• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pagu1 - помощник
Здравейте,
Предстои ми монтаж на радиатори в ново жилище. Блокът е нов, с външна изолация, ПВЦ дограма и двоен стъклопакет. Апартамента се намира на трети етаж и не е последен. Има предвидена инсталация за свързване към ТЕЦ, тръбите са положени в пода и излизат от стената, отгоре замазка, пуснати са към всяка стая и санитарните възли. Помещението за което се отнася настоящия ми пост е дневната, трапезарията и кухненския бокс. Това помещение е "Г" образно, дневната и трапезарията са с площ 26 кв.м., а боксът е с площ 6 кв.м. Две външни и две вътрешни стени. В него по проект е предвиден монтаж на три радиатора, тръбите, както казах са изведени на мястото под всеки от прозорците. Долната част на прозорците е на 60 с. от пода, така че съм се насочил към радиатори тип Н350.
По мои изчисления, четейки форума, както и други сайтове, вземайки предвид площта на помещението и умножавайки го по 150 вата /минимумът, който го дават за база/ и след това разделяйки го на 122 вата /колкото дават мощността на глидерите на Хелиос/, изчислявям, че са ми необходими около 40 бр. глидера.
Ако до тук изчисленията ми са правилни, питането ми към Вас е следното: Има ли вариант, вместо да поставя 3 радиатора с по 13 глидера, да сложа два радиатора с по 20 глидера, като средния радиатор го махам. Причината за това е, че пред него ще слагам дивана, а той е с размери 3.10/2.10 и като предвидя отстояние между дивана и радиатора и ми се стеснява доста разстоянието между мен и телевизора. Зная,че най добре би било радиаторите да са три на брой, но може ли да мина и с два? И ако преположим, че евентуалния конденз по прозореца /който си няма радиатор/ зимата, не би ме притеснил толкова, да се надявам ли, че два радиатора с по 20 глидера, ще си вършат точно работата и няма да е студено?
Втория ми въпрос ъм Вас е свързан с връзването на самите радиатори. В момента на всяко място, на което трябва да има радиатор има по две тръби, разположени една над друга, т.е. свързването, което е предвидено за радиаторите няма как да стане на "кръст", ако не се удължи долната тръба. От това, което съм чел във форума, ми става ясно, че не се препоръчва този вид свързване и е препоръчително това да стане на "кръст", така, че явно едната тръба ще трябва да се удължава. И тъй като ми се иска, след удължаването, тръбата да бъде вкопана в стената, какъв тип удължаване ще ми препоръчате, за да не разбивам след години и да търся евентуален теч?
Малко дълго се получи поста, но надявам се да ми помогнете с някой и друг съвет.
Благодаря!
naskov - майстор
Един от факторите, който определя големината на радиаторите(съответно тяхната мощност) е температурата на топлоносителя. Дай информация за нея и за топлоизолацията, която имаш на апартамента, защото 122вата са глидерите, но при делта Т 60. Това, че радиаторите ще се свържат едностранно не е проблем. Зависи колко е тяхната дължина.
muhala - майстор
ΔT = 60 е практически невъзможно. Например постъпващата вода да е на 90 °C, а изходящата да е на 30°C. Това няма как да стане ако ще радиатора да е монтиран навън на терасата при -20 °C външна температура.

Не съм сигурен дали това 150 са ватове на кубик. Според мен сметките си ги правил при 50W/m3.

Конкретно на въпроса за броя на радиаторите. Според мен ако нямаш радиатор под прозореца, ще усещаш топлинен дискомфорт. А мисля, че там ще е ъгловия диван.
pagu1 - помощник
naskov написа:
Един от факторите, който определя големината на радиаторите(съответно тяхната мощност) е температурата на топлоносителя. Дай информация за нея и за топлоизолацията, която имаш на апартамента, защото 122вата са глидерите, но при делта Т 60. Това, че радиаторите ще се свържат едностранно не е проблем. Зависи колко е тяхната дължина.
Не зная каква е температурата на топлоносителя. Сградата е нова, досега не е отоплявана. Предполагам, че няма да има големи топлозагуби. Изолацията е 8 см., стиропор.
pagu1 - помощник
muhala написа:
ΔT = 60 е практически невъзможно. Например постъпващата вода да е на 90 °C, а изходящата да е на 30°C. Това няма как да стане ако ще радиатора да е монтиран навън на терасата при -20 °C външна температура.

Не съм сигурен дали това 150 са ватове на кубик. Според мен сметките си ги правил при 50W/m3.

Конкретно на въпроса за броя на радиаторите. Според мен ако нямаш радиатор под прозореца, ще усещаш топлинен дискомфорт. А мисля, че там ще е ъгловия диван.
Сметките ги правих, като заложих 150 вата на кв. метър. В един сайт това беше минимума на изолирана сграда. Максимума там беше 210 вата за кв. метър при лоша топлоизолация. В друг сайт, имаше таблица за смятане по обем и там за тухлена сграда, с изолация даваха по 40 вата за кубик, а при панелното строителство даваха 50 вата на кубик. Между двата метода има доста голяма разлика, затова аз смятам по първия метод.
На един приятел, миналата година му сменяхме радиатора в хола, стаята е 5.50/3.60 метра и от ТЕЦ-а му казаха да си вземе 17 глидера Н350, както и стана. Всичко направихме, от ТЕЦ-а дойдоха и му сложиха топломер. Ако сметнем площта на неговия хол - приблизитено 20 кв. м. и заложим по 150 вата на квадрат се получава мощност за отопляването и от 3000 вата. Глидерите, които купи им дават мощност по 122 вата и по моята методика малко му малеят, трябва да са около 24 глидера. Зимата в хола му беше комфортно - нито студено, нито топло. Вярно, че апартамента му е вътрешен, има само една външна стена, но пък е панел, без изолация.
naskov - майстор
muhala написа:
ΔT = 60 е практически невъзможно. Например постъпващата вода да е на 90 °C, а изходящата да е на 30°C. .
ΔT=(Твх+Тиз)/2-20 . ΔT=60=(90+70)/2-20 и напълно възможно. Иначе при тази изолация 30Вт/м3 при -15 градуса външна температура са напълно достатъчни. Само трябва да се знае Т на водата и броя на глидерите лесно може да се пресметне. При котлите най-често е 60-70*С, но при ТЕЦ не знам. Когато имах ТЕЦ не ме вълнуваше това и не я измерих :)
muhala - майстор
naskov написа:
muhala написа:
ΔT = 60 е практически невъзможно. Например постъпващата вода да е на 90 °C, а изходящата да е на 30°C. .
ΔT=(Твх+Тиз)/2-20 . ΔT=60=(90+70)/2-20 и напълно възможно. Иначе при тази изолация 30Вт/м3 при -15 градуса външна температура са напълно достатъчни. Само трябва да се знае Т на водата и броя на глидерите лесно може да се пресметне. При котлите най-често е 60-70*С, но при ТЕЦ не знам. Когато имах ТЕЦ не ме вълнуваше това и не я измерих :)
Веднага се поправям.ΔT е разликата между средната температура на радиатора и тази на околната среда. Мерси :)
http://www.aelheating.co.uk/calculate-d ... adiator-2/
kandidat_maistor - напреднал
Здравейте, питането ми е доста сходно с това на колегата, затова реших да ползвам темата.
Имам радиатор с височина 35 см и доста голяма дължина - 20 глидера. Свързването му е от едната страна и ме притеснява че няма да загрява до края. Майстора ми даде според мен много добра идея - да вкараме в самият радиатор на изхода една тръба метър и нещо, като така симулираме връзване на кръст, но без да висят тръби, или да къртим. Виждал съм че има такива заводски вентили със сламка. Смятате ли че идеята е добра и дали може да има някакъв проблем? Пробвах на сухо секретното кранче все едно е мислено да монтираш в него ф16, а и през втулките на радиатора си остава достатъчно обем за циркулация, поне още колкото е тръбата.
Благодаря предварително.
andy_forresite - майстор
Захрани ги отдолу - от едната страна връзваш Входа, а от другата страна пак долу - Изхода. Мисля че една тръба под радиатора няма да събори естетиката.
Моите са си като време оно - на кръст. Аз съм си старомоден. С други думи въобще не ми пука от модата.
kandidat_maistor - напреднал
В момента са горе вход, долу изход от едната страна, ако ще пускам тръба по-скоро ще дръпна изходната да мине до другият край и да имам класически кръст . Но ако е възможно просто с една тръба вътре да си спестя тези играчки, ще съм много по-доволен.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за радиатори и тяхното свързване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: