Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Тези дни попаднах на поредното руско чудо, наречено Чудо - мембрана:
http://www.youtube.com/watch?v=3oZf_e8Cwfw
А ето и сайта на изобретателя:
http://www.1958ypa.ru/ab.html
Това ме заинтригува и потърсих дали някой е експериментирал и намерих само в един форум хора, които твърдят че работи:
http://forum.gogobg.net/viewtopic.php?f ... 3b1d20b88f
Тук в темата има и упътване за изработка.

Стана ми любопитно какво се случва. Според мен всичко се базира на получаването на полу-воден газ, или Доусън газ - Emersone Dawson през 1883г. построява газ генератор, който е описан ТУК

По същество представлява пускане на прегрята пара и въздух през нажежени въглища. Когато въздухът контактува с нажежените вуглища се получава въглена киселина. При температури над 550 градуса започва преобразуването и във въглеводороди. Колкото по-висока (до към 1000) е температурата, толкова по ефективно е преобразуването. Това е така наречения генераторен газ (Немските камиони с дърва и въглища). Когато се добави и водна пара към процеса се получава като бонус и водород!.

Чудото на бай руснак е купа с вода, плътно затворена от сандвич-капак, в който има няколко отвора за парата. Тя влиза в сандвича, който се състои от няколко реда желязна тел на серпентини и/или строителна мрежа. Според мен това е топлообменник, чиято цел е получаването на прегрята пара, тъй като дървата се нареждат отгоре. доколкото имаме въглени и температура над 550 градуса (може би 700-800? ) са налице условията за получаване на воден (а с въздух - полуводен) газ, който наистина играе роля на гориво като восъка на свещта за пламъка на дървата и те би трябвало да горят по бавно. Руснакът твърди че се изгарят 3 пъти по малко дърва за два пъти повече топлина. Има спомената и реакция с желязото, което всъщност е стар опит по химия - при пропускане на пара през стружки, кислорода окислява желязото и водорода остава свободен и гори.

Та в тази връзка се чудех един вид бойлерче в котела и една серпентина, в която парата да се прегрее няма ли да свърши работа, но се замислих, като няма интензивен пламък и много въздух дали този газ няма просто да си излезе през комина?

Май най удачно и интересно ще е пускането на прегрята пара във въглените на пиролизен котел. там условията за получаване на максимален обем газ са най добри.
a_stoev - майстор
ЪЪЪ та какъв е въпроса с 2 думи? Дали може да се направи котел дето да гори освен дърва и желязо ли?
Както го описваш се получава нещо като пиролизен котел дето гори арматура ;). Очаквам до няколко години камина с уран на брикети.
novgradski - специалист
Може да се позамисли човек и да пробва.От линка който си дал (в gogobg...) -някой се е "мъчил" да направи нещо .Не видях написано от него за глината, варта и содата (аз си мисля че действат като катализатор -"ако действат -разбира се").Преди време когато правихме твърда циментация на стомана - в метални сандъчета поставяхме детайлте ,посипваме с дървени въглища,поръсваме с калцинирана сода (за бъчви,като катализатор),метален капак , замазваме с огнеупорна пръст и...цяла нощ в пещта.
Направи си сам ...в къщи ...нещо за горене...ама неясно ..малко е рисковано...Все някой е първи.Дано да е вярно и да има смисъл (да не е някоя уловка).
Последна промяна от novgradski на вт яну 22, 2013 8:36 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Образовани ора сте бре, с щуротии да се занимавате!
Evgeniy - майстор
Ами като циганина дето хвърлял мляко в морето - "Ами ако се подкваси цялото? Ще има да ядем..."

Иначе едно канче и малко ламарина за опита. Не е задължително да е неръждавейка.
Условията за получаване на газ, дето навремето са правили такава установка за газ, който захранва двигател и той върти генератор за осветление са налице в общия случай.

Тема "Горене на полу-воден /воден/ газ в камина (котел?)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: