Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idealist - специалист
Здравейте, колеги! Това ми е първият пост, но от дълго време следя форума. Моля за помощ, тъй като се видях в чудо. Приложената схема на система съм направил през '95 година. От тогава ми служи вярно и абсолютно безпроблемно. До 19 Декември тази година. От тогава всеки ден един и същи проблем, а той е следният: печката работи в нормален режим и изведнъж температурата рязко се покачва, и разширителният съд прелива. Чакам да угасне огъня, пълня на ново системата, обезвъдушавам, и цялата процедура, която е по учебник... И така при произволен брой часове работа на парното проблемът се повтаря. Да поясня, че тръбната арматура е от поцинкована тръба 1/2 цол (тъй като през '95 имаше само такива). Системата е отворен тип. Както виждате на схемата разширителният ми съд е свързан към горещата вода тъй като пълня и изпразвам системата си през студената вода. Помпата е Grundfos тип UPS25-40 180, тристепенна. Не съм професионалист, парното съм си го правил сам без ничия помощ и ми служи безотказно вече 17 зима, до преди 10 дни. Моля, дайте съвет какво да правя!

Прикачен файл:
Capture.JPG
Capture.JPG (81.4 KиБ) Видяна 4660 пъти
torbalan - Дървен философ
Да няма попаднало чуждо тяло в системата, което да запушва някъде...

Друго не ми хрумва...
idunno - специалист
Изглежда, като проблем с помпата.Огледай ел. връзките виж дали дърпа ток в момента когато прелива РС, ако има груб филтър го почисти,ако няма свали и отвори помпата и я почисти, като я отвориш и разгледай работното колело.С една дума направи си нещо като профилактика.
LazarGanev - "Велик майстор"
idunno написа:
Изглежда, като проблем с помпата.Огледай ел. връзките виж дали дърпа ток в момента когато прелива РС, ако има груб филтър го почисти,ако няма свали и отвори помпата и я почисти, като я отвориш и разгледай работното колело.С една дума направи си нещо като профилактика.
+1
Ако филтър - вероятно е запушен, ако няма - навярно е заминала помпата - 17 години без филтър :? . В тоя храст търси заека :wink:
idealist - специалист
Системата не беше източвана предишните две години. Е, до 19.12.12 г. , когато се появи проблема. В последствие на всяко пълнене слагам порядъчно количество "Калгон" и смятам, че тръбите са достатъчно чисти.

Колкото до помпата, смених я преди 4 дни. Вярно, че не е чисто нова. Утре като изстине печката ще я сваля. Не разбирам от ток и не зная как да разбера дали черпи ел. енергия. Иначе се усещат вибрации преди да я спра принудително. Да, филтър нямам. Къде ти по онова време.

Не мислите ли, че ако е от помпата проблемът ще се изрази много по-рано, а не след като печката е работила да ртечем повече от 5-6 часа и температурата на горещата вода е 50-65 градуса през това време.
Помпата е втора употреба, така ли? Да не би да е блокирала? Пробвай да развъртиш вала. Калгона за какво е?
idealist - специалист
LazarGanev написа:
Помпата е втора употреба, така ли? Да не би да е блокирала? Пробвай да развъртиш вала. Калгона за какво е?

Помпата е моя и я бях ползувал за друга цел. Смятам, че проблемът не е в нея, но утре ще я отворя. Калгонът е против котлен камък, тъй като тръбите ми са подцинковани.
От къде идва тоя котлен камък, нали водата е постоянна? Колкото до помпата - отвори само капаката, която е на оста и с отвертка се опитай да завъртиш вала.
filmatoplo - майстор
Ако не е някакво запушване :? , ме съмнява доста че -помпата може да спира сама , имал съм такъв случай .Веднъж беше счупено едно керамично валче вътре , дефакто помпата въртеше но колелото не. :wink:
idunno - специалист
С един шестограм сваляш охлюва на помпата и оглеждаш колелото.Ако е увредено си личи.Ако имаш опит в електричеството си пускаш помпата на сухо за 2- 3 секунди ( нищо няма да и се случи) и ще видиш дали върти.

Тема "Проблем с парно на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: