• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Fen - напреднал
Системата е гравитачна отворена , прикачил съм схема .Състои се от навтов котел "Екватор" (23kw) производство на бившия завод Металургия в Горна Оряховица. Котелът е расположен в приземния етаж на къщата а радиаторите са ламаринени 5 броя на горния етаж в стаите и са нивелирани на едно ниво . Трябваше да сменя радиатор номер 2 тъй като протече по точковите заварки . Та смених го с друг ламаринен подобен и приблизително еднакво по обенмо съдържание на вода.По начина на свързване нищо не съм променял.
Напълних наново системата от горе от разширителния съд и обезвъздоших системата.,всеки радиатор . Запалих котелът и след като загря наоколо 80 градуса водата отидох и пак на всеки радиатор обезвъздошавах. Водата в радиаторите се завъртя включително и в проблемния 2-ри радиатор студения му изход се загря , а и от обезвъздошителния клапан излзиаше гореща вода .
НО ето какъв е проблемът, радиаторът както съм показал на схемта е наполовина /диагонално / студен , а на изхода му е горешщ.
Какво проверих . Първо проверих дали е нивелиран , ок си е даже дястната му страна леееко я надигнах демек обезвъздошителния клапан да е малко по нависоко от горещия вход на радиатора .--Няма промяна .

Второ . отвъртях пробката от доло в дястно дето стои студен , почнах да ми сля за запушен радиатор доло(някак си) еми не.... почна да тече студена вода от там значи целия радиатор е пълен с вода .

Трето. Почнах да мисля за свързването че му е неее диагнонал както са направени радиатор номер 1, 3 ,4 . НО си задавам въпроса защо тогава с предишния радиатор на неговото място нямаше такъв дерт "наполовина студен " ,а и радиаторът номер 5 който е близо до 4-ти /в друга стая са/също нее свързан диагонал но си пече ням проблем с него и 4- ти и заедно и поодтелно пуснати си се нагряват от-до целите

Четвърто; Недостатъчна мощност с "новия" радиатор ..мм нада ли защото стария радиатор е малко по малък от новия . А и мощнсотта на радиаторите преди да е била 5 х 3 средно = 15kw , то сега да изисква-16 KW да кажем котелът е 20000Ккал или около 23 Кw и даже има запас.НО все пак и това пробвах като спра радиатор номер 1 в съседната стая ,даже и радиатор 3 съм му намалял кранчето наполовина , никаква промяна със втори

А сега кажете вашите мнения отностно 2-ри радиатор :?:

Прикачен файл

parno.JPG
parno.JPG (61.42 KиБ) Видяна 15064 пъти
fbr - майстор
Съседа ми има радиатор, който е диагонално свързан и пак така диагонално наполовина студен. И аз си мислех че има някакво запушване по средата. и чакахме по-топло време да го вържем долу/долу. Не съм сигурен дали ще даде ефект, но при теб ако го свържеш диагонално определено няма да даде, предвид моя случай.
filmatoplo - майстор
Ако не е въздух в радиатора (зависи от правилното обезвъздушаване) , то има определено слаб дебит през него .При монтажа на тръбите за новия радиатор да не запушило-стеснило нещо отвора на някоя от тръбите :? .Ако имаш 2 крана на радиатора , свали го и тествай крановете да ли пущат добър дебит ( на око ама си личи ако тече слабо) , след това промий радиатора -по метода на изключване се действа , след монтажа на радиатора го напълни само от долния кран като през това време горния е затворен , след напълване и протичане сигурно само вода от обезвъздушитела на радиатора -отвори и горния кран.успех :) .Проверката за дебит не е за подценяване защото какво ми се случи веднъж -при монтаж на един радиатор свързвам тръбите с алуминиева вложка с крановете.Пълня радиатора -вода си тече , обезвъздушавам Но -радиатора слабо топли горе но долу леден .Баси и случая си викам -аз съм измислил радиаторите :-D :? Правя струвам -полудях :x -радиатора не топли , свалих радиатора и тествах крановете в една кофа как текът единия ми се стори по слаб , спрях от колекторната кутия главните кранове и крановете на другите радиатори и свалих крана от тръбата .Сложих тръбата в кофата и лед като пуснах налягане от гл кран в кофата изскочи една хартийка която е била набутана в тръбата -въпреки че ги бях увил с тиксо при полагане -но в стаята си играеше едно дете което си направило белята -понеже хартията беше -Бонибон :wink: .
fbr - майстор
В моя случай съм сигурен че не е от слаб дебит, понеже на изхода тръбата е гореща , както на входа така и на изхода, а студената област е направо хладилник.
2v6 - майстор
Fen написа:
Системата е гравитачна отворена , прикачил съм схема .Състои се от навтов котел "Екватор" (23kw) производство на бившия завод Металургия в Горна Оряховица. Котелът е расположен в приземния етаж на къщата а радиаторите са ламаринени 5 броя на горния етаж в стаите и са нивелирани на едно ниво . Трябваше да сменя радиатор номер 2 тъй като протече по точковите заварки . Та смених го с друг ламаринен подобен и приблизително еднакво по обенмо съдържание на вода.По начина на свързване нищо не съм променял.
Напълних наново системата от горе от разширителния съд и обезвъздоших системата.,всеки радиатор . Запалих котелът и след като загря наоколо 80 градуса водата отидох и пак на всеки радиатор обезвъздошавах. Водата в радиаторите се завъртя включително и в проблемния 2-ри радиатор студения му изход се загря , а и от обезвъздошителния клапан излзиаше гореща вода .
НО ето какъв е проблемът, радиаторът както съм показал на схемта е наполовина /диагонално / студен , а на изхода му е горешщ.
Какво проверих . Първо проверих дали е нивелиран , ок си е даже дястната му страна леееко я надигнах демек обезвъздошителния клапан да е малко по нависоко от горещия вход на радиатора .--Няма промяна .

Второ . отвъртях пробката от доло в дястно дето стои студен , почнах да ми сля за запушен радиатор доло(някак си) еми не.... почна да тече студена вода от там значи целия радиатор е пълен с вода .

Трето. Почнах да мисля за свързването че му е неее диагнонал както са направени радиатор номер 1, 3 ,4 . НО си задавам въпроса защо тогава с предишния радиатор на неговото място нямаше такъв дерт "наполовина студен " ,а и радиаторът номер 5 който е близо до 4-ти /в друга стая са/също нее свързан диагонал но си пече ням проблем с него и 4- ти и заедно и поодтелно пуснати си се нагряват от-до целите

Четвърто; Недостатъчна мощност с "новия" радиатор ..мм нада ли защото стария радиатор е малко по малък от новия . А и мощнсотта на радиаторите преди да е била 5 х 3 средно = 15kw , то сега да изисква-16 KW да кажем котелът е 20000Ккал или около 23 Кw и даже има запас.НО все пак и това пробвах като спра радиатор номер 1 в съседната стая ,даже и радиатор 3 съм му намалял кранчето наполовина , никаква промяна със втори

А сега кажете вашите мнения отностно 2-ри радиатор :?:
Когато радиатора е по-широк се получава така.
След като радиатор 1 ти работи нормално, свържи и радиатор 2 като него :idea:
Другия вариант е вход и изход отдолу.
filmatoplo - майстор
:? Нещо не се вързва с това по -широк , скоро свързах един радиатор с широчина 1,40 с височина междуосие 20 см и то едностранно -работи перфектно , а да допълня моята инсталация е с помпа :wink: .
Fen - напреднал
Ястно ще се сваля наново ,и при свалянето ще проверя дебитът както е споменал filmatoplo , после ще направя диагоналното свързване, като първи вариант , а ако и то не по-действа ще го свържа доло ляво -топло / доло дястно -студено -ако правилно съм разбрал доло/доло свързването.

Обаче ме ме притеснява че принципно цялата инсталация така е направена че радиаторите нямат спирателени кранове до студените си изходи а само на горещата връска , а пък не ми се источват пак 140 литра вода --цялата система . МОга само да спра топлия кран , ппреди развиването на присъединенията, но на студената ще текне вода в посока от разширителя надоло , щотото той така или инъче водата в него е около 20 -25 литра /наполовина пълен ,останалото въздух и капак/ натиска надоло .

Въпроса е как даго направя преди да съм свалил радиатора а и по време на свалянето да не тече вода от разширителя----> студената връска--> в посока радиатора? .Да бръкна в разширителя и да запуша от вътре студения му край/доло/ .?

И вече като съм откачил радитора да опуша този отвор на разширителя и проверявам последователността за дебит по тръбите както е описал filmatoplo
torbalan - Дървен философ
как така само с един кран?

Я виж на студената вода да не е "секретен" крана :)

изглежда горе-долу така:

Изображение

Левият е ъглов, а десния прав...
Fen - напреднал
Не връската на студената страна нямам кран от пода излиза тръба 1/2 цола преминажа в преходник 1/2 цола на 3/4 и следва колянопреходник женска мъжка резба на 3/4 и гайка от радиатора

Прикачен файл

Снимка0092.jpg
Снимка0092.jpg (60.92 KиБ) Видяна 14805 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с наполовина-студен радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: