• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
unamar - напреднал
Здравейте,

Имам локално парно с помпа grundfos alpha 25-60. Системата е настроена да подава вода на 50 градуса. От фирмата, която направи инсталацията, я бяха пуснали на Auto adapt. Така показанието на дисплея за консумацията е около 10 W. Но така помпата е доста слаба и радиаторите са студени. След това пуснах помпата на максимума - 45 W и станаха топли. В упътването на помпата http://www.em-trade.com/data/POMPI%20DA ... 02%20L.pdf. пише, че трябва да е на горна крива на пропорционално налягане - PP2. Така изразходва около 20 W и радиаторите са топли в горната част, но са по-хладки в долната. Въпросът ми е да увелича помпата или по-скоро трябва да се увеличи температурата на подаваната вода? Имайте предвид, че в момента използвам 50% от радиаторите.
kalin72 - майстор
Ха дубрутру :) И аз имам питания за тази помпа, само че 25/40...Бях на аутоадапт, но топлят най-вече радиаторите на първия етаж. Та, сега е на втора постоянна скорост, не на препоръчителната алтернативна PP2, a на II - около 11-14 вата черпи, и съм доволен, топлят всички радиатори. Но и държа температурата на котела над 75 градуса...Та решението, според мен, е по-мощна помпа, ако с тези алтернативни настройки не стане...
unamar - напреднал
А при теб kalin72 каква е температурата на подаваната вода и каква температура поддържаш в помещенията?
kalin72 - майстор
След трипътния винтил температурата е от 50 до 65 градуса, регулира се според външната температура. В помещенията - на първия етаж е 23-25 градуса, на втория - 20-23 градуса. Топля и 300 литра бойлер, на двете серпентини съм го вързал, с отделна помпа.
idunno - специалист
Не това, дали радиаторите са студени или топли, определя каква е на помпата, а сумата от съпротивления, които има системата и които помпата трябва да преодолее.Или по просто казано - независимо колко студени или топли са радиаторите, темперетурната разлика между горната и долната част на най- отдалечения от котела радиатор определя, дали помпата е ок.Ако тази разлика е 10-15 градуса, значи всичко е ок, ако е 30 и повече (и в инсталацията не са допуснати грешки),то помпата идва малка.Но като цяло 50 градуса на подаващата вода си е грешно, освен ако това не е кондензен котел.А защо е грешно ще разбереш, като почнеш да чистиш котела. :)
kalin72 - майстор
50 градуса на подаващата вода
Аз си мисля, че това е подавана към радиаторите вода...след трипътния винтил...не котелната вода.
LazarGanev - "Велик майстор"
За котелната вода става въпрос, не вярвам да има трипътен вентил :)
unamar - напреднал
50 градуса е температурата на водата, подавана за тръбите на парното (след трипътния вентил). Иначе в кръга на котела температурата е 80 градуса.

kalin72 - това с регулацията на температурата по външната става с някакъв регулатор - предполагам. Аз имам такъв на Intiel, но не съм слагал датчик за външна темпертура. Може ли да кажеш по-подробно как действа и какво трябва да се направи ако искам да сложа. Работи ли? Имаш ли вентили на радиаторите за регулация или разчиташ изцяло на контролера по външната температура.
И още един въпрос - при подавана температура 65 градуса нямаш ли проблеми с паркета - не се ли надува?
LazarGanev - "Велик майстор"
Извинявам се тогава за подценяването :error: . Да попитам - 2 трипътни вентила ли има или един четирипътен?
kalin72 - майстор
И аз съм с контролер на Интиел, може да го видиш в моята тема, и там съм обяснил кое как е, направих го благодарение на Филматопло, Лазар, Сънчо, Наско и други знайни и незнайни майстори :) Не се надува нищо, само с радиатори съм, без подово.
Ето и темата ми:
viewtopic.php?f=10&t=39509
  • 1
  • 2

Тема "Настройка на помпа Grundfos alpha 25-60" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: