Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andon1980 - специалист
Здравейте колеги,
Много информация дотук съм ползвал от този форум , винаги е била конкретна и точна.Имам сега няколко мои питания , четох из разните други теми , но така и не открих точния отговор.Явно трябва по задълбочено да се ровя , но все пак не разполагам и с толкова много време а и по лесно е да се попита направо.Писал съм в много теми във форума , за реконструкцията на една плевня , за отопления и за какво ли не .От доста години се занимавам с едни имоти в Родопите.Първо беше плевнята която преустроих сега на мястото на къщата строя нова.Старата беше около 54 м2 на два етажа , новата сега е по 100 м2 на етаж с два етажа.За първата година от строителството съборих старата и вдигнах новата само до първия етаж и не ми остана време да налея трегерите.За втората година съм предвидил втория етаж да е с дървена конструкция и отгоре да има двускатен покрив.Като се има предвид че дървения материал е закупен, строежа до покрив ще отнеме значително ппо малко време.И естествено идва въпроса за отоплението на къщата.По план ще има следното разположение
-Първи етаж -една голяма механа и малко апартаментче с баня и тоалетна за него
-втори етаж - два апартамента по около 50 м2
Къщата се намира на високо в планината около 1300 метра надморска на южен склон.Замисълът ми за нея е да се направи като къща за гости в смисъл да се отдава под наем.Отоплението няма да е постоянно ,защото едва ли ще има винаги хора през седмицата , ще се ползва най - вече за уикендите.Искам в механата да има камина , все пак къщата е плалинска и камината е неизменна част.Замислял съм се от камината да има отопление с въздуховоди , но много хора се оплакват че след няколко години по тях започва да мирише на прах и мухъл.Ако с камина могат да се отоплят двата етажа и примерно въздуховодите са с по голямо сечение за да могат да се чистят и това е вариант.Друг вариант е с водна риза и радиатори, има плюсове в това начинание ,особенно ако може да се загрява и голям бойлер общ за цялата къща.Сега докато къщата е в процес на доизграждане се чудя дали да не се монтира и слънчев колектор за бойлера през лятото и леко да загрява малко басейнче евентуално.Обаче изискването за камината с водна риза е да работи на гравитационен принцип без помпа.През студените зимни дни системата ще е пълна задължително с антифриз , за да не замръзне.Но понякога заради суровите зими често спира и токът.Представете си да нямате отопление примерно няколко дни защото помпата не може да работи и така цялата камина изхвърча от играта.Друг вариант който си мисля е камина само за красота в механата и едно малко помещение до къщата за котел на дърва и въглища и парно с водна иннсталация.Но пък така трябва да се поддържат две печки , но и КПД то на котела е по голямо.Ще помоля да стане дискусия и да се обсъдят различните варианти , все пак тук има хора запознати доста с материята.Благодаря предварително и ви желая Весела Коледа и успешна Нова година
joro_vn - специалист
Котела също има нужда от помпа, особено ако е на нивото на първия етаж.
Кой ще обслужва котела - гостите ли ?
Помисли и за няколко климатика за бързо затопляне след като не е топлено през свдмицата.
VLADO66 - майстор
Преди много години бях на нова година в една възрожденска къща на САБ в Широка лъка.В механата на първия етаж имаше огромна камина(не водна) в която слагахме метровици и по някое време се разхождахме по потници из цялата къща при -15 навън.При всички положения трябва да заложиш мин. 20см. изолация и тройни стъклопакети.Така може да топлиш къщите на ток,който дори и да спре ще имаш 24ч комфортна температура.Осветлението и циркулацията може да ги резервираш с генераторче.
a_stoev - майстор
200 м2 са сериозна площ за отопление и трябва гостите да са наясно обема дърва необходим за камината. Въздушните ги забрави, трябва да има баланс на въздуха. Заедно с баланса на въздуха получаваш и баланс на миризмите, цигарения пушек, готвено и прочие.
torbalan - Дървен философ
Всичко зависи от това дали ще има човек постоянно с гостите, който да се грижи за котела или не...

Камина разбира се - при всички случай, но тя е за кеф... Освен ако ще се разчита само на гости, който обичат да се занимават с камина...

Ако не се предвижда да няма персонал там, тогава ми се струва, че най-разумно е на ток...
Ако ще има човек там - котел на дърва (май това е най-евтиното гориво в планината). Моето мнение е, че в такава къща един малък ел. генератор е задължителен...
andon1980 - специалист
Колеги благодаря ви за отговорите , сега ще внеса и няколко пояснения .Къщите са непосредствено една до друга разстоянието е не повече от 6 или най много 7 метра.Намират се в един имот.За котел е най голямо кпд то знам обаче вкъщи имахме котел в избата и вървеше много години без помпа.Аз си мисля ако котела го изнеса в долната предна част на къщата която се пада 3 метра под нивото на пода на първия етаж поради есествения наклон на терена.Да направя нещо като малка стаичкакоято хем да не бие на очи хем да е котелно.Но дали няма да има загуби при пренасяне на температурата.По принцип ще сложа и помпа ако избера този вариант , но системата трябва да работи перфектно и без нея.За климатик си мислих и в малката къщичка която аз обитавам , обаче вечер там е много студено , при последното ми ходене температурата около 22 часа беше минус 15 а и 4 дни преди това заради големия сняг е нямало ток.Четох че някакъв КОП коефицент при студуве прави климатика неефективен и по закона за лошия късмет тъкмо като е най студено ще спре и тока и климатика отпада.Когато има гости в голямата къща аз ще съм там в малката , така че ако отоплението е камина тя ще е в механата , аз ще я обслужвнам , ако е котел също аз ще го поддържам.По първоначални сметки смятам да е доста по луксозно като визия и клиентите да идват само за почивка.За вати , изолации и стъклопакети пари няма да се жалят , на моята малка къщичка изолацията е над 40 см вата натъпкана с дъски за да заеме прощ от 20 см между покрива и декоративния таван , така че това ми е ясно.Прикачвам и две снимки за да добиете представа=
Генератор разбира се че ще има но смятам той да подсигурява осветлението и други дребни ел консуматори.Не казахте нищо за слънчевите батерии заслужава ли си инвестицията ?

Прикачен файл

nap2.jpg

Прикачен файл

nap1.jpg
При ниски температури климатика не е толкова ефективен.

Не стана ясно ще има ли персонал с гостите там или не?

Ако ще има - котел, помпа и генератор за ток...

Ако няма да има персонал - най-добре с ел. радиатори или "конвектори" както е модерно да им викат сега :)
andon1980 - специалист
torbalan написа:
При ниски температури климатика не е толкова ефективен.

Не стана ясно ще има ли персонал с гостите там или не?

Ако ще има - котел, помпа и генератор за ток...

Ако няма да има персонал - най-добре с ел. радиатори или "конвектори" както е модерно да им викат сега :)
Ще има персонал заедно с гостите , котела къде трябва да е монтиран някъде отвън и отстрани ще ми е най - добрия вариант .Камина в механата ще има на 100 % все ми се искаше да може тя да играе ролята на основен отоплител , но яко няма да е ефективен отпада.Иначе си прав колега малък генератор за осветление и помпа ще стане не мисля че ковсумацията ще е супер голяма .Как се вързва бойлер на такава система някой ще разясни ли и има ли някакви минуси при тази операция в смисъл да не върви котела както трябва или да се получава конденз.За колко време би се затоплила водата в бойлера и колко му е вместимоста приблизително де ?
Е, ти съвсем без проектант ли работиш?

Помпата има нищожна консумация - за нея грижи не бери.

Според мен генератора освен осветлението, трябва да ти резервира и кухнята... Че ако вярно гасне тока за по 3 - 4 дни, сещай се колко гости ще останат, ако не могат да си сготвят.

Някъде беше споменал, че има малка къща, в която нощуваш ти - според мен мястото на котелното е там... Ако технически е възможно - направи канал и положи тръбите в него... После ги закопай. Естествено - дебела топлоизолация :)

Колко да е голям бойлера... Аз бих сложил 200 литрови във всяка баня...

Слънчеви панели - заслужават си, ако са евтини... Ефективни са, когато има голяма консумация на топла вода...
andon1980 - специалист
torbalan написа:
Е, ти съвсем без проектант ли работиш?

Помпата има нищожна консумация - за нея грижи не бери.

Според мен генератора освен осветлението, трябва да ти резервира и кухнята... Че ако вярно гасне тока за по 3 - 4 дни, сещай се колко гости ще останат, ако не могат да си сготвят.

Някъде беше споменал, че има малка къща, в която нощуваш ти - според мен мястото на котелното е там... Ако технически е възможно - направи канал и положи тръбите в него... После ги закопай. Естествено - дебела топлоизолация :)

Колко да е голям бойлера... Аз бих сложил 200 литрови във всяка баня...

Слънчеви панели - заслужават си, ако са евтини... Ефективни са, когато има голяма консумация на топла вода...
Нещата по грубия строеж са правени с проектант в смисъл размери , зидове , арматури .Това ми беше необходимо за да я направя до това положение къщата и да отлея отгоре трегерите.След това дървената конструкция си я оразмерява фирмата която ще си я изработва.Имаш предвид , че проектанта може да оразмери и начертае и отоплителната част ли?Ако е така ще се обърна към него няма проблеми.В къщата която нощувам аз е тази с ондулинения покрив която се вижда на снимката но там всичко е готово.Тя е на два етажа на пърмия има кухня и баня а на втория има голямо помещение което е и спалня и всекидневна и всичко.Там за нищо на свена не бих сложил никакъв котел , поради причината че се обитава от мен , няма да вкарвам дърва , пешеци и мизерии вътре .По удачно е да направя малка пристройка на място където няма да се вижда и там да е котела.Чета че има вече автоматизирани котли , не е проблем и да се добавят вечер въглища с цел с едно зареждане да осигурява повече часове работа а и ако има и някаква автоматизация ще е перфектно.о къщите се достига по черен път само с джип или голям камион от обръщалото до входната врата е около 70 крачки.Така че дърва и въглища ще се пренасят с кон, което не е проблем.Проблема при въглищата ще е че примерно ако пренесеш един тон в едната посока после да не ти се наложи и да пренесеш половин тон в другата под формата на пепел и други замърсители.Все пак няма дасе замърсява околната среда , тия неща ще се изхвърлят някъде на сметище.Затова имам толкова въпроси и питам тук че има много знаещи и много хора препатили тия проблеми.Иначе отиваш при която и да е фирма в условията на криза те поемат таз работа правят си го по техните си разбирания и после страда собственика.Ще се радвам да има още отговори , благодаря за тези досега

Тема "Отопление за новоизграждаща се къща в планината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: