Най - вълнуващия въпрос зимно време.
i486 - специалист
На каква височина от земята трябва да се монтира радиатор в баня? По-удобно ми е да е доста ниско, но може да има значение - примерно конвекторите трябва да са на еди колко си см за да си вършат добре работата.
kalin72 - майстор
i486 написа:
На каква височина от земята трябва да се монтира радиатор в баня? По-удобно ми е да е доста ниско, но може да има значение - примерно конвекторите трябва да са на еди колко си см за да си вършат добре работата.
На каквато височина ти е удобно :) 60 см примерно.
dokobg - специалист
Разстоянието за конвекторите е минимум 15 см от пода. За радиатора мисля, че ще е същото.

Корекция: Минималното разстояние от пода е 5 см.

http://www.elektriniairadiatoriai.lt/en/get.php?f.322
i486 - специалист
Имам следната тема за размисъл: От стената идва тръба 1/2" (до нивото на плочките). Радиатора може да се монтира в нужната позиция, така че един ъглов кран да се закачи директно към стената и към радиатора. Може да се сложи някое удължение отзад и/или нипел. Проблемът е, че се опасявам в сложността на нацелването. Връзката е твърда - само резби => радиаторът трябва да се озове на точното място. По хоризонтал може да се мърда не само с милиметри, а и с 2-3 см, но по вертикал трябва да го оцеля много точно. Има ли някакъв трик за решаване на задачата или се избягват такива твърди връзки? Иначе може да стане така, че радиатора да се държи не на куката на стената, а на крана и тръбите. Търсих нещо от типа на холендър с ексцентрик, който да закача на стената и да допуска наместване, но сякаш няма такова чудо.
VLADO66 - майстор
Колко е голям радиатора :?
i486 - специалист
Малък - 6 ребра. За баня.
VLADO66 - майстор
Ако го направиш на твърда връзка и без холендри може и без окачвачи.Имай впредвид че ако ползваш удължения те трябва да са дебелостенни.Стига глидерите да не са чугунени де :)
filmatoplo - майстор
Без снимки -само ще гадаем :? :) .
i486 - специалист
Стана с парче бяла тръба - реших да не рискувам с твърда (метална) връзка. То колкото нагаждане имаше с пластмасата, не знам какво целене щеше да е само с желязо. Обаче в тая връзка си зададох въпроса - не може ли да се слагат обикновени меки връзки (маркучи като за бойлер)? Готови направени, гъвкави. Може би не издържат голямо налягане.

Тема "Радиатор в баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: