• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Joriev_83 - помощник
Здравейте имам котел Солитех 35кв. и искам за следващия сезон да го оборудвам с горелка фероли Р7.Възможна ли е тази комбинация и как да намаля температурата на изходящите газове за по малък разход и по високо КПД.

Благодаря предварително!
filmatoplo - майстор
Този котел работи.успешно с горелка Грейко, и Фероли ще стане но иска фланец изваждащ горелката назад. Най добре Грейко, заради по малката минимална мощност и заради това че може да гори слънчогледови пелети и други функции.В котела се поставя по желание ламарина или др отражател да направи още един ход на газовете, това е най доброто което. може да се направи освен смяна на Солитеха.
n.ganev - майстор
Кутия + изрязано дънце + два реда плочи.
Joriev_83 - помощник
Благодаря за бързите отговори.За Грейкото знам , че е по добре от един Ваш клип за монтаж на такава горелка на солитех ама просто от финансова гледна точка съм се спрял на феролито.Имам приятел с котел симе и горелка фероли и е много доволен.Той има една скара която била за увеличаване на пътя на димните газове.Този фланец на вратата ли се монтира и каква му е целта горелката да е по навътре в горивната камера или по навън?А относно сандъчето мислил съм го, но отдолу не мога да срежа дъното на котела, защото там е вода.Мога единствено да махна ребрата на секциите отдолу.Не знам кой е по удачния вариант горелката на вратата или отдолу под котела.
filmatoplo - майстор
Какви ребра ще махаш, няма такова нещо, обаче дъното може да среже, то е парче ламарина при Солитеха.
Joriev_83 - помощник
Да грешката е моя разбрах за кое дъно става въпрос.Просто незнам, кой е по добрия вариант.Мога да направя кутия и да повдигна котлето,но няма ли загубите да са по големи от това, че ще се загряват страните на кутията а там няма водна риза?
шоп - майстор
Joriev_83 написа:
Да грешката е моя разбрах за кое дъно става въпрос.Просто незнам, кой е по добрия вариант.Мога да направя кутия и да повдигна котлето,но няма ли загубите да са по големи от това, че ще се загряват страните на кутията а там няма водна риза?
По-добрият вариант е кутия. За да няма загуби от нея я изолирай с каменна вата например.

Така се увеличава топлообменната площ и КПД то се увеличава.
Успехи!
Joriev_83 - помощник
Кутия лесно ще се направи, но мен ме притеснява друго.Горелката фероли отпред е една кръгла тръба и когато работи пламъка е напред.При грейкото дори и при тези голден фаяр завършват с нещо като ваничка и пламъка е леко нагоре.Мисълта ми е, че пламъка на феролито да не грее задната страница на кутията и загубите да са по големи .Може и да не съм прав, но така мисля.
Joriev_83 - помощник
Днес ходих в един магазин за топлотехника и ми препоръчват вместо фероли да сложа голден файр. Феролито 34кв била малка за този котел, но и разхода щял да е по голям поради това , че мин. мощност е 13кв..Голден файр имала мощност 45кв. и мин 6 кв. и разхода на пелети щял да е по малък.Моля за съвет коя да избера.
kalin72 - майстор
А ти 500м2 без изолация ли мислиш да отопляваш?
  • 1
  • 2

Тема "Котел Солитех + пелетна горелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: