Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bbibata - помощник
Здравейте колеги,

Предстои ми модернизация на стара гравитачна система с Кирковско котле. Огледах я доста задълбочено и възникнаха някои притеснителни за мен въпроси. А именно:
-направи ми впечатление, че всички термовентили на радиаторите са на 3/4" към чугун? А новите панелни радиатори харесани от собственика са на 1/2" - ще има ли проблем?
-системата е изградена изцяло с черна тръба през 1986г., поради преустройство на някои помещени ще се наложи да се появят нови отоплителни тела, чудя се разводката до тях с каква по вид тръба би следвало да се направи - PPR, мед или пак с черно?
-и тъй като още не мога да намеря информация за мощността на чугунен глидер(?), а панелните които стъпват на тяхно място ми се виждат прекалено малки(?), и се чудя още дали след като се сменят радиаторите, котела няма да дойде твърде мощен?
-удачно ли е на такава система да се поставят термовентили с термоглави?
-а случайно някой да знае мощноста на радиатор представляващ тръба около Ф90 с ламели отгоре?
Благодаря :)
bbibata - помощник
Още някое мнение няма ли да се появи ...
PCL82 - майстор
Инсталацията е още в първата половина на живота си щом е от 86г.
Ако работи добре гравитачно е добре това и предимство да се запази. Точно затова са сложени вентили 3/4" и чугунени радиатори, защото имат голям просвет и следователно ниско съпротивление. Панелните радитори имат тесни канали и вероятно ще убият гравитачната циркулация-ще е нужна помпа.

Ако се цели да се запази гравитачната система, което за нерегулиран котел е желателно, най- подходащи са алуминиевите радиатори пак с вентили 3/4". Леви щепсели на 3/4" има по 0,30лв в Ерато, за десни се ползват месингови ВНР за колектори от 3/4" към 1".

Инсталацията може да се направи с полипропилен Стаби, черни тръби със заварка, черни тръби с резбови фитинги, медни тръби или неръждаеми тръби с прес фитинги. Трябва да се прецени къде да се свържат отклоненията, така че да не се влоши работата на старите кръгове.

Ето тук съм показал как стават нещата:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=37733
bbibata - помощник
Благодаря колега, твоята информация ми помага. Проследих цялата система много внимателно, предвиждам новите отклонения да останат на пътя на старите мисля че всичко ще бъде наред, ще спазя и наклоните, даже някои съм ги увеличил.
PCL82 - майстор
Нещо не разбирам какво имаш предвид под "на пътя на старите". Надявам се че знаеш, че наклоните не правят циркулацията, те само помагат за обезвъздушаването. Даже да пуснеш тръбите на зиг-заг пак ще имаш циркулация ако няма въздух, но ще имаш проблеми с обезвъздушаването. Циркулацията я прави разликата в температурите и височината. Всички кривнини и разклоненния трябва да са плавни и широки. Цялата система трябва да се балансира добре със подходящи сечения и настройки на вентилите.

Най-добре е след като системата е налична, да я скицираш на коляно и да номерираш тръбите, да хванеш ексеската таблица от моята тема и да пресметнеш системата. Така ще видиш къде имаш запас от налягане и къде той е изчерпан. Ако имаш опит може и с по-малко или без сметки, но ако нямаш е добре да посмяташ за да знаеш къде какво става.

Друг вариант е да пуснеш нова паралелна инсталация само за новите радиатори още от котела, но това не винаги е най-добре и най-лесно ако въобще е възможно. Ако е възможно можеш новите кръгове да направиш помпени, като сложиш инжектор (описал съм го в моята тема).

Решения има най-различни, но всичко зависи от условията на място.

Аз като проектирах моята система се сдобих с таблици с нужните ми коефициенти от една инженерка, после открих таблици и в интернет, дал съм ги в моята тема. За чугунените радиатори имам данни в стари учебници по строителство-общо взето един чугунен глидер отдава 50-60% от мощността на един алуминиев със същата височина. Съдържа няколко литра вода, което прави системата инертна-загрява бавно и изтива бавно. Дали това е добре или зле зависи от случая. Предимтвото на чугуна, е че са вечни.

Тема "Модернизация на гравитачна система - посъветвайте ме ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: