• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Executor - напреднал
Здравейте.
На скоро гледах следният клип по дискавъри:
http://www.youtube.com/watch?v=TtzRAjW6KO0

Въпроса ми е дали това всичкото не се компенсира с една лупа ?

В смисъл ако това, което човека е нарпвил и даречем че прави применро 1000 градуса във фокусната точка. Дали прсото с една лупа няма да се постигне същото.
Ако някой е опитвал нещо от сорта да сподели. Иначе догатките и аз мога да си ги направя.

Мерси предварително.

П.П
Моля не искам да ми пишете. неща от сорта "А ти знаеш ли какво е лупа..." , "Защо ти е да няма да го правиш" , И тем подобни.
VLADO66 - майстор
Може да се направи и с лупа-цели се да фокусираш лъчите на слънцето.Друг е въпроса за практическото приложение-за постигане на по-висока мощност е необходимо да се "уловят" и фокусират колкото се може повече лъчи.Ето принципа на работа на соларен парк с огледала и буфериране на получената енергия http://www.youtube.com/watch?v=5nd7fGMXciA
alsted - майстор
Ти би ли могъл да си направиш толкова голяма лупа? До колкото схващам, човека от клипа не е могъл и затова е налепил хиляди малки парченца от огледало на "чинията".
Мен лично ме терзае след като се фокусира дали може да се "транспортира" със светловод и преобразуването й в топлина да става нанякакво разтояние (от фокуса) - да речем в стая :?
Evgeniy - майстор
И лупата и параболичният рефлектор са концентратори. Те концентрират слънчевата енергия от площ X (общата площ) към площ Y (площ на ползване на енергията) почти без загуби или с малки загуби. Така енергията от 2 кв.м може да се пренасочи върху 2 кв. см. което си е огромна енергия за тази малка площ. Френеловите лещи между другото го правят със сравнително големи площи.

Аз бях направил слънчев котлон с 60 огледала 15Х15 см. 2 кв. метра. Като сложа вестник във фокуса, докато преброиш до 10 пламваше зрелищно след гъст черен дим... а и готвеше добре.
fox_vt - майстор
Ще постигне същото ако лупата е голяма колкото рефлектора на клипа.Пренасянето на топлината от фокуса става със топлинна тръба,като ако разстоянието е голямо може да се монтират няколко една след друга.
alsted - майстор
Evgeniy написа:
... а и готвеше добре.
Защо в минало време?
saraneron - специалист
Герберите не разрешават ,трябва патентно право, а и готвенето напоследък е все по-трудно!
fbr - майстор
alsted написа:
Защо в минало време?
Налага се диета в облачни дни.
alsted - майстор
Да бе :-D по тая логика сигурно ходим и мръсни в облачните дни :lol:
Evgeniy - майстор
Защото се оказа, че през деня всички са на работа и няма кой да го ползва. Стоеше там само за готвене през уикенда... През пролетта просто не го сложих. А му бях монтирал и винтово задвижване. Но 15Х15 е много. предполагам оптимално петно на дъното ще се получи с 12Х12 см.
  • 1
  • 2

Тема "Огледала" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: