• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте и Честита Нова Година! Нов съм във форума, но го чета отдавна и ми помага много. Хареса ми схемата за отоплителна инсталация с котел и камина на AntonBM (viewtopic.php?f=10&t=28532). Тази година трябва да я правя. Опитал съм се да я пригодя за моите нужди. Ако може, кажете си мнението и къде съм сгрешил и забравил нещо :?

Прикачен файл

OTPLENIE.jpg
bulhomes2 - майстор
За много години и на теб! Много ми хареса идеята с проточното затопляне на водата за къпане. Доколкото разбирам, разчитате на гравитчно затопляне на камината и котела, докато достигнат в режим. Но не виждам как ще стане циркулацията. По-точно в байпасите.
Доколкото съм чел тук - котела и камината работят най-добре в режим 80°С на топлата и 60°С на студената. В твоя случай не виждам как ще се осигури тоя режим. Топлата вода ще си стои горе, помпата ще почне да смуче, но по големия кръг и не виждам какво ще я накара да върви по малкия. Според мен проблема е решим с добавянето само на още една помпа. Двете помпи се поставят на входовете на студената вода в котела и камината.
Не съм специалист. Всичко, което съм научил е от форумите (и контактите ми с Антон). Така че не считай мнението ми за ОК. Ще се радвам, ако съм уцелил, но по-добре да се изкажат специалисти.

ПП. За огромно съжаление Антон е обиден от някой и отдавна не пише във форума.
m.lukanov1951 - специалист
bulhomes2 написа:
За много години и на теб! Много ми хареса идеята с проточното затопляне на водата за къпане. Доколкото разбирам, разчитате на гравитчно затопляне на камината и котела, докато достигнат в режим. Но не виждам как ще стане циркулацията. По-точно в байпасите.
Доколкото съм чел тук - котела и камината работят най-добре в режим 80°С на топлата и 60°С на студената. В твоя случай не виждам как ще се осигури тоя режим. Топлата вода ще си стои горе, помпата ще почне да смуче, но по големия кръг и не виждам какво ще я накара да върви по малкия. Според мен проблема е решим с добавянето само на още една помпа. Двете помпи се поставят на входовете на студената вода в котела и камината.
Не съм специалист. Всичко, което съм научил е от форумите (и контактите ми с Антон). Така че не считай мнението ми за ОК. Ще се радвам, ако съм уцелил, но по-добре да се изкажат специалисти.

ПП. За огромно съжаление Антон е обиден от някой и отдавна не пише във форума.
Според мене Антон не понася авторитарното и менторно поведение на един от модераторите,който вреди на форума.
Антон е по ценен ,ама много по ценен от него ,сещате ли се кой е!
По добре посочения (ако админа го разпознава) да бъде изгонен вместо добрите специалисти ,изгонени или низвергнати от неговото арогантно поведение.
idunno - специалист
Тази картинка едва ли я е рисувал някой, който разбира от отопление.
Защо просто не погледнете в гугл как се свързват паралелни източници,че наистина е смешно.Няма кой знае какво в схема на два топлоизточника в паралел:
1.Просто трябва да се осигури поток през тях, за да се възползва човек от мощността им.
2.Да не се допуска през неработещ източник наличие на топлообмен, демек да не минава топлото оттам.
Това става с обикновени възвратни клапани и...съвсем прости нещица, като трипътните вентили, които забелязах, не са от тях.
Когато гледам някоi схемив този форум, винаги се сещам за правилото - KISS.
bulhomes2 - майстор
Ми ако мислиш, че с този пост ще те причислим към специалистите - няма как да стане, щото общо взето само се "изфърли".
Благодаря за мненията. За жалост нищо конкретно няма в тях. Схемата дадена по горе от мен е копие на тази на Антон (без бойлера). Като двупътните вентили на котела и камината (те поддържат работен режим от 60C) съм заменил с трипътни Termovar и точно там не съм убеден в свързването на връщащия кръг дали ще работи като помпата е вън от него. Дано някой разбира за какво говоря и даде съвет.
PS Давам оригиналната схема на Антон по долу:

Прикачен файл

NEW4.jpg
NEW4.jpg (81.87 KиБ) Видяна 1611 пъти
bulhomes2 - майстор
d_kanev написа:
Благодаря за мненията. За жалост нищо конкретно няма в тях...
bulhomes2 написа:
...Топлата вода ще си стои горе, помпата ще почне да смуче, но по големия кръг и не виждам какво ще я накара да върви по малкия. Според мен проблема е решим с добавянето само на още една помпа. Двете помпи се поставят на входовете на студената вода в котела и камината...
?!? Колко по конкретно от това?

Схемата е по инструкции на Антон за връзването на буфера. Но на нея няма малките (байпасни) кръгове около котела и камината, защото няма какво да накара водата да мине от там.
2v6 - майстор
d_kanev написа:
Благодаря за мненията. За жалост нищо конкретно няма в тях. Схемата дадена по горе от мен е копие на тази на Антон (без бойлера). Като двупътните вентили на котела и камината (те поддържат работен режим от 60C) съм заменил с трипътни Termovar и точно там не съм убеден в свързването на връщащия кръг дали ще работи като помпата е вън от него. Дано някой разбира за какво говоря и даде съвет.
Ако забравиш за горните схеми ще спестиш доста време и нерви :idea:
ivanovbg - майстор
2v6 написа:
d_kanev написа:
+1 :partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
2v6 написа:
Да, и аз затова не писах - тръгнах да разглеждам новите схеми, но реших че нямам време и нерви. Придържай се към схемите на Антон. Трипътния Термовар не се монтира така.
  • 1
  • 2

Тема "Схема отпление на Антон - котел и камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: