Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

Имам нужда от вашият съвет относно промяна на текущото състояние на комина.Предисторията е следната , по време на строителството на къщата ми се наложи да се промени местоположението на комина.Новото положение не бе съобразено с дървената конструкция на покрива и срещаше елемент от дървената конструкция (средна столица).Строителят предложи използването на бетонно тяло с което да се отклони комина така ,че да е на определно отстояние.(Приложен файл 2) Комина в подпокривното пространство и над него по мое настояване бе изграден от тухли единички и измазан изцяло. Частта от комина която се пада в подпокривното пространство съм изолирал с каменна вата и обвил с рабицова мрежа.Миналата зима си монтирах стара дървена печка в мазето , тягата на комина е невероятно силна и почти не ми се налага да изхвърлям отпадна пепел дори се наложи да направя хоризонтален участък с тръби тъй като топлината бягаше в комина.
Проблемът е следния.На първият етаж искам да си монтирам камина която да използва същият комин.След проведена консултация с фирмата от която имам намерение да си закупя камината получих съвет да променя комина.Те ми споделиха ,че са имали подобен случай със споделянето на един комин и при запалване на печката в мазето се е получил дим в камината на първият етаж. Според тях по добрият вариант е това което съм показал в приложеният файл 1.Събаряне на това което е изградено на етаж 1 и 2 и изграждането на нов комин с У-тройник който да обедини двата комина които ще са от инокс двуслойна тръба.
Моля за вашето компетентно мнение по въпроса.Предвид високите цени за облицовка на камини ,бих искал да избегна всички рискове.

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (110.68 KиБ) Видяна 3190 пъти
Виждам ,че има доста преглеждания ,но не и отговори.Ще се опитам да конкретизирам въпросите си в няколко точки:

- удачно ли е изгражденото на комин по начин показан на схемата вариант за промяна файл номер 1?
- има ли опасност от използването на инокс двуслойна тръба , какъв експлоатационният и живот? По удачен ли е вариантът с използването на еднометрови парчета или непрекъсваема гъвкава такава ? Плюсът който виждам тук е ,че може да се направи куфар от гипсокартон и да се използва по пълноценно топлината от комина в ет.2.
- мога ли да очаквам неприятности където е монтиран У тройника? Идеята е да го изработя от черна ламарина делта 4мм като в единият край ще е квадрат за да влезе в комина 240х240мм ,а в другият ще завършва два прехода по ф-200мм за да се включат димоотводните тръби.
mcm - специалист
Така и така ще събаряш старият комин, направи новият както се прави.
- Зидаш го от тухли, всяка печка в отделен отвор т.е. два отделни димоотвода до над покрива. Така както си го показал на вторият чертеж двете тръби пак се събират в един отвор и ще имаш моменти пушекът на долната печка ще подпре тоя на горната и камината ще върне дим. Не ми се мисли и за конденза по тоя инокс, текне ли тая чернилка няма изчистване.
- Тук из форума имаше една система на изграждане на комин с готови коминни тела.
- Друг вариант е да направиш комина като при панелките, сифонен тип, недостатъка е че трудно се почиства и в един момент ще ти писне и ще се включиш директно в главният канал и се връщаш в изходяща позиция.
Аз бих се спрял на първият вариант.
Последна промяна от mcm на пон фев 11, 2013 12:44 pm, променено общо 1 път.
crez - майстор
mcm +1. Това е решението. Две тръби в едни комин = проблеми с тягата.
novgradski - специалист
Освен тягата....след това?
Живея в един район с еднотипни 3-етажни кооперации.
- На някои комините са "общи" (на еднотипни стаи).Ако "връща"-мирише на всичките(най много на последния етаж)
- На други с по 3 тръби -на всеки комин.
Тези които са с цял комин - го чистим на 2 години -веднъж (ако не се запали)
Тези които са с 3 тръби в комин - 2 пъти (единия път е през зимата-няма как)
Вероятността да работят камината и печката в мазето е много малка.Друго което ме притеснява е и почистването на комина ,начинът по който е изграден към момента не позволява това да се извърши поради разминаването в последна плоча , до голяма степен това ме стимулира и да преустроя комина.

Тема "съвет за комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: