Най - вълнуващия въпрос зимно време.
luchito - специалист
Зравейте,
предстои ми изграждане на соларна система за топла вода.Дилемата пред мен е какви панели да сложа.Четох доста из форума и интернет пространството,като цяло,но все още не съм сигурен какво точно да купя.Чудя се между Sunsystem Select,тези от новата серия синкавите или Viessmann Vitosol 100F-2 бр. по 2.7м.Ще сложа 200 или 300 литров бойлер,като и за него не знам кое ще е по-добре Sunsystem или на Елдом?
Ще съм ви много благодарен,ако ми помогнете със съвети и мнения.
Поздрави
syncho - майстор
За бойлера съм убеден, че Елдом е по-добре от на Сънсистем. За панелите LazarGanev може да те ориентира най-добре.
kalin72 - майстор
За бойлера и аз не знам кой е по-добре да вземеш, моя е Бош 300 литров, с две серпентини и елнагревател. Топля го с 3 от най-евтините алуминиеви колектори, 217 лв бройката, виж ми темата малко по-надолу. Системата я направих тип drainback, и съм много доволен, с малко компоненти, евтина, и работи безотказно :)
Ето и моите терзания :)
viewtopic.php?f=10&t=43182
sensi - специалист
И на мен ми предстои изграждане на соларна система и си направих няколко прости сметки. Ако някъде съм сбъркал моля да ме поправите. Раликата в цената за ел. енергия при включването на болйлера през пролетта (зимата минава през котела за отопление) е 50 лв. Грубо 6 месеца по 50 лв =300 лв на сезон по 10 години = 3000 лв. Питах за оферта за соларна система и ми дадоха следната оферта - бойлер с 2 серпентини 300л. + 2 солара бош + всичките добавки като помпи, стойки, преливници, тръби, работа - 6000 лв. А гледам термосифоните са в пъти по евтини. Та аджаба, заслужавали си да набивам толкова пари при условие, че ще се изплати за 20 години.
idunno - специалист
Разбира се , прав си , ако всички така разсъждаваха щяхме още да сме на ниво - нафтов варел боядисан в черно 5-6 летви найлон и т.н.. :-D
kalin72 - майстор
Sensi, виж моята одисея, и аз бях пред стъпката да дам 3к лева( имам вече бойлер). Но си реших проблема евтино (1к лева) и елегантно :-) благодарение на форума.
syncho - майстор
sensi при теб можеш да минеш и с най-евтините плоски колектори, след като ще ползваш само лятото. Пък зимата каквото дадат все ще ти е полза.
luchito - специалист
не казваш нищо за панелите

Тема "Каква соларна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: