Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yancho_lud - специалист
Става въпрос за това , че линга ми прави така наречения корем, изгаря само дървата в средата от долу и другите някъкси се заклещват. Пробвах всякакъв вид нареждане на дървата но, пак се заклещват и така изгаря жарта и котела почва да малее. Въпросът ми е може ли линга да гори въглища, брикети примерно?
2v6 - майстор
yancho_lud написа:
Става въпрос за това , че линга ми прави така наречения корем, изгаря само дървата в средата от долу и другите някъкси се заклещват. Пробвах всякакъв вид нареждане на дървата но, пак се заклещват и така изгаря жарта и котела почва да малее. Въпросът ми е може ли линга да гори въглища, брикети примерно?
Може, но лошо.
Трябва въглищата да са дребни и в малки количества. Да са добре смесени с дървата.
В страничните части на горната камера да има само по тънки дърва.
Въглища които правят сгурия не са подходящи.
Трябва да стават на пепел, която да изпада лесно през горивната дюза.
kyxap - специалист
Слагай едно дебело в средата и около него по-тънките. Трябва и да са добре сухи, за да не става "корем".
yancho_lud - специалист
И аз така ги нареждам, едно голямо в средата и около него по малки, но идва момент когато голямото дърво започва да тлее и котела умаля. Мислех си ако се използва някаква решетка която да се сложи върху отвора на дюзата за да задържа въглищатата да не падат, дали няма да може да се кара само на въглища. Аз и сега си го държа на 60 градуса, че иначе става много жега та не се притеснявам че ще е загуби пиролизата.
kyxap - специалист
От два сезона имам ладомат и буфер 500 литра. Забравих за проблемите „корем” и смрад на катран, всичко е бяло и чисто. Котела го карам в диапазона 78-82 градуса. 60 градуса е малко, хем не е достатъчно ефективен, хем нискотемпературната корозия ще му скъси живота. В документите му пише да не пада връщата вода под 65 градуса. Може някое дебело дърво в някакъв момент да тлее и да умаля котела, ама аз не рабирам, щото буфера подава гореща вода през това време. След време той се наема и компенсира изчерпаното от буфера. Това истината за подобни котли, даже ако имах 1000 литра буфер, по-добре, ама нямам място.

Тема "Линг 25 на въглища?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: