• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Draganov - специалист
Преди 3-4 години си направих "мека връзка" от парче тръба с алуминиева вложка и 2 накрайника,с която вързах бойлера към инсталацията.От 1-2 месеца въпросната тръбичка прокапа в място,огънато под 90 градуса.Днес се загледах по-внимателно и установих,че цялата тръба (ф16,бяла,с която се правят отоплителни инсталации) е напукана,дори и в правите участъци.
Температурата на водата не надвишава 70 гр.,налягането е като във всяка водопроводна инсталация.Аз ще я подменя лесно,но не ми се мисли,ако подобен проблем възникне у човек с водно (а още по-лошо с подово) отопление.
LazarGanev - "Велик майстор"
Тази тръба не е предназначена за тръбопровод - налягането там превъзхожда многократно налягането в отоплителните инсталации. Тя и за отоплителни инсталации е калпава, пък и има много ментета.
VLADO66 - майстор
Менте тръби,менте адаптори.Няма контрол върху това което се продава.Лазаре имам апартамент в който отоплението и водопровода са изградени преди повече от 10г.с материали на Herz.
idunno - специалист
Спокойно може да се използва PEX-AL-PEX (бяла тръба с алуминиева вложка) за водопровод трябва да се ползват по- читави марки,като Unipipe,Henco,Rehau,Wirsbo и по възможност да се избира тръба и фитинг от една марка, а не каквото има в кварталната железария и тогава няма проблем.
Владо, съгласен съм че има и по-качествени тръби, но така или иначе тази тръба не е за водопровод
filmatoplo - майстор
Определено си попаднал на нискокачествена тръба , друг фактор за нейното повреждане играе уве лъчите на слънцето ,липса на кислородна бариера ,и голямото налягане на която е подложена тръбата , айде да сложим и температурата 60-65 гр.

:)
idunno - специалист
Разбира се, че стават и за водопровод.Просто не тези от железарията.
http://marji.jo/download/Heating/Pipe/PEXAl.pdf
Мислиш, че аз купувам материали от железарията ли :cool: ?
Но не бих изпълнил ВиК инсталация (нито на себе си, нито на клиент) с тръби, издържащи на 10 бара, пък дори и да имат сертификат, че материалът им става за питейна вода :wink: . Независимо дали са Херц, Хенко или no name
Max. working temperature (°C) 95
Max. working pressure (bar) 10
idunno - специалист
Пише максимално работно налягане 10 bara в твоя цитат.Работно.Това не е налягането при което се двформира тръбата.Аз съм изпитвал инсталация с тръба с алуминиева вложка на Рехау с 20 bar само за да докажа, че няма проблем.
Това,че масово се работи с ППР е обусловено от бедността и незнанието.
Да де, работно. Много често работното налягане във водопроводите е много повече от 10 бара. На студената вода. Ако добавим и температура 70-80-90*С? Не споделям, че бедността и незнанието обуславят работата с ППР. Работя с тръби Рехау, имам тяхна акумулаторна пресмашина - перфектно и бързо се работи, само че се затруднявам да обясня на клиентите защо цената на инсталация с пластмасови тръби и фитинги излиза по-скъпа, отколкото с медни :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Относно надеждността на тръбите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: