• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, колеги. Значи. Пиша тук, защото аз и моите родители сме решили да изграждаме парно във нашата къща. Предварително се извинявам на екипа от форума, ако греша нещо с публикуването на тази тема. Става на въпрос за котле с водна риза на твърдо гориво. Та, ако е възможно, ще съм благодарен да ми отговорите, като на много начинаещ, на въпросите, които ме вълнуват. Ще напиша въпросите като подточки, за да е по - лесно за разбиране и отговаряне. Ето ги и тях:

1. Може да прозвучи смешно, но исках да знам как става изчисляването на мощността за помещенията, които ще бъдат отоплявани? В смисъл. Какво се гледа - кубатурата или квадратурата на стаите?
2. Ще може ли да ми кажете, кои са най - добрите котлета и радиатори като цена - качество, в рамките на разумното!?
3. Също така, какви трябва да са тръбите за свързване?
4. И не на последно място. Някой, случайно да знае добри майстори от Перник, на които можем да се доверим!?

Еми... Общо взето, това са основните въпроси, които ме интересуват. Надявам се, че ще има хора, които да се отзоват и да отговорят на питанията ми. Предварително благодаря! :)
kalin72 - майстор
Погледни моите теми в този раздел, там, с помощта на хората от форума, си направих пълноценна отоплителна система с котел на дърва и радиатори.
Котле - Бош (Дакон, Будерус), обаче иска много добър комин. Но пък котлето е супер, откъм обслужване и КПД.
Радиатори, панелни - Корадо
Бойлер - зависи колко души сте, но 200-300 литра е добре да има.
Аз живея в Брезник, и аз търсих майстори от Перник, но не намерих добри, и така опрях до форума, за което не съжалявам никак :)
kalin72 написа:
Погледни моите теми в този раздел, там, с помощта на хората от форума, си направих пълноценна отоплителна система с котел на дърва и радиатори.
Котле - Бош (Дакон, Будерус), обаче иска много добър комин. Но пък котлето е супер, откъм обслужване и КПД.
Радиатори, панелни - Корадо
Бойлер - зависи колко души сте, но 200-300 литра е добре да има.
Аз живея в Брезник, и аз търсих майстори от Перник, но не намерих добри, и така опрях до форума, за което не съжалявам никак :)
Мхм. Колега, мерси за предложението, но аз не случайно съм споменал, че цената трябва да бъде в рамките на разумното. Иначе, да. Котлето и радиаторите са хубави, но за съжаление, ми се струва, че и сумата за тези продукти надхвърля с много бюджета, с който разполагаме. Ок. Отново благодарско за предложението. Ще чакам други компетентни мнения и отговори. :)
kalin72 - майстор
Не си казал колко е разумното :-)
kalin72 написа:
Не си казал колко е разумното :-)
Еми... Да речем, че сумата, с която разполагаме е около 4000 лева. Знам, че е малко, но поне засега, мисля че този бюджет е що годе приемлив. Иначе, забравих да спомена, че къщата се разполага на два етажа плюс сутерен и таван. Също така сме решили да отопляваме двата етажа и сутерена, без тавана. Така че, надявам се, че тези финанси, ще бъдат достатъчни за изграждането на една добра парна инсталация. Добре. Отново чакам отговори. : )
LazarGanev - "Велик майстор"
Не знам какво ще правите с тези пари :? . Колко големи са етажите, по колко радиатора ще има на етаж? Не търси най-добрите котлета, а най-евтините, дори търси втора употреба. Като те чета си нямаш и бегла представа от нищо по темата, а за майстори бюджет няма, камо ли пък за добри. Мятай темите в "Отопление" наред и до есента да си влязъл в час, ама гледай и някой лев към бюджета да добавиш :wink:
LazarGanev написа:
Не знам какво ще правите с тези пари :? . Колко големи са етажите, по колко радиатора ще има на етаж? Не търси най-добрите котлета, а най-евтините, дори търси втора употреба. Като те чета си нямаш и бегла представа от нищо по темата, а за майстори бюджет няма, камо ли пък за добри. Мятай темите в "Отопление" наред и до есента да си влязъл в час, ама гледай и някой лев към бюджета да добавиш :wink:
Мхм. Ем... Значи. Колега, аз познавам хора, които със горе долу същия бюджет са си направили парно и им е топло през зимата. Иначе етажите, които трябва да отопляваме са с обща квадратура от около 135 кв. м... А радиатори мислим, засега, да сложим общо шест на двата етажа и в сутерена. А и да. Почти нищо не разбирам от парно отопление. Все пак още се надявам, че парите, ще стигнат и ще успеем да се справим някак. Ок. Мерси все пак, че се отзова. : ))
LazarGanev - "Велик майстор"
Е, с 6 радиатора може и да стане. Малко странно ми звучи по 2 радиатора на етаж. Дерзайте :wink:
LazarGanev написа:
Е, с 6 радиатора може и да стане. Малко странно ми звучи по 2 радиатора на етаж. Дерзайте :wink:
Ахам. Мдаа... Е, няма да са точно по два радиатора на етаж. В смисъл - в сутерена мислим да са два, на първия етаж, съответно в кухнята един, в хола два и на втория етаж само един засега. Ок. Добре. Ще търсим начини да се справим. Иначе, отново благодаря, че отговори на въпросите ми. : )))
idunno - специалист
С бюджет от 4000 лв. ще можеш да си вземеш котел на твърдо гориво, стоманени радиатори, тръби, помпа, разширителен съд и ще ти останат пари и за майстор, ако сам се напънеш да си закачиш радиаторите и подведеш тръбите, можеш да спестиш някой лев.Тези пари са ти абсолютно достатъчни!
Пример:
Котел чугунен - 1500 лв
6 радиатора стоманени- оклоло 750 лв, дори 1000 лв.
Помпа - 150лв
Тръба -(произволно) 140м- 160лв.
РС- 50лв
Арматура(колектори , кранове и т.н)- 200 лв.
Непредвидени разходи (винаги има) - 300 лв.
Ето ти прост и реален бюджет.
За остатъка все ще намериш някой, който да ти помогне с изграждането.Упех в начинанието!
  • 1
  • 2

Тема "Въпроси за парно отопление!?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: