• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте на всички,
въпросът е мога ли да стопля 95 м2 и един бойлер 80л. с термопомпа от климатик Daikin FTX 71 GV или нещо подобно и какви отоплителни тела да подбера. Всички външни стени са изолирани с 5см. стиропор отвън и 8 см стъклена вата отвътре имам 3 см "фибран" под замаската и вата на тавана в хола , външните стени са тухла зидана "боламе" или както се казва на 12.5 см , което отчитам за грешка. Дограмата е алуминиева с термичен мост с нискоемисийно Ка стъкло
Като се има в предвид, че в голям студ ще се спират някой отоплителни тела.
Възнамерявам да сложа 3 конвектора,2 лири за баните и 3 радиатора (алуминиеви) по 12-15 глидера на максимална височина, според възможността.
От 5 години топля хола преходната спалня и една малка детска стая около 48м2 с един климатик
Mitsubishi MSZ-GB50VA, като не съм имал проблеми и в най големите студове за моята ширина (намира се в Благоевград).

Прикачен файл

Apartament.jpg
Apartament.jpg (92.96 KиБ) Видяна 10881 пъти
filmatoplo - майстор
viewtopic.php?f=10&t=35582 Виж това ,климатика е същия , колегата Феникс също е на -Ти с тези неща.
a_stoev - майстор
Предвиждаш ли да се охлаждаш? Щото гледам едни радиатори? В България лятото си е горещо ;). Слагай си навсякъде вентилаторни конвектори, като гледам залагаш подово-стенни, а те духат нагоре и не причиняват дисконфорт като високостенното тяло на климатика.
За по-лесно отвеждане на конденза помисли за скрит таванен монтаж в таван на коридора и с въздуховоди да подава и смуче от съответното помещение.
Мислил ли си за фабрично решение?
За момента не предвиждам охлаждане, защото апартамента е на първия етаж и лятото е хладно.
От южната страна са конвекторите, не е проблем да спра радиаторите и лирите и да пусна само конвекторите лятото.Тръбите са полагани преди 5 години (16мм с алуминиева вложка, всички тръби се събират в мазето под едната баня, където ще са колекторите, помпата,разширителен съд,клапани за пълнене и предпазен за налягането в системата, топлообменника в прилежно изолирана кутия ), като мислих да правя парно или евентуално да чакам газ, но газ скоро при мен не се предвижда, за това всички тръби са изведени под прозорците. Реконструкции няма как да се правят защото всичко е завършено.
За фабрично решение не мисля поради високите цени.
filmatoplo - майстор
Нищо не каза за това дето ти показах -хареса ли ти информацията -това ли ти трябва. :? :)
Тази вечер ще я прочета колега мерси за линка.
Дайте някакъв конкретен модел топлообменник за фреон 410а от който сте доволни, колегата ГАЛИ казва, че не е доволен от Brazed Plate Heat Exchanger SR-B3 23/60.

Има ли по подходящ модел климатик от този дайкин?
По въпроса за конвекторите, ясното е да са италиански
аз мисля да сложа
2бр.- 2.5Кв
1бр.- 5.00Кв. или поне 4.0-4.5Кв.
Нещо за броя на глидерите на останалите помещения ще коментира ли някой?
filmatoplo - майстор
Питай и колегата Феникс за топлообменник .
a_stoev - майстор
kukata_83 написа:
Дайте някакъв конкретен модел топлообменник за фреон 410а от който сте доволни, колегата ГАЛИ казва, че не е доволен от Brazed Plate Heat Exchanger SR-B3 23/60.

Има ли по подходящ модел климатик от този дайкин?
По въпроса за конвекторите, ясното е да са италиански
аз мисля да сложа
2бр.- 2.5Кв
1бр.- 5.00Кв. или поне 4.0-4.5Кв.
Нещо за броя на глидерите на останалите помещения ще коментира ли някой?

Не е за R410. Площта ми се види малка.
Отиди на сайта на SWEP, изтегли си програмкатаза сметките и дори да не е си купиш SWEP си вземи нещо със същата площ.

Колко смяташ че ще ти струва тази самоделна термопомпа?
joro_vn - специалист
1. Бойлера с това нещо няма да го стоплиш. Ще вдигне най много 50 градуса, а е 80 литров. Детето трудно ще изкъпеш, да не говорим за жената. Ако е по-голям-150, 200 литра ,може и да стига.
2. Не слагай алуминиеви радиатори по същата причина - ниска температура. По добре тенекиени.
Желая ти успех
  • 1
  • 2

Тема "Мога ли да стопля този апартамент с термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: