Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Kirilpm - специалист
Системата си я правих сам преди 4 години.Топли един етаж около 80 квадрата,проблема е че постоянно взима въздух и всяка седмица се налага обезвъздушаване.http://www.iranaeood.com/products/prod0 ... 000338.jpg това е камината 18кв разположена в хола и топли 3 радиатора по 15 ребра 1.20 дълги 80см високи и 2 лири в бани по 4 квадрата.Системата е с алуминиеви тръби кранове съм сложил само при радиаторите,защото имах проблем с крановете при печката,протичаха при спряна помпа и пускаха въздух при пусната.Крановете на радиаторите са на Emmeti http://images1.hellotrade.com/data2/BA/ ... 50x250.jpg за студената вода и http://images1.hellotrade.com/data2/BA/ ... 50x250.jpg за топлата вода.Системата е на атмосферно налягане с разширителен съд 16л винаги го държа пълен на 1/2,радиаторите са захранени от лявата им страна горе топла долу студена,обезвъздушителите са механични освен този на печката,радиаторите са с правилен наклон обезвъздушителя е на по-високо от крана.Печката като нова имаше теч,който сам отстраних,имаше шупла в ъгъла на шева и след това я надух на 3 атмосфери и седя така 1 нощ.Помпата ми е http://www.home-boilers.co.uk/images/Gr ... 50-Big.jpg струва ми се че тя е проблема просто е много голяма за моята система ама ми изпадна много тънко,пуска се на 40 градуса,има и байпас 3/4 цола тръба с сферичен кран,всичко друго без байпаса е 1 цол поцинкована тръба.Обезвъздушаването го правя при спряна помпа от най-далечната точка към най-близката радиаторите като по-ниско разположени ги обезвъздушавам преди лирите.При затворен байпас след обезвъздушаване печката работи 1 ден и после почват шумове от мехури въздух,въздуха се задържа в най-далечния радиатор.При отворен байпас е тишина въздух събира за 3-4 дена в най-близката лира и радиатор,шума почва след седмица но е слаб,проблема е,че близките радиатор и лира са студени. на 70%.Под налягане съм проверявал само печката,останалото е проверено само от времето цяло лято седи с вода вътре и не теква,нито събира въздух,снадките са с специални фитинги за PEX-AL тръби тръбите са Ф16.Автоматичния обезвъздушител на печката е бронзов,дават го за налягане до 10 бара,и по слух си работи вади въздух от време на време.Държа го затворен след обезвъздушаване.Виках специалисти от целия район,консултанта на магазина на прити в Бургас,майстори ВиК,е проблема си стои.
Забравих да спомена че разширителния съд е на около 1.50 по високо от печката и работната температура с мокри дърва е средно 60 градуса,при които в къщата стайната температура е 24-5 градуса.
idunno - специалист
Сигурно и ти си объркал мястото на връзване на РС.Той се връзва по- близо до смукателната страна на помпата.В една друга тема писах как се връзва РС.Потърси.
LazarGanev - "Велик майстор"
Проблемите ти вероятно са 2:
1. Автоматичният обезвъздушител трудно работи в отворена система, ако можеш на негово място подвържи РС.
2. Предполагам, че от камината тръгваш с тръба ф16, която захранва трите радиатора - така ли е? Ако е така - това е втората причина, куца ти хидравликата, особено в комбинация с т.1.
Kirilpm - специалист
Всичко захранвам по отделно,с тръба ф16.Разширителния съд е вързан на студената вода в 3тата баня която се префасонира на килер,там трябваше да има бойлер с серпентина,но се отказах и на топлата вода към бойлера вързах РС.Доста далече е от печката около 10 метра по тръбата.Преди бях с механичен обезвъздушител тип игла,същата работа,после с автоматичен за отворена система ама протече за 1 месец и го махнах.Проблема е,че мястото за РС е силно ограничено,не е възможно да го поставя в друго по близко мокро помещение.Утре по светлото ще снимам системата зад печката.
Последна промяна от Kirilpm_old на съб дек 22, 2012 6:07 pm, променено общо 1 път.
idunno - специалист
Проблемът въобще не е в обезвъздушителя или поне не е предимно от него.В отоплителните системи налягането е по високо от атмосферното, за да влезе въздух в системата, тя трябва да работи на подналягане.За поддържането на това налягане се грижи РС.Когато РС е присъединен по- близо до нагнетателната страна, по-голямата част от системата се определя от налягането на смукателната страна на помпата(има стрелка на помпата, острата част сочи посоката от насмукване към нагнетяване).При определени темперетурни условия това налягане може да стане по- ниско от атмосферното и системата да смуче въздух.Затова, като правило, РС се присъединява по- близо до смукателната страна на помпата.
Има шанс конструкцията на камината да е калпава и да се чува звук на кипене в нея(пример Прити), но това няма да доведе до натрупване на въздух в радиаторите,въпреки че при определена комбинация на негативни променливи( демек лош късмет) всичко е възможно.Помпата ти е с относително висок напор отнесен към относително малък дебит,но това не я прави лоша или голяма за системата.
Възможно решение:
1.Постави помпата на най ниска скорост.
2.Виж как е свързан РС спрямо помпата и го промени, ако е нужно.
LazarGanev - "Велик майстор"
idunno написа:
Проблемът въобще не е в обезвъздушителя или поне не е предимно от него.В отоплителните системи налягането е по високо от атмосферното, за да влезе въздух в системата, тя трябва да работи на подналягане.За поддържането на това налягане се грижи РС.
По-високо, по-високо - в една отворена система колко да е по-високо от атмосферното? Човека сам каза, че РС е на 1.5м височина, т.е създава статично налягане 0.15 бара. Помпата от своя страна има напор до 0.5 бара между входа и изхода на помпата и ако системата е с малка пропускателна способност (тънки тръби, запушвания), този напор ще се разпредели +0.25бара на изхода на помпата и -0.25 бара на входа на помпата - ето къде и как може да се получи подналягане и ако автоматичния обезвъздушител се е случил в този участък, през него спокойно може да влиза въздух в определени моменти. Затова проблемът може да бъде решен чрез замяната на отворения РС със затворен и повишаването на статичното налягане в системата до 0.8-1 бар. Преместването на РС преди помпата, когато помпата е на входа на котела противоречи на нормативите, забраняващи наличие на кранове и др. спирателна арматура между котела и РС. Другия изход от ситуацията е помпата да се постави на изхода на котела, а РС между тях, но доколкото разбрахме това в случая е невъзможно.
Kirilpm - специалист
Помпата си е на 1ва степен аз винаги съм се съмнявал в нея защото е прекалено голяма за системата,разширителния съд е вързан като обикновен консуматор от страната на топлата вода с алуминиева тръба ф16 и точно там мисля,че ми е грешката,помпата е на студената вода а РС на топлата.Иначе зад печката всичко е ВиК резбови връзки с калчища и бронзови колектори с фитинги за AlPex тръби кранове няма освен един за източване който е проверен под налягане и този за байпаса,който също не създава проблеми.Остава да дърпа през обезвъздушителя но той има нипел с клапанче и го държа постоянно затворен,защото иначе протича вода от време на време.Иначе помпата е с добро управление правих го като за себе си,датчика е точно на водната риза,включва на 40 градуса,никога не е завирала,а при пробите след първото обезвъздушаване и отворен байпас успях да постигна и циркулация по термосифонен път без да пускам помпата.
idunno - специалист
Правилно си заключил.Защото, дори помпата да е много мощна, тогава ще се чува шум в радиаторите, а в най- близките, шум като на изтичаща вода.Винаги можеш да намалиш напора на помпата, коато отвориш малко крана на байпаса, но това е само, ако мислиш,че помпата ти е преоразмерена.
Лазаре,за да не ти звуча високомерно, за наляганията в отоплителните системи и разширителните съдове и избора на помпи,
ще отворя отделна тема, че нещо, като гледам няма добро разбиране по въпроса.Надявам се, си прочел и досетил, че явно познанията ми не са от интернет, ерго познавам и наредбите.
Kirilpm - специалист
Благодаря ви много за отделеното време и професионалните съвети.Взех решение да сменя обезвъздушителя с автоматичен за отворена система,той е с нипел с клапанче,няма да източвам дори системата.Реших и да преместя разширителния съд на студената вода,те без това до него отиват 2 тръби които бяха оставени за бойлер.Преписах вида на помпата отзаде пише UPS 32 55 180,надявам се това е номера който има значение,колекторите към които ще вържа РС към студената вода са от смукателната страна на помпата остава проблема с дължината само и това че е ф16 тръбата.Общо взето сега помпата ще смуче от радиаторите и от РС и ще нагнетява в посока водната риза,правилно ли е?Тя до сега така си работеше с изключение на разширителния съд.
П.П Какво ще кажете за свързването на радиаторите и лирите?До всяка точка съм пуснал 2 отделни тръби директно от бронзовия колектор зад печката + няколко резерва,които съм откачил от колектора и съм затапил изходите им с железни ВиК тапи,всичките радиатори са еднакво топли,мисля че нямам проблем там.Препоръчайте ми и някоя свястна марка обезвъздушител,цената не е проблем стига да е в рамките на разумното.

Тема "Проблем с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: