Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте. Според вас нормално ли е котел ATMOS Kombi C20 s 24 kW да гори 5 тона въглища за 6-7 месеца сезон. Нещо много ми се струва. Къщата е на 2 етажа, отопляват се 200 кв., няма изолация, радиаторите са алуминиеви, дограмата е нова ПВЦ с двоен стъклопакет.Когато го слагахме котела, всичко беше сметнато от фирма - броя на глидерите на всички радиатори, липсата на изолация, колко киловата да е котела. Искам да попитам и през какъв интервал зареждате гориво - ние слагаме на 4ч по 1 кофа за въглища(тия продълговатите от едно време) и до горе с дърва. Пробвахме да караме и само на дърва - пълен до горе със сухи дърва(много сухи), но изкарва пак около 4ч. Всеки ден се чисти като бункера е пълен до горе с пепел, а уж котела е пиролизен. Иначе като загрее до 80 гр, си поддържа температурата, но за много малко време. Като се порових във форума(а и в книжката пише,че с едно зареждане трябва да изкарва около 10ч) чета, че наистина има хора, които зареждат много по-рядко от нас.Нещо не е наред в цялата система и не мога да разбера какво. Мисля, че ако беше обикновен котел може би нямаше да имаме такъв разход.
Ще съм много благодарна ако може някой да помогне.
jekasus - майстор
руми написа:
няма изолация,
Според мен е нормално за тези 200м2, че дори е малко даже :? Ако са тухли-четворки, зидани по Бгмайстор-технолоджи.
Пламен Лилов - напреднал
Може би е нормално при тези температури колега,и аз зареждам на четири часа но горя само дърва.А котела е Атмос 70 DC.
filmatoplo - майстор
Руми -Малко ти е котлето за -Без Изолация :wink: , затова гори толкова и толкова често го зареждаш .Или обратно казано -големи са ти топлозагубите -топлиш стените от външния край :wink: .
batkotony - специалист
Котел Прити-28,стотина квадрата силно разгъната площ с частична изолация и пвц с двоен стъклопакет,два прозореца на сервизни помещения(отопляеми) са със стара дървена дограма.Зареждам три поцинковани кофи бобовдолски въглища и малко дърва отгоре вечерта и не го пипам 15 часа.Според външната температура преценявам как да го припаля до следващата вечер-дали с една кофа или само с дърва...Доволен съм. :)
Christo - майстор
Нормално е това количество въглища. За да може котелът да топли 10 часа,(правим разлика между горене и топлене), трябва да произвежда повече топлина от нужното, така щото освен да топли радиаторите, да е в състояние да стопля постепенно и буферния съд. Буферният съд се избира с обем около 55 литра на киловат инсталирана мощност(24X55=1320л.). В края на горенето котелът се притваря, така че да не изстива(клапите за въздух и помпата, която върти водата в малкия кръг). Отоплението продължава за сметка на горещата вода от буфера. Отиди на www.atmos.cz. Сайтът работи на няколко езика. Има доста примерни схеми. Добре е да изкопирате някоя от тях, която е най-близко до вашия случай. И другото е изолация на къщата, разбира се.

Тема "колко гори вашият котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: