• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Предстои ми да слагам газово котле и инсталация в апартамент 64 квадрата.Тъй като имам две предложения за изграждане на инсталацията ме интересува кое е по-изгодно и ефективно.
1.Класически тип с радиатори.
2.Подово със серпентини./за това ми казаха, че имало проблем с дълготрайността си.След 5-6 години имало проблеми със серпентините и се налагало ремонт....../
naskov - майстор
Китайските тръби горе-долу толкова карат, независимо дали с тях правиш серпентина или свързваш радиатори
Въпроса в случая ми кой вид е по-подходящ за моя апартамент, а относно тръбите - можеби има и по-читави от китаиските на пазара?
torbalan - Дървен философ
И двата са еднакво подходящи...

Въпроса е кое те кефи повече?

Лично аз не обичам подово...
sreshtu - специалист
И аз мислех да слагам подово но се отказах. Защо: скъпо като монтаж, пода се вдига с поне 10см. (за да се направи като хората де), много е инертно и бавно се коригира температурата в помещението. Ако идеята ти е да плащаш по-малко за отопление като си сложиш подово е друг въпрос, който е малко спорен.
filmatoplo - майстор
Един кондензен газов котел в комбинация с водноподово е добре.Или за по гъвкаво комбинирано -подово,вентилконвектори,радиатори в различните помещения :wink:
syncho - майстор
Аз съм привърженик на подовото, но както каза - малко по-скъпо излиза, а и вдига нивото с около 10-тина см. Така, че трябва да си прецениш за дадената ситуация кое би те устроило.
sreshtu - специалист
Подовото няма равно стига да отопляваш Църква или някакво голямо и високо хале. Отоплителното тяло не ти е концентрирано в една точка и топлиш равномерно цялото помещение независимо от височината на тавана. Много е добре да ти е топъл пода, разхождаш се по чорапи и ти е топло на краката, навсякъде в стаята е равномерно топло и нямаш радиатори които да ти пречат да си сложиш пердета чак до пода, чисти голи стени които може да си ги декорираш както искаш без да се съобразяваш с каквото и да е било отоплително тяло по тях.За радиаторите: прибираш се премръзнал залепваш задник за радиатора и след 5мин. се чувстваш екстра. Какво може да се направи да получиш от всичко по малко: 64 квадрата чисто за отопление ще рече или много голям двустаен или среден тристаен, това са 5 или 6 отоплителни точки. Да речем че котлето ти е в хола под него ти е кутията за разпределяне на отоплителните кръгове които да речем са 6, това са 12 тръби които ти минават през целия хол. Тези 12 тръби им правиш разводка съобразена с твоето помещение къде ще прекарваш най-много време като ги разпределяш през 10-15см. така ти се получава 1,4-2,1м. широка пътека подово отопление. Тръбите за другите стаи,банята и коридора са 8, минават по целия коридор пак през 10-15см. ето ти и там подово. В банята двете тръби минават пред тоалетната чиния там където стъпваш, пред мивката, евентуално и през душа ( всичко е идивидуално ). За спалните вече ти е все тая дали е подово или радиатори, конверторите все пак имат някакъв шум заради вентилатора и не са за спалня според мен де. Така получаваш топлото под краката където ти трябва и комфорта като се прибереш премръзнал да залепиш задника за горещия радиатор. Като си спестил доста пари от монтажа на подовото и тавана не се е схлупил на главата ти.
syncho - майстор
sreshtu този съвет не е много добър, който го даваш. Имай на предвид, че там температурата на тръбите ще бъде висока и ще се получи нежелан ефект.
saraneron - специалист
При правилно избрана изолация на тръбите ,температурата им е без значение.Моят съсед под мене си направи окачен таван с лампи в коридора и не ги гасеше,зимата се усеща коридора ,че е с топъл под!
  • 1
  • 2

Тема "Отопление с газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: