Най - вълнуващия въпрос зимно време.
timon_tg - специалист
Здравейте,
Моля за съвет за комин за вградена камина.
Конструкцията е следната : вътрешен комин в къща на 2 етажа, изграден от бетонни блокчета.
Идеята ми е на първия етаж да сложа вградена камина.
За целта предполагам, че самото коминно тяло на първия етаж е ненужно и може да се разруши напълно ?
С какво да изолирам дупката на плочата межди първи и втория етаж, така че да не ми тече на главата като вали ?
Неоходима ли е топлоизолация на коминното тяло преминаващо прес втория етаж ?
Прикачен файл:
komin.png
komin.png (4.88 KиБ) Видяна 6955 пъти
crez - майстор
По мое скромно мнение, не разваляй комина надолу. Къде ще падат саждите от комина, къде ще капе кондеза, ако има такъв. Направи го до долу, остави ревизия. Отвора м/у етажите запълни пак с бетон.
timon_tg - специалист
Ако го оставя до долу, ще ми пречи на поставянето на самата камина и ще трябва да я изместя в ляво или дясно от него.
Варианта с вграждане и облицована , достъп до самия комин пак нямам да имам от долу, защото ще се пада зад облицовката.
Ако го разруша на първия етаж и свържа камината директно нагоре с комина, най-долната му точка ще се пада дъното на камината, от където и ще се чисти.
Или съм в заблуда :)
tysonlkr - специалист
Какво ще правиш с конденза (катран, много гадна и лепкава чернилка) която се получава понякога в комините :?:
И според мен е по-добре да си оставиш комина надолу.
Не съм виждал изградена камина в която като погледнеш нагоре да виждаш небето. Поправете ме ако греша :roll:
timon_tg - специалист
нещо от сорта:
Изображение

от темата:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 21&t=35411

никъде не видях и там направен комин на първия етаж, а директно димоотвод към втория етеж.
отвор за ревизия, нещо не мога да си го преставя при вградените камин. идеи ?
jekasus - майстор
Ако ползваш този комин само за тази камина, можеш да направиш това, което си решил.
За ревизия - ползват се иноксови тръби за съединяване с комин има си преходи или поръчваш при някой железарин да ти направи преход от квадрат(правоъгълник) към кръглото на тръбата. Също така трябва да помислиш и за достъп на чист въздух отвън за камината, за да нямаш изненади после. Също така има още доста нюанси при изграждане на камини с облицовка, ама сега ме мързи да пиша. :-D
ArturDent - Почти Безобиден
Имам чувството че има неразбиране по-горе в мненията.
Какво значи "вградена камина". Ще зидаш камина или готова горивна камера облечена декоративно ?
timon_tg - специалист
точно - готова горивна камера облечена декоративно :drinkers:
най вероятно няма да я правя аз, но искам да подготвя терена така да се каже, за да няма после къртене и преустройства.
timon_tg - специалист
как и каква според вас би трябвало да се сложи розетката, разположена от долната му страна ?
Комина ще е изграден от плочата на втория етаж и идеята е розетката да минава през плочата и да се подава на тавана на първият етаж.
1.какво трябва да е сечението на розетката, при варианти за включване на камина или котле на пелети. Тъй като коминните тела са с вътрешни размери 25х25, преполагам че поне Ф180-200 е минумума за розетката.
2. Подходящи ли са купешките ламаринени или е по добре директно метална тръба. Вероятно това ще е и по удачен вариант за захващане в последсвие на гъвкава тръба от долу.

Тема "изграждане на комин за камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: