Става въпрос за едноетажна къща. Отоплявам се на твърдо гориво с каминка.
За съжаление през лятото поради липса на опит не огледах коминът в какво състояние е и сега коминът се разпука.
Коминът излиза от стаята вертикално, преминава през тавана, прави чупка наляво (условно) която е 70 см и след това продължава вертикално през покрива.
Проблемът е в тая чупка. Правена е от някакви малки тухли, вероятно за камини и е замазана със хоросан.
Хоросанът започва да се пука и коминът изпуска.
На всичко отгоре чупката е замазана и няма никакъв начин да се чисти без да се разбие самата чупка.
Чупката вече съм я разбил отгоре и в нея слагам кюнци. Това ще е временно решение докато свърши зимата, напролет ще си изградя правилния комин.
Кюнците които искам да сложа са на снимката.
Вертикалният кюнец трябва да влезе във квадратен отвор който е настоящият комин в стаята.
Димът не трябва да върви около кюнеца ами само вътре в него.
Около кюнеца трябва да уплътня с нещо.
Димът трябва да влиза в кръглия кюнец и да не преминава около кюнеца.
Идеята ми е около кюнеца да натъпча нещо като каменна вата да спира дима.
Имам достъп само отгоре, от където ще уплътнявам.
Въпрос - с какво и по какъв начин да уплътня.
Става ли с каменна вата. Издържа ли на високи температури, има ли опасност да се запали.
Какво става ако се напои със конденз. Надявам се след като се разгори печката кондензът да се изпари.
Освен каменна вата има ли друг вариант за уплътняване около вертикалния кюнец.
За съжаление през лятото поради липса на опит не огледах коминът в какво състояние е и сега коминът се разпука.
Коминът излиза от стаята вертикално, преминава през тавана, прави чупка наляво (условно) която е 70 см и след това продължава вертикално през покрива.
Проблемът е в тая чупка. Правена е от някакви малки тухли, вероятно за камини и е замазана със хоросан.
Хоросанът започва да се пука и коминът изпуска.
На всичко отгоре чупката е замазана и няма никакъв начин да се чисти без да се разбие самата чупка.
Чупката вече съм я разбил отгоре и в нея слагам кюнци. Това ще е временно решение докато свърши зимата, напролет ще си изградя правилния комин.
Кюнците които искам да сложа са на снимката.
Вертикалният кюнец трябва да влезе във квадратен отвор който е настоящият комин в стаята.
Димът не трябва да върви около кюнеца ами само вътре в него.
Около кюнеца трябва да уплътня с нещо.
Димът трябва да влиза в кръглия кюнец и да не преминава около кюнеца.
Идеята ми е около кюнеца да натъпча нещо като каменна вата да спира дима.
Имам достъп само отгоре, от където ще уплътнявам.
Въпрос - с какво и по какъв начин да уплътня.
Става ли с каменна вата. Издържа ли на високи температури, има ли опасност да се запали.
Какво става ако се напои със конденз. Надявам се след като се разгори печката кондензът да се изпари.
Освен каменна вата има ли друг вариант за уплътняване около вертикалния кюнец.
Прикачен файл
Това е конструкцията от кюнци която трябва да влезе в чупката.
190120131958.jpg (26.23 KиБ) Видяна 3579 пъти
Прикачен файл
Отворът в който влиза кюнецът. Горната част на чупката е отворена и в нея влиза конструкцията от кюнци.
150120131898.jpg (54.04 KиБ) Видяна 3579 пъти
Прикачен файл
Там където е отворена чупката трябва да влезе вертикалната тръба. Отворът е квадратен а кюнецът е кръгъл и трябва да се уплътни около него да не излиза дим.
150120131891.jpg (24.89 KиБ) Видяна 3579 пъти
Прикачен файл
Това е общият изглед на комина. Вижда се чупката.
110120131860.jpg (24.73 KиБ) Видяна 3579 пъти