Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lz1wvm - специалист
http://www.defro.bg/productdetails.aspx ... PC-ECO-250
Някой може ли да сподели мнение за този вид бойлери.През лятото,мисля да охлаждам някоя стая,а през зимата въздуховода ще минава през въздушен топлообменник на комина.Тъй като може през зимата топлината от комина да не му достига,е добре да има поне една допълнителна серпентина в бойлера,за да се върже към котлето.
valio2007 - специалист
Не ми е ясно как точно ще охлаждаш някоя стая? Вкараш ли въздух в стаята ще трябва да вземеш мерки и да излиза от някъде. Е това как си го измислил?
syncho - майстор
valio самият бойлер отдава студено в стаята. Atlantic също имат такъв бойлер. Работят на принципа на климатика/термопомпата, само че ти е в стаята.

Честно казано, нямам категорично мнение за тези бойлери. Това, което ме притеснява е, че зимата ще охлажда също стаята, освен ако не е със серпентина, та да се ползва с котел/печка.
valio2007 - специалист
Искаш да кажеш , че нямат тръба през която да вкарват и изкарват външен въздух, а въртят само вътрешен въздух?
lz1wvm - специалист
Благодаря за отговорите.Бойлера през зимата,както писах ще взема допълнителна топлина от въздушен топлообменник на комина.И сигурно това няма да му е достатъчно,и за това е добре да има серпентина свързана към котела.
a_stoev - майстор
Идеята да си охлаждаш къщата за да имаш топла вода е тъпа. От някъде ще трябва да вържеш баланса и се обезмисля икономията от термопомпата. Дебита на един комин не ми се струва достатъчен за термопомпа. Де да знам, предчувствувам, че и цената няма да е добра.
VLADO66 - майстор
Нещо мъгляво ми се вижда да е ефективно производството на топла воза особенно зимните месеци.Това си е един конвенционален климатик с накиснато вътрешно тяло в водосъдържател http://www.eldominvest.com/bg/category/21.html
ivanovbg - майстор
И на мен не се струва добра идея. Ако е по хладно може и да не достига водата 55градуса и има риск във водата да се развъжда легионела.

Предполагам че не може да се използва и за охлаждане на стая. Ако стаята е 5х4х2,5метра ще рече е има 100кубика въздух при 30градуса. Или грубо казано 120кг въздух с 10градуса използван температурен капацитет. По моите глупави сметки стаята ще се охлади на 20 градуса, а температурата на бойлера ще се качи с 10градуса ако е 120литров и от 12 градуса на водата ще стане на 22. Или бъркам :?
torbalan - Дървен философ
Въпреки, че съм фен на термопомпите - намирам идеята за термопомпен бойлер глупава...

Първо - адски скъпи са - с парите за такъв бойлер човек години може да си грее водата.

После - за тез пари може да се монтира нормален колектор, който ще дава десетки пъти по-евтина топла вода.

След това - това чудо, ще грее водата, но ще охлажда къщата... през половината година - колкото вода сгрее, толкова повече топлина ще трябва от отоплението на къщата...

И не на последно място - термопомпените инсталации са ефективни, когато разликата в температурата е малка :) При бойлера се гони температура поне 50 - 60 градуса...

Изобщо - нито едно предимство не се сещам.
Mega - специалист
lz1wvm, Да ти кажа и аз като ползвател на такъв бойлер. Ако разбирам правилно въпроса ти искаш да имаш термопомпен бойлер за БГВ, а не термопомпена система за цялата къща? Защото системите са различни като изпълнение, цени и т.н... Разбира се както казва Torbalan, по-евтино от слънчеви панели за БГВ няма. Но ако си в апартамент като мен този избор не седи на масата. Та за моята термопомпа. Китайска от първите на Ерато. Вече четири години работи. Това, което получавам е топла вода през 95% ако зимата е като миналата по-люта или 99% от времето ако е като тази мека. Реално машината работи перфектно до -5 градуса. След това само харчи ток и няма смисъл да работи. Разбира се с по-добра машина това може да се промени, но моята е такава. Така през лятото спокойно достига до 65 дори 68 градуса. Бойлера е 150 литра. от 12 градуса входяща вода за 45-50 минути е готова на 60 градуса. Зимата при температури над 5 градуса го държа на 55. В студа свалям на 45 да не се мъчи. Под -5 минавам на нагревател.
Лятото съм засичал 4 човека вкъщи като жаби, прави по към 25-29 лв. на месец по цените на миналото лято. За да не пиша хиляди неща, виж в темите съм качил и снимки и начин на работа.

Тема "Термопомпен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: