• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
batman - специалист
Бихте ли ми казали дали има някакви фрапиращи неточности по схемата по-долу, които ще възпрепятстват работата на парната инсталация?

Прикачен файл

Otoplenie vila.JPG
Otoplenie vila.JPG (69.46 KиБ) Видяна 8466 пъти
filmatoplo - майстор
Аз бих го променил така -разширителния съд го свързваш на местото след номер 4 , помпата я слагаш на вертикалчето след свързването на съда ,разпределителите ги сваляш долу -така и вечер топлото няма да бяга от серпентината на бойлера :wink: ,горните радиатори свързваш по диагонал като долните :wink: + втори кран на всяко отоплително тяло.
lz1add - специалист
filmatoplo написа:
Аз бих го променил така -разширителния съд го свързваш на местото след номер 4 , помпата я слагаш на вертикалчето след свързването на съда ,разпределителите ги сваляш долу -така и вечер топлото няма да бяга от серпентината на бойлера :wink: ,горните радиатори свързваш по диагонал като долните :wink: + втори кран на всяко отоплително тяло.
:supz: =D>
filmatoplo - майстор
Забравих да добавя -предпазен клапан 1,5 или 2,5 бара , монтиран на печката -в случай че съда замръзне на тавана ,или някой затвори кран на помпата :wink:
batman - специалист
Благодаря за отговорите. Абсолютно съм съгласен с тях! За разширителното казанче нямаше как да разпробия тавана затова се принудих да го свържа така както е дадено на схемата. Това с връзването на помпата обаче не ми стана съвсем ясно. Искам само да доуточня допълнително, че: 1) радиаторите са алуминиеви (за това на 2-ри етаж са свързани по този начин); 2) течноста в системата ще бъде пропилен гликол (био антифриз) за да не замръзва инсталацията, през времето когата няма да се живее там (затова не са предвидени манометър и предпазен клапан); 3) тръбите за охладената вода от радиаторите ще се свързват с тях с помощта на секретни вентили, които също не са изобразени на схемата. Извинявам се, че тези подробности не съм уточнил в първия пост.
batman - специалист
Ето схемата с допълненията.
Между другото- има ли някаква специална техника за обезвъздушаване или просто инсталацията се пълни много бавно при отворени обезвъздушители?

Прикачен файл

Otoplenie vila.JPG
Otoplenie vila.JPG (72.84 KиБ) Видяна 8180 пъти
minca - специалист
Ами предпазния клапан...?
Малкия - специалист
Препоръчвам ти, тъй като няма да се ползва инсталацията ежедневно, да сложиш някакво устройство, което да пуска помпата да върти по 20 мин на всеки 12 часа, за да не се раздели водата от пропиленгликола и да замръзне.
dechev - специалист
Разширителния съд не се ли връзва на студената?
Christo - майстор
Съветвам те да си намериш от някъде, макар временно, "Справочник по отопление, топло и газоснабдяване", част втора от Станчо Станчев, издателство "Техника", 2010г. Там има девет различни схеми на свързване на разширителния съд, в зависимост от конкретния случай. Някои са вързани на топлата вода, други на студената. Освен това, разширителният съд има доста изводи: предпазна възходяща тръба, предпазна низходяща,сигнална, обезвъздушителна и преливна. Сега, при теб може да ги няма всичките тези изводи но при положение, че ще пълниш системата не само с чиста вода, трябва да събираш някъде евентуално прелялата течност, да не я хвърляш. Намери книгата, има какво да се научи от нея. Там има и формули, по които да се сметне обема на съда и диаметрите на тръбите към него. Съжалявам, че нямам скенер да снимам страниците и да ги кача. Поздрави и успех!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Съвет за направа на инсталация за отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: