Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kaluhckua - специалист
Здравейте на всички. Преди година с ваша помощ изградих система за отопление с камина с водна риза. Оказа се доста ефективна, за което благодаря за всички потребители на форума допринесли с полезни съвети и идеи. Поради това, че на къщата се ходи рядко , а когато това стане отнема 1-2 дена да се затопли , взех решение към вече изградената система да добавя еликтрически котел , който ще го пускам дистанционно няколко дена преди да отида. Не съм професионалист в тази област за това Ви моля за няколко съвета.
Основни характеристики на системата:
Тип: Отворена- разширителния съд се намира в банята на втория етаж.
Мощност на камината 28 кW
Мощност на радиаторите ~23kW
Отопляема площ ~ 120м2
Избраният от мен Електрически котел е ЕРАТО ELTHERM M 10kW
Електрическият котел ще се намира в склад на около 6 метра от камината.
Въпросите са ми следните:
1. Къде е най-удачно да "подвържа" котела към вече изградената система( по- долу прилагам снимка)
2. Нужна ли е втора помпа.
3. Какъв клапан е добре да сложа на котела
4. Проблем ли ще е че системата е пълна с течност за локално парно против замръзване( точния и състав не ми е много ясен , но е предназначена за такива цели)
Благодаря на всички за отделеното време!
Поздрави!

Прикачен файл

20121006_170238.jpg Втори етаж

Прикачен файл

20121006_170006.jpg Първи етаж
igt - специалист
Виж в темата - Помощ относно работата на два котела едновременно
torbalan - Дървен философ
kaluhckua написа:
Здравейте на всички. Преди година с ваша помощ изградих система за отопление с камина с водна риза. Оказа се доста ефективна, за което благодаря за всички потребители на форума допринесли с полезни съвети и идеи. Поради това, че на къщата се ходи рядко , а когато това стане отнема 1-2 дена да се затопли , взех решение към вече изградената система да добавя еликтрически котел , който ще го пускам дистанционно няколко дена преди да отида. Не съм професионалист в тази област за това Ви моля за няколко съвета.
Основни характеристики на системата:
Тип: Отворена- разширителния съд се намира в банята на втория етаж.
Мощност на камината 28 кW
Мощност на радиаторите ~23kW
Отопляема площ ~ 120м2
Избраният от мен Електрически котел е ЕРАТО ELTHERM M 10kW
Електрическият котел ще се намира в склад на около 6 метра от камината.
Въпросите са ми следните:
1. Къде е най-удачно да "подвържа" котела към вече изградената система( по- долу прилагам снимка)
2. Нужна ли е втора помпа.
3. Какъв клапан е добре да сложа на котела
4. Проблем ли ще е че системата е пълна с течност за локално парно против замръзване( точния и състав не ми е много ясен , но е предназначена за такива цели)
Благодаря на всички за отделеното време!
Поздрави!
1. Аз бих го вързал паралелно на съществуващия с необходимите кранове за отсичане. По този начин, като спреш електрическия - системата ще си работи така, както си е работила до сега..

2. Не, не е нужна втора помпа.

3. Ако системата си има предпазен клапан - не виждам смисъл от още един.

4. Не, не е проблем.
kaluhckua - специалист
Искам системата да работи едновременно на ток и на дърва, с цел вечер ако не се гори камината да се включи котела.
Тогава ги свържи последователно. Електрическия може да го включваш по сигнал за ниска температура в парното...
fbr - майстор
И ще топли комина на ток.
torbalan написа:
Тогава ги свържи последователно. Електрическия може да го включваш по сигнал за ниска температура в парното...
igt - специалист
Чел съм мнения, че ако не са на отделни кръгове, когато камината/котелът/ не гори, идващата топла вода от ел. котела, преминавайки през горивната й камера, се охлажда от въздуха вътре, впоследствие той затоплен отива в атмосферата, на негово място идва студен и т.н.
Търсех, но не можах да намера източника, за да се обоснова.
fbr - майстор
Най-малкото трябва байпас на камината. Абе я сложи по един ел радиатор в стаите и си ги командвай когато и както искаш.
Мдам, това не бях го съобразил.

Може да се направят на отделни кръгове.
Тогава превключването ще става или ръчно или автоматично.

Ако ще се превключва ръчно - ще трябват няколко кранчета само.

За автоматично превключване обаче ще трябват електрически вентили. Идея нямам каква е стойността им и дали като се монтират такива икономията, която ще реализират някога ще достигне цената им.

Хаха - вярно с ел. радиатор в стаята май е най-разумно :)

Тема "Добавяне на Електрически котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: