Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

не знам дали е точно тук мястото да отварям тема ( ако не е, нека който може да я премести ), но бих искал да помоля за малко информация и съвет.
На скоро купих апартамент в панелна кооперация, на която обаче парното за моя най-голяма изненада е изпълнено с еднотръбна отоплителна система или с други думи няма топломери, няма регулиране на радиаторите и т.н. Тъй като до сега съм живял само в жилища без ТЕЦ и изобщо не съм на ясно с топлофикация и нейните производни, а за този схема на отопление дори не бях чувал, моля за малко информация, като например има ли и какви са и предимствата пред тази с топломерите, респективно какви са и недостатъците. Ако някои се отоплява на този принцип моля да каже как се формира сметката тъй като така като разбирам аз тази инсталация, всички радиатори работят винаги на 6. Питам всичко това тъй като апартамента няма радиатори, предишния собственик ги е махнал и искам да разбера да инвестирам ли в топлофикация или да мисля за други начини на отопление.

Малко информация за апартамента, изолиран със сменена дограма над мен и под мен се отопляват с парно, общо взето е топло в апартамента, но не достатъчно за живеене. Състои се от две спални, хол, кухня и бяна разбира се.

Благодаря предварително за вашите мнения, съвети и информация!
PCL82 - майстор
При еднотръбната система имаш една главна дебела тръба, която от абонатната станция в мазето се качва горе под покрива до разширителния съд и хоризонтално се разделя към щранговете. Щранговете представляват една дебела тръба, която идва от тавана, влиза в радиатора, после излиза от него и продължава към следващия радиатор. И така до първия етаж, където всички щрангове се обениняват повторно в хоризонтална разводка в мазето и завършват в абонатната.

При всеки радиатор, между входа и изхода има байпасна тръба с по-малко сечение. Когато спреш крана на радиатора през нея другите радиатори по вертикала продължават да работят.

Предимствата са икономия на тръби. Недостатъците са различнат температура на радиаторите на различните етажи-горните с по-висока, долните с по-ниска. За да се запази мощността еднаква радиаторите на долните етажи са по-големи. Топломери могат да се сложат, но измерването ще е по-неточно, защото зависи колко са отворени крановете на другите радиатори.

Тази система е правена в експерименталните панелки в квартал Толстой в София.
Последна промяна от PCL82 на пон сеп 16, 2013 5:15 pm, променено общо 1 път.
tysonlkr - специалист
Би ли я снимал тази "еднотръбна система", че нещо не мога да си я представя как е изградена.
Невъзможно е такова изпълнение, защото топлоносителя (в случая флуид) няма как да се пренесе по една тръба без да излиза нанякъде.
kalin72 - майстор
tysonlkr написа:
Би ли я снимал тази "еднотръбна система", че нещо не мога да си я представя как е изградена.
Невъзможно е такова изпълнение, защото топлоносителя (в случая флуид) няма как да се пренесе по една тръба без да излиза нанякъде.
http://www.buderus.ru/infocenter/otople ... enija.html

http://www.gidrarm.ru/index.php?section ... TICLE_ID=9

Изображение
Явно са експериментирали не само в Толстой :)
Ще снимам по - късно и ще кача снимки, но е горе долу е като не схемата постната от kalin72 само че между входната и изходната тръба на радиатора има връзка, за да може да циркулира водата ако радиатора е спрян. Макар че на схемата ясно са дадени термо вентила на входа на радиатора, докато при мен "не можело" да се монтират тъй като нямало да има достатъчно топла вода за останалите след мен, пък и нямало смисъл защото нямаме топломери. И в този ред на мисли някои да има идея как се ценообразува, предполагам че е на отопляема кубатура.
шоп - майстор
Звънни на топлинният счетоводител и питай как се ценообразува. Предполагам показанията на общият топломер се делят пропорционално на кубатурите на апартаментите.

В този случай разбирам, защо предишният собственик е махнал радиаторите и си е санирал жилището:-)))
Ами без да прозвучи глупаво, но не съм сигурен че имаме топлинен счетоводител. Мисля че домоуправителя събира парите,но не съм сигурен както става ясно все още не съм ползвал апартамента през зимата.
Качвам снимка на тръбите където трябва да има радиатор, металната тръба е тази която "шунтира" радиатора, а другата е вместо радиатор.
Звънях в топлофикация, но те горките са толкова зле че нищо не можаха да ми кажат, затова и реших да попитам Вас.
И поредния въпрос :) Ако искам да сложа в една стая радиатор, то предполагам има формула която спрямо кубатурата на стаята се изчислява радиаторът с колко броя глидери трябва да е и каква трябва да е тяхната височина. Въпроса ми е ако според изчисленията радиатора трябва да е 10 глидера, примерно, мога ли да не слагам всичките 10 в едно помещение, а примерно да сложа 4 в една стая, още 4 в друга и 2 в трета. Според мен топлоотделянето на глидерите е горе долу еднакво, тъй като във всички стаи ще е еднаква температурата и едва ли ще има значение дали всичките 10 са в една стая и всички врати са отворени за да се топли всичко или глидерите са "разхвърляни" из стаите. Въпроса ми е дали размислите са ми някъде около истината или не съм прав?

Прикачен файл

IMAG1805.jpg
PCL82 - майстор
Както вече ти казах зависи на кой етаж си. Примерно на последният етаж водата идва загрята до 80 градуса с на първия излиза 60 градуса. При последният етаж влиза в радиатора 80 градуса излиза 70 градуса. На етажа под него са се смесили тази 70 градуса с малко 80 градуса от байпаса и е станала 75 градуса и е излязла 70 градуса. 70 градуса се е смесила с малко 75 градуса и е станала 72 градуса и т.н. дококато стигне до първия етаж.

Така че мощността на радиатора зависи от входната и изходната температура и броя глидери, зависи и от температурата в помещението. Каква ще е мощността зависи от загубите на сградата и желаната темппература в помещението. И тук почват сметките, които проектантите топлотехниците правят. При тези инсталации са по-сложни и се различават частично за всеки етаж.

При тези инсталации има особености и с хидравличното съпротивление. Например имало е чугунен радиатор с мощност 2кВт при входяща 70 градуса изходяща 65 градуса и температура в стаята 20 градуса. Ти решаваш че е грозен и го сменяш с панелен със същата мощност. Но панелният има по-тесни канали и през него не минава толкова вода и той не грее така добре. Ако обаче сложиш алуминиев няма да сбъркаш.
saraneron - специалист
tysonlkr написа:
Можеи само с една тръба ,която влиза в долната част на дадиятора ,радиятор захранен само в една точка и това е, нищо не излиза друго ,!!!
PCL82 - майстор
saraneron написа:
tysonlkr написа:
Можеи само с една тръба ,която влиза в долната част на дадиятора ,радиятор захранен само в една точка и това е, нищо не излиза друго ,!!!
Да може, някой от форума беше разказал за такава истинска парна инсталация с чугунен радиатор и дебела тръба. Парата върви нагоре, загрява радиатора. кондензира и изтича обратно през същата тръба. Тръбата е с подходящ наклон.

Тема "Моля за информация за еднотръбна отоплителна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: