• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
infomar
Моля да ми отговорите, може ли да се ползва допълнително отопление чрез печка на дърва, за "подпомагане" работата на основното отоплително тяло - климатик.
Доколкото чета при минус 15 гр. климатика може да има проблеми, затова мога ли да включвам като допълнително отоплително тяло печка на дърва, или трябва да спра климатика и да се отоплявам само на дърва.
Дори да не е минус 15 гр. а около минус 5, мога ли да "помагам" на климатика с допълнителен отоплителен уред. Има ли смисъл от това и някаква целесъобразност или губене на пари и... дърва. Да се остави климатика сам да се справи със студа.
galin56 - специалист
Имаш предвид да палиш печката вътре , а не да подгряваш външното тяло на климатика , нали? Ми то външното тяло ако е пред замръзване и вътрешното тяло не духа топло а само прави вятър в стаята, не виждам какво има да го подпомагаш, гасиш климатика, палиш печката и след 20 минути в стаята си ходиш по тениска(печка или камина на дърва дават най-обилната топлина така че са предостатъчни сами по себе си). Ако пък климатика си духа топло няма пък защо да палиш печката. А двата уреда едновременно поне за мен е безсмислено да работят.
infomar
Да, точно така - вътре да паля печката. Мислех си дали така няма да се намалят усилията му да поддържа зададената температура след допълнителният подгрев на стаята. Така външното тяло няма да се товари толкова и ..... но сигурно съм в грешка.
galin56 - специалист
Ами до колкото съм запознат с климатиците (без да имам претенции да съм клима-техник) - то по-важно за климатика е темперетурата при външното тяло, а не в стаята. Ако външната темперетура е прекалено ниска и компресора е пред замръзване или направо замръзнал - ти и да запалиш печката вътре нищо не му помагаш с това. По добре го изключи че от често замръзване - после режим дефростване(размръзване) не е добре за компресора и може да изгори. И си карай на печката само. Ако външното тяло не замръзва си карай с климатика ако не ти се разправя с печката(само имай в предвид че колкото е по-студено навън, дори ида не замръзне компресора харчи много повече ток- двойно, че дори и тройно). Иначе и двете едновременно няма особен смисъл - поне според мен.
ulieliadi - специалист
Единствения смисъл е в това че през нощта в печката няма кой да ти слага дърва и тогава климатика ще поддържа зададената температура. С печката не вредиш на климатика защото той работи спрямо температурата в стаята. Когато тя е над или около зададената му тогава той работи с занижена мощност , но все пак харчи ток.
Ти си преценяваш да ти е топло или да си по-богат :wink:
Svezar - специалист
На климатика не му пречи да палиш печката може само да му помогне ! Ако е стандартна сплит система а не инвертор просто като стигне зададената температура /а с печката това става много бързо/ той почва да си работи като вентилатор без да върти компресора а в такъв режим харчи колкото крушка 60 вата така че можеш да си го оставиш да работи пък той ще топли само ако угасне печката !
infomar
Доколкото съм разбрал, климатикът(става дума за ИНВЕРТОРЕН) е ефективен до определена разлика в температурите и после икономичността му се нарушава т.е. пада. Допускам, (нямам доказателство), че когато температурата която искаме да поддържаме е примерно 22 гр. и външната температура падне под -5 гр. то и икономичността му ще е почти нищожна и дори има опасност да блокира от ниските темп. С тази цел искам (не съм го провал до сега) когато темп. падне под -5 гр. да си запаля печката на дърва без да изключвам климатика. Така си мисля, че ще го "разтоваря" и той поради това, че ще му е нужна по-малко мощност за да отоплява зададеното помещение, би трябвало да не натоварва много компресора и от там да възстанови някаква икономичност. т.е да харчи по-малко за сметка на изгорелите дърва. Ако се построи някаква графика с една крива (цена на отопление за единица време отнесена към разлика в температурата вътре/вънка) тази на климатика и друга на печката на дърва, то те би трябвало да се пресекат в една точка и от това положение подпомагането с дърва ще е икономически обосновано. Постояване на подобна графика учих преди 30 години и съм забравил как ставаше а и едва ли ще имам необходимите данни за това. Трябва опитно да разбера.
От друга страна това би ли имал някакъв ефект върху "замръзването" на компресора при температури под -20/-25 гр, ако има такива. Мисля, че не :?
До сега/тази зима, климатикът работеше нормално до -10/-15 гр. т.е отопляваше стаята.
Въпросът е поставен повече принципно дали си струва и дали някой го е правил
piron45 - майстор
galin56 написа:
Ами до колкото съм запознат с климатиците (без да имам претенции да съм клима-техник) - то по-важно за климатика е темперетурата при външното тяло, а не в стаята. Ако външната темперетура е прекалено ниска и компресора е пред замръзване или направо замръзнал - ти и да запалиш печката вътре нищо не му помагаш с това. По добре го изключи че от често замръзване - после режим дефростване(размръзване) не е добре за компресора и може да изгори. И си карай на печката само. Ако външното тяло не замръзва си карай с климатика ако не ти се разправя с печката(само имай в предвид че колкото е по-студено навън, дори ида не замръзне компресора харчи много повече ток- двойно, че дори и тройно). Иначе и двете едновременно няма особен смисъл - поне според мен.
Колега, хайде почети още малко за климатиците и тогава давай съвети на другите, че сега пишеш смехории.

Към питащия - ако си сложиш качествен климатик /не за 400-500лв/, няма да ти трябва печка дори и при -20. Ако е от евтините си го ползвай само лятото и не чакай нищо от него през зимата.В случай че е от средна класа /700-800лв/ ще ти свърши работа да речем до към -5 и после го спирай и си пали печката, това е най общо казано. Има теми за климатици , можеш да прочетеш там подробности и технически параметри.

ПП Моята къща се отоплява само с климатици - 3бр. Миналата зима най голямата ми сметка за ток беше 138лв, като тук са включени и всички останали домакински уреди. В Цялата къща се поддържа температура 18*-19*.
fox_vt - майстор
Като пада температурата навън пада COP на климатика-примерно ако COP е 3 то това значи че при изразходени 1кв ток получаваш 3 кв топлина,по точно топлина равняваща се на 3 кв.Тоя COP е такъв при определна външна температура примерно +5 като започне да пада тя пада COP и от там и количеството топлина влизаща в стаята,от 3 кв пада на 2 после на 1 и така докато стигне момент в който само се хаби ток а мищо не влиза вътре.Това при всеки климатик е различно.И тук стигаме до факта че стаята ти има n загуби на топлина,ако е примерно 2кв загуби то климатика като стигне до COP 2 значи че ще е на границата по надолу вече няма да достигне зададената температура.Ако стаята е с хубава изолация и дограма тогава климатика ще устиска до по ниски външни температури.И след всичко изписано до тук ДА може да си запалиш печката за да добавиш топлината която не ти достига във стаята.Затова климатика трябва да е поне с 1/3 по мощен от нужното за кубатурата за да не клекнеш зимата,това важи с пълна сила за такива като мен които основното им отопление е климатик.
galin56 - специалист
piron45 написа:
galin56 написа:
Колега, хайде почети още малко за климатиците и тогава давай съвети на другите, че сега пишеш смехории.

Към питащия - ако си сложиш качествен климатик /не за 400-500лв/, няма да ти трябва печка дори и при -20. Ако е от евтините си го ползвай само лятото и не чакай нищо от него през зимата.В случай че е от средна класа /700-800лв/ ще ти свърши работа да речем до към -5 и после го спирай и си пали печката, това е най общо казано. Има теми за климатици , можеш да прочетеш там подробности и технически параметри.

ПП Моята къща се отоплява само с климатици - 3бр. Миналата зима най голямата ми сметка за ток беше 138лв, като тук са включени и всички останали домакински уреди. В Цялата къща се поддържа температура 18*-19*.
И кое е смехорията :? Кажи поне да знам за следващия път. Колкото и да чета за климатици как мога да позная какво си имал предвид? Иначе малко оффтопик 18 градуса за мен си е кучешки студ. По-малко от 24-25 градуса зимно време на мен ми е студено, а на около 20-21гр. спя.
  • 1
  • 2

Тема "Комбинирано отопление с климатик." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: