Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Дойде времето и аз да отворя една темичка. Търся рекуператор за въздух с малка височина - до 20см. Идеята е да се вкара в пространството м/у окачения таван и плочата отгоре. Вероятно ще се ползва от няколко помещения с обща площ около 120-130м2 и височина от 2,6м. Търсих доста и успях да намеря само едни в Англия с размери, които да паснат, но проблема там беше, че са за локално ползване - т.е. за една стая.

Та питанката ми е дали някой се е сблъсквал с такъв проблем и дали може да удари едно рамо.
bulhomes2 - майстор
Трудно ще е с конденза. Иначе сега точно съм си направил няколко топлообменника с височина 14 см. Дават 60-70% КПД засега (не съм приключил). Така, че не е невъзможно...
syncho - майстор
Понеже поставянето ще бъде в близост до външна стена няма ли да е удачно да се изведе конденза навън направо? Сега като се замисля зимата може пък да замръзва...
bulhomes2 - майстор
Съмнява ме, че зор ще се намери някой да го е правил...
filmatoplo - майстор
Не че нещо ама -в много от случаите касетата с рекуператора , вентилатори ,пити и тем подобни са вън -само влизат въздуховодите в помещението.Щом си близо до външна стена -има ли такъв вариант , освен навън касетата може да се помести на др место -ниши,килери , или пак на тавана но със собствената си височина .Имайте предвид че касетата не се погребва завинаги -трябва да има ремонтен и профилактичен достъп до нея .
bulhomes2 - майстор
Прав си, че трябва достъп до топлообменника. Но е много по-добре да е вътре. Защото веднага ще заработва на максималното си КПД, а ако е вън - ще му трябват 25-30 минути да се темперира. Което е сериозен недостатък, ако вентилацията ще работи с прекъсвания. Вентилаторите пак могат да си останат навън.
syncho - майстор
И двамата сте прави. То няма и как да се постави навън, защото фасадата е важно да не се променя силно - най-много някоя решетка по-красива да се сложи е най-големия компромис.
syncho - майстор
Това изглежда интересно. Ще проверя дали технически ще свърши работа. Благодаря за информацията. Тези не ми бяха попадали в полезрението.

Тема "Рекуператор над окачен таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: