Най - вълнуващия въпрос зимно време.
katn - специалист
здравейте всички! предстои ми закупуване на нов котел на твърдо гориво/въглища/. колебая се между виадрус у22 и бош солид 2000. доста четох във форума,но така и не намерих еднозначен отговор на въпроса кой е по-удачен избор-чугунен или стоманен? моля знаещите да споделят предимствата и недостатъците на двата вида котли. комина е вътрешен, има добра тяга-на 20см. от розетката кибритената клечка угасва. между другото: отоплявам 60 кв.м. първи етаж от двуетажна къща с частична външна изолация, pvc дограма и окачени тавани гипскартон с минерална вата. предварително благодаря!
lakosste - специалист
katn написа:
здравейте всички! предстои ми закупуване на нов котел на твърдо гориво/въглища/. колебая се между виадрус у22 и бош солид 2000. доста четох във форума,но така и не намерих еднозначен отговор на въпроса кой е по-удачен избор-чугунен или стоманен? моля знаещите да споделят предимствата и недостатъците на двата вида котли. комина е вътрешен, има добра тяга-на 20см. от розетката кибритената клечка угасва. между другото: отоплявам 60 кв.м. първи етаж от двуетажна къща с частична външна изолация, pvc дограма и окачени тавани гипскартон с минерална вата. предварително благодаря!
Ще те посъветвам да вземеш боша(защото и аз съм с такъв)-доволен съм.само да имаш добър комин.
Svezar - специалист
Може би ако прочетеш внимателно тази тема ще си отговориш на въпроса :)
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 3&start=80
lakosste - специалист
Svezar написа:
много на място казано=D>
lakosste - специалист
lakosste написа:
Svezar написа:
много на място казано =D>
geniya - специалист
Никога не можеш да сравняваш чугун с ламарина особено при котли!Конструктивно двата котела се различават на 100%, освен че се зареждат с въглища.Зависи най-вече от твоя комин дали има тягата която изисква Боша, защото Виадруса не е капризен на комин.Да не пишеш после "Кажете защо ми пуши котела Бош".Иначе предимство на Боша е, че можеш да добавяш гориво без да се притесняваш което не е за подценяване.Само че трябва да имаш място да отваряш капака и да зареждаш отгоре и зависи от конкретното ти място където искаш да го монтираш.А за темата посочена от линка по-горе не става ясно с кое Виадруса е лош и недомислен технически котел, аз съм на друго мнение защото имам U22 и съм много доволен.Също като теб се чудих дали Виадрус или Бош, но взех Виадруса заради лошия ми комин и нямам дертове.Все пак избора е твой...Успех.
П.П. Забравих друго нещо , ако решиш да преправяш котела да работи с пелети, мисля че Боша няма как да стане...
naskov - майстор
И двата котела безпроблемно преминават на пелети :idea:
filmatoplo - майстор
Ако ще купуваш чугунен котел -купи си Де Дитрих , ако ще купуваш стоманен котел купи си на Сънсистем .Но задължително при свързването сложи термостатичен вентил 60 градуса , за усигуряване на възвратната вода :wink: . В краен случай -Виадрус У26 ако не ти стигнат парите за Де Дитриха .
netcho - специалист
Човека в запитването си е казал че иска котел за ''въглища'' , е няма 2 думи Боша е по добрия вариант,казвам го от гледна точка на ползвател -много съм доволен горя само въглища и в големия кочан ми иде да го разцелувам.С две деца по тениски в къщи!
geniya - специалист
netcho написа:
Човека в запитването си е казал че иска котел за ''въглища'' , е няма 2 думи Боша е по добрия вариант,казвам го от гледна точка на ползвател -много съм доволен горя само въглища и в големия кочан ми иде да го разцелувам.С две деца по тениски в къщи!
Нека да си сметне тягата на комина и да сравни с каталожните изисквания, за да няма после:"пуши ли пуши и т.н...

Тема "viadrus u22c или bosh solid2000" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: