картон не искам да слагам , защото ще ми намали обема на стаята много повече от 2см фибран.
Относно фибрана май наистина не е добра идея. Всъщност ме насочиха към високоплътен стиропор вместо фибран, за да диша стената. http://marisanbg.com/bg/termoflex-eps-w-40/page/204
joro_vn - специалист
Отделен комин.
Не може естествена тяга срещу вентилатори, няма значение височината на включване.
martycool - напреднал
Сутринта го огледах пак комина, значи от камината мога да го включа точно над вентилатора на банята, но пак незнам дали няма а е проблем.
joro_vn - специалист
О, боже, нали като включиш вентилатора или ширма ще създадеш свръхналягане в комина и подналягане в стаята, т.е всичкия дим от камината ще нахлуе в стаята през през всички знайни и незнайни отвори на камината.
И както ти каза Калин, не си усложнявай и оскъпявай живота, ами виж как да повишиш мощността и ефективността на сегашната камина.
И си направи изолация хубава, особено на тавана на 2-рия етаж.
tysonlkr - специалист
Така и така ще купуваш нова камина, защо не замениш старата с някоя по мощна :?
За комина, както каза колегата, или ще го ползваш за аспирация или за комин.
Както казваше баба ми :arrow: две добри няма.
martycool - напреднал
Ок за комина разбрах и вече имам други идей за него, а за останалите ми въпроси някакъв съвет? :?:

Тема "Въпроси за корекции на локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: