Най - вълнуващия въпрос зимно време.
SithLurker - специалист
Здравейте,

Започва основен ремонт на тухлен апартамент строен 72г. ет.3/5. Ще се сменя дограмата и ще се прави външна изолация + 5см вата под гипсокартона на тавана.

Бих искал местните специалисти да отговорят на няколкото въпроса които ми изникнаха, както и да изкажат някакво мнение, препоръки или критики към това което съм замислил.
Ето схемата на жилището:

Изображение

Получих оферти от 3 фирми за изграждане на нискотемпературната инсталация. (изолация, тръби, колектори, фитинги, управление и т.н.)

Две от фирмите предложиха 11kw термопомпи, а третата даде оферта за 6kw. 6kw ми се струва прекалено оптимистично. Мисля че са сметнали само разхода на заложеното подово, без да предвидят мощност за конвекторите и за топлата вода.

Повечето оферти са за 20см. стъпка на подоводо. Моята логика е че колкото повече тръба, толкова по-добре. Толкова по-ниска ще бъде температурата на водата и съответно термопомпата ще работи по-ефективно. Предполагам че залагат по-малко тръба за да докарат по-ниски цени на офертата. По начина по който е написано на схемата по-горе излизат 4 кръга по ~120 м. и един ~38м.

Има ли някакви недостатъци в по-голямото количество тръба? (освен цената)

Къде е по-добре да се намират колекторите за подовото? На място А или на място B от схемата по-горе?

На мен ми се струва че място А е по-добре защото Кръг №3 може да се разшири и да се навъртят малко метри в коридора и в тоалетната, без да се кръстосват тръбите на подовото.

Колко е широка една стандартна кутия в която монтират колекторите?

Според вас къде е по-добре да се сложат тръбите за топлата и студена вода, за конвекторите и за медните тръби за фреона от термопомпата? В замазката или в изолацията под нея?

За водното всички започват с това че най-хубави били тръбите на Рехау(червените) и ако не се правят компромиси трябва с тях да бъде изпълнено. Даже ми казаха че с тях нямало проблем да се правят връзки между две тръби вътре в замазката. Това ми се струва не добра идея на мен. Колкото и да са хубави тези тръби и фитингите им.
Тръбите на giacomini май са от същия материал като rehau, но са доста по-евтини. Някакви впечатления за тях?

Казаха ми и че водното в банята изсушавало сифона и съответно започвало да мирише. Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем?
idunno - специалист
Тази фирма, която ти е предложила 6 KW TП е улучила само, ако е Мицубиши Зубадан , иначе другите са предложили 11 KW, защото при - 10 или - 15 градуса от 11-те киловата остават само 7-8 KW, че и по-малко и това важи за всички в т.ч. Дайкин, Хитачи и други знайни и незнайни марки.
Всяка една тръба, която не е абсолютни китайска ( като я сгънеш се напуква) ще ти свърши работа.За стъпката на подовото- като човек не му се смята я прави 15 см.Но като ще слагаш такава ТП е дбре отоплителната система да е правилно пресметната, демек конвектори се добавят, само ако подовото не е достатъчно.Сигурно са ти казали,че тръбите към конвекторите трябва да са ф 20.
Колекторната кутия зависи от дължината на колекторите- има различни дължини- 60 см.,80см. и т.н..
Правилно са ти казали, че връзките на Рехау са много надеждни.
Вентилаторът в банята също може да изсуши сифона, ако е на отделен ключ и бъде оставен твърде дълго да работи , но това не спира хората да си слагат вентилатори в баните.Това чв подовото изсушавало сифона си е мааалко, абе има всякакви хора всякакви градски легенди.
Ако има тръбни раздодки и подово тръбните разводки са в изолацията.И накрая обърни внимание с каква вградена циркулационна помпа е избраната ТП, ако е с инверторно управлвние, демек променя дебита си може да минеш без бъферен съд ако е с констатен напор ( не е електронно регулирана) ще ти трябва буфер.Така че не гледай само цифрите на офертите, а какво стои зад тях.
VLADO66 - майстор
Между 6 и 11КW има една кола пари които е по-практично и икономично да се инвестират в поне двойно по-дебела изолация и тогава ще влезеш в по-ниската мощност,като в най студените дни ще ти се налага да подпомагаш с допълнително отопление.На твое място бих избрал изцяло конвекторно оборудване зарази охлаждането.
idunno - специалист
Нещо си се объркал колега, с Мицубиши няма нужда от допълнителни мощности.При тях 8KW са 8KW и при 7 и при -17.Качеството там отразява цената.Аз не бих заложил на конвекторите чак толкова.Подаото може и да се използва за охлаждане, малко е по-сложно, не е точно за направи сам, но не е ненаправимо и усещането е друго.
SithLurker - специалист
Благодаря ви за отговорите.

Зубадана наистина е много хубав но най-малкия е 8kw и струва повече от една нормална инверторна ТП 12kw. Единственото му предимство май е възможността да вдигне по-висока температура на водата от обикновения инвертор при равни други условия. (и COPа май му е малко по-висок)

Предложенията бяха за Обикновено инверторно Мицубиши 6kw ~ 8 хил. лв., Будерус 11kw ~ 10 хил. лв и Алтерма 11kw ~ 12 хил. лв. Будеруса е моноблок (няма вътрешно тяло) направо от него излизат тръбите за вода.

Има ли някакво значение дали ще е моноблок или сплит система? Май е все едно. Моноблока изглежда като по-проста система. Май и цените са малко по-ниски.

Искам подовото заради комфорта който дава при отопление. Конвекторите ще служат да обърнат набързо въздуха при проветряване например и за охлаждане. Охлаждане само с подово няма как да стане ми се струва. Основен момент при охлаждането е да се изсуши въздуха. С подово няма как да се изсуши въздуха, без да се изпоти пода като студена бира.
idunno - специалист
Разбира се,че може да се използва подовата серпентина за охлаждане, просто е по- сложно и не е за направи си сам и никакъв под не се изпотява.
Има такива работещи инсталации.Мога да ти покажа една такава.
Алтермата има мощност 11KW при 7 градуса при -15 са около 7КW,това на Будерус е обикновен чилър и дори не е на будерус, а на Кливет.Колкото до серията Zubadan на Мицубиши - това е най- доброто в климатичната техника за момента.И не е по-скъпа от останалите марки- алтермата на Дайкин дето е 11КВ, ама всъщност е 7 е 12 хиляди, 8 киловатовото Мицубиши и то е толкова.
syncho - майстор
Според мен или хората, които са ти правили сметките за подовото не са много наясно какво правят, или не си ни дал някаква допълнителна информация, която те имат.

20см ми се вижда прекалено оптимистична стъпка. Другото, което забелязвам е, че са оставили много дълги кръгове. Ако се правят с 16мм тръба ще има прекалено голямо хидравлично съпротивление при 120м кръг. Обикновенно при 16-ка тръба е добре да е не повече от 80м кръга, при 17мм тръба - 100м и така... Колекторът няма значение къде се слага. Тръби може да се пуснат навсякъде - всичко зависи от проекта. Също смятам за грешка пускането на кръг след лирата в банята. Лирата си е лира, подовото - подово. Най-добре да са разделени.

Оносно мощността... зависи от външната изолация (5см е отбиване на номера) и дограмата може и да се вместиш в по-малкия вариант.
маречков - специалист
Стъпка от 20 см. е много голяма, независимо колко е дебела изолацията отдолу - личен опит. В къщата ми на село имам подово на стъпка 20 без изолация под него в един коридор, ами все едно го няма. В едната банята пак е на 20, но отдолу е 8 см. изолация и ми е добре като за баня, но се усеща къде са тръбите. В кухнята и втората баня си го направих както си бях решил, без слушам никой и стъпката е на 10 + изолация, е там си е вече приказка, просто пода си е еднакво топъл, температурата в тези две помещения на подовото е 35-40 градуса, контролирано от термо глава с изнесен сензор. В коридора и банята, дето са на 20 стъпка главите са на 50 гр. и тръпна да не наскачат след време плочките. За сифоните не се притеснявай не се изпарява чак толкова бързо. Все пак е нормално да се изпарява, но при мен това става за 4-5 дена ако не е ползвана банята. Пояснявам, че къщата е на село и си ходя там събота и неделя. През седмицата бабата пали парното и не се качва на втори етаж във втората баня, та в събота сифона си е сух, но ....

Аз имам едно питане. Закупих си къща и ми предстои отново ремонт. Има подови замазки на сгурия, които ще махам и в момента се оглеждам за тръба за подово. Попаднах на http://www.pumpstrade.com/trabi/pex_al_pex.htm
та някой ползвал ли е такива и какви са отзивите? Цената е доста примамлива, но си спомням, че когато си правих предното подово плащах по 1,80/2,00 лева метъра, вярно, че 2008 г. беше, но все пак. Моля за мнения.
syncho - майстор
Виждам, че си си изпатил вече със стъпката и добре си преценил къде каква трябва да е. В баните даже се прави на 5см, защото обикновено площта е много малка. Относно тръбата винаги съветвам да се взима тръба БЕЗ алуминиева вложка. Някой ще каже "Ама то става...". Да, става, но не е това, което трябва да бъде. Също като стъпката на 20см... става, но не е това, което трябва. Има по-малко топлоотдаване, а и се пречупва по-лесно. Също така веднъж пречупена по-трудно се възтановява и трябва да се сменя цялото парче, защото снадки в замазката, който и каквото да ми разправя не правя за нищо на света.
маречков - специалист
Някой ползвал ли е такава тръба, като на линка? Днес ми дадоха оферта за тръба без вложка, ама пусто, ако стане фал някакъв и да се претопли :? Веднъж котела го отърваха старците и правих инсталация на ново, добре че термо главите затвориха към подовото, ами ако нещо стане с трипътника/термоглавата.

Тема "Отоплителна система в апартамент - съвети/критики" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: