• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
belovodski - специалист
Здравейте предстои ми поставяне на слънчеви колектори,изчетох доста питах и пак до никъде!
Та спрял съм се на вакуно тръбни имам инсталиран бойлер елдом инвест 120л с 2 серпентини!
Споделете мнения за марка брой тръби и ефективност,колектора ще се поставя в Чепеларе по данни район с най-много слънчеви дни в годината,без мъгла но с мн дълъг отоплителен сезон 6месеца!
мисля си за серията на Елдом инвест някой дали има мнения за тях?
Поздрави
piron45 - майстор
Колега или изчакай специалистите сами да пишат, или пиши на "Лазар Ганев" или "Филма топло" - те с това си изкарват хляба.
belovodski - специалист
piron45 написа:
Колега или изчакай специалистите сами да пишат, или пиши на "Лазар Ганев" или "Филма топло" - те с това си изкарват хляба.
Е чакам :sad:
LazarGanev - "Велик майстор"
Нямам преки наблюдения, нито отзиви за вакуумните на Елдом за това не пиша. Като излязоха питах търговския им дали са китайски, каза че се правели в Бг на тайно място :wink: . Може и да са хубави, но такъв вид тайни не ми действат убедително.
belovodski - специалист
LazarGanev написа:
Нямам преки наблюдения, нито отзиви за вакуумните на Елдом за това не пиша. Като излязоха питах търговския им дали са китайски, каза че се правели в Бг на тайно място :wink: . Може и да са хубави, но такъв вид тайни не ми действат убедително.
Ти какво би ми препоръчал при положение че бойлера с 2 серпентини 120л го имам и имам около9 метра пътища от покрива до бойлера като цялостнна система та било тя вакуумно тръбна или селективна?
Поздрави
filmatoplo - майстор
На мен ми приличат на Китайски , кое не се произвежда там -от горния колектор до тръбите :wink: , ако у нас лепят етикет БГ само може :wink: .Монтирал съм какви ли не по име , но материалите са еднакви Китайски , вакуумни тръби 180/58 поместени в кашон , ампула в тях ,горен колектор , черни капачки долу за захващане на тръбите ,и мижава стойчица , отстрани на колектора излизат тръбички фи-22 .Някой имат рефлектор -отражател зад тръбите ,при други не влиза в цената на по евтините :wink: .Не казвам че са лоши , само да не побелее тръбата -значи че вакуума е офейкал , работят колкото плоски селективни панели , айде една идея по добре в преходните сезони .От тях смятай по 12-15 броя тръби за 100 литра вода .
belovodski - специалист
filmatoplo написа:
На мен ми приличат на Китайски , кое не се произвежда там -от горния колектор до тръбите :wink: , ако у нас лепят етикет БГ само може :wink: .Монтирал съм какви ли не по име , но материалите са еднакви Китайски , вакуумни тръби 180/58 поместени в кашон , ампула в тях ,горен колектор , черни капачки долу за захващане на тръбите ,и мижава стойчица , отстрани на колектора излизат тръбички фи-22 .Някой имат рефлектор -отражател зад тръбите ,при други не влиза в цената на по евтините :wink: .Не казвам че са лоши , само да не побелее тръбата -значи че вакуума е офейкал , работят колкото плоски селективни панели , айде една идея по добре в преходните сезони .От тях смятай по 12-15 броя тръби за 100 литра вода .
Абе и аз стигнах до извода че 98% са китайски другите отиват на тройна цена,последното чудене е дали ще ми стигнат 20 тръби 180/58?
filmatoplo - майстор
Да .Гледай само да има в комплекта -контактна смазка , и при монтажа на тръбите -да се намажат с нея .Маже се ампулката която влиза в колектора , за да може да контактува добре :wink: .Успех.
piron45 - майстор
filmatoplo написа:
Да .Гледай само да има в комплекта -контактна смазка , и при монтажа на тръбите -да се намажат с нея .Маже се ампулката която влиза в колектора , за да може да контактува добре :wink: .Успех.
Понеже сам си монтирах цялата система преди 2г тръбите съм ги топил в сапунена вода преди да ги монтирам на място. Става идеално и без специална смазка.
filmatoplo - майстор
:) Смазката не е за да влиза по лесно , а да контактува термично по добре , да обере луфта между ампулата на тръбата и втулката на колектора .А за там където нещо не иска да влиза вечер -има лубрикант :heart: :wink: .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Вакуумно тръбни колектори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: