• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
myozov - напреднал
Здравейте искам да Ви попитам за някой друг съвет относно избора на термопомпа въздух-вода за моя апартамент . Искам да направя водно-подово отопление + конвектори на апартамент 66кв.м. в Бургас. От доста време чета из мрежата всякакви мнения и цени и съм твърдо решен да се отоплявам по този начин, но не мога да реша каква термопомпа да си купя т.е. дали да е "фабрична" или "правена". Хубавите термопомпи по 6-7000+лв. на известните марки ми се струват доста голяма инвестиция и не много рентабилна за моя апартамнет и затова търся по бюджетен вариант, който да ми върши работа за охлаждане, отопление и евентуално за БГВ. Ще се опитам да сведа до колкото мога с бюджета ми енергийните загуби на жилището - ще сложа добра дограма с троен стъклопакет (все още и нея не съм избрал, чудя се каква да е?), външна изолация + вътрешна(каменна вата+ гипсокартон на външните стени и таваните) и фабричната изолация за подово на пода естествено... Тръбата за подовото мисля да е с кислородна бариера(на "овентроп" - Добра ли е?), а не с алуминиева вложка.
Кажете ми ако знаете от къде мога да се сдобия с добра машина на добра цена и какво Ви е мнението за това дали да е "фабрична" или "правена" термопомпа.
Каква изолация да сложа под тръбите - фабрична подложка или фибран? +/-
Каква тръба да ползвам - със или без ал.вложка? +/-
Благодаря Ви предварително!
radius - майстор
За да не топлиш комшията- поне 3 см фибран. А като сложим и замазката, ще вдигнеш нивото с около 8 см от сегашното, прецени дали е възможно.
myozov - напреднал
radius написа:
За да не топлиш комшията- поне 3 см фибран. А като сложим и замазката, ще вдигнеш нивото с около 8 см от сегашното, прецени дали е възможно.
В момента височината е 2.60м. след замаската и гипсокартона с вата на тавана смятям да получа височина минимум 2.45м. А за изолациятя на пода мисля да е фабричната от стиропор, че с нея общата дебелина на замаската ще е по-малка. Само се чудя дали ще е достатъчна, защото съм на първия етаж в панелка.
myozov - напреднал
Коя ТП да избера между тези двете "правената" uu24 8kW za 2859лв. http://www.klimatici-lg.com/termopompi-ceni.html или "фабричната" на olimpia splendid за 5337лв. http://www.technobg.com/Invertorna-term ... HERPA-8-KW. Коя ще реботи по-добре и от коя ще имам повече изгода... Кажете си мненията.
myozov - напреднал
Явно никой не иска да сподели мнението си и да ми помогне в избора ми, който клони към италианската помпа.
syncho - майстор
Трудно се дават мнения за неща, които не са виждани в действие.
idunno - специалист
А, нема лошо да се търсят евтини варианти на ТП въздух вода - тази заигравка отваря доста работа ... за някои.
saraneron - специалист
Aпартаментът, ако не е на първи етаж над мазетата е безсмислено да влагаш толкова пари и ртуд в това удоволствие,отделно ,че си в Бургас!До 100м2 е препоръчително климатици , много по-малко средства и разправии по ремонта и три пъти по сигурно,/ако са три машини, две спални и кухня/
лесни са за контрол и управление ,автономност,винаги работят близо до оптималните възможности на агрегатите,ако имаш място ,такива ,които се монтират на пода са за предпочитане , над 100м2 -термопомпа!СЛЕД ИЗОЛАЦИИТЕ КОИТО СИ ПЛАНИРАЛ да направиш разхода за ток ще ти е м/у 50-80 лева на месец, инвестицията -според качеството на машините но не се надявай на добри машини под 2000лева на бройка , Общо инвестиция 6000 лева е много добра цена,според мен!
syncho - майстор
saraneron много оптимистични сметки даваш :)
saraneron - специалист
За кое?

София тристаен 6-ТИ етаж не последен с изолация и нова догранма , 73м2 , Мицубиши 4 броя от които 2- та почти не са пускани ,ТАЗИ ЗИМА ПОД 100 НА МЕСЕЦ! Ако направи изолациите както ги е планирал нека да презимува една година, да се топли на ток с духалки или радиятори и да си засече колко киловата му са топлинните загуби, после да си продължи с вариянтите за отопление
  • 1
  • 2

Тема "помощ за избор на термопомпа въздух-вода и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: