Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Имам зидана камина на вила е планината.Жал ми е да я разваля но искам и все пак да се стоплят тези 40 кв.Каква горивна камера да си взема .Искам да отоплявам и още един етаж.Общо около 75кв
zlatko64 - специалист
Качи снимки и малко пояснения - от какво е зидана, как и т.н. Изобщо дай повече инфо, така няма как да се даде съвет.
Камината е зидана от майстор,забележки нямам но не става за отоплението което би било нормално според мен .по скоро е за красота .иначе огнището е голямо и красиво ,но прави едно неприятно течение .Както се казва отпред грее ,отзад студенее.Затова ми се иска да сложа камера на която КПД е по голямо.Вилата ми е с изолация и ПВЦ...
galin56 - специалист
Само с камината няма да стане да топлиш 120 квадрата. Мисли за някакво локално парно с въздуховоди или водна риза. Иначе ако искаш само за стаята вкарването на една горивна камера в огнището и малко преправяне на булото, определено ще я стопли а че даже ще ти намали и разхода на дърва.
Вилата е на 2 етажа по 40 кв.Не ми се искаше да развалям камината ,но явно няма стопляне с нея...затова имам идея да сложа камера с водна риза и радиатори за 2 та етажа.
zlatko64 - специалист
Тия 2 х 40 кв.м. ще ги топлиш без проблем със суха камина и без да даваш пари за радиатори, тръби, помпи и прочие. Вярвам, че колегите ще се съгласят с мен. Инвестията е в ГК 12-15 кв и въздуховоди. Конкретиката - като качиш чертежи.
Имах в огнището нещо като въздуховод .Тръба ф90 дебелостена направена като скара по дъното,и вентилатор от към студеният край който нагнетяваше.За жалост го откраднаха.
днес ходих да разглеждам камери за вграждане на Прити и на Герканд.По всичко личи че ще е на Герканд,но все още се колебая с водна или въздувна риза да е

Тема "зидана камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: