Най - вълнуващия въпрос зимно време.
GreenBrother - напреднал
Здравейте, апартаментът ми е доста студен и всяка зима давам доста пари за ток. До сега се отоплявах на конвектор, но когато релето изключи става студено, а сметката за ток ставаше винаги голяма. Бях решил да взема инфрачервено отопление, но сега като чета по форумите не съм сигурен дали е толкова ефективно и икономично. Не знам дали да не се насоча към климатик.
Проблемът е, че най-вероятно няма да съм цялата зима у дома, а знам, че има проблем със замръзване на климатиците.
Стаята, която искам да отоплявам е около 16 квадрата, около 3м висока и е студена.

Какво бихте ме посъветвали?
fu4ko - специалист
Аз бих си взел инфрачервено отопление.имам малко такова фолио и останах очарован.Така и не можах да си взема такъв уред.Предимства:Не бръмчи,не духа,дори стаята ако е студена,като го включиш и веднага ти е топло.Така докато загрее стаята не усещаш студ.Тук даже има такава тема viewtopic.php?f=10&t=28078
romanpm - майстор
При жесток студ тия твои отопления за за никъде , дори и да вкараш вилосипеда на стойка вътре няма да отделиш повече от 100 вата :)
Трябва ти алтернативно отопление , какво решаваш ти :wink: да не говорим за изолация и дограма ...
pavelari - майстор
Първо се препоръчва топлоизолация! И то вътрешна... Компромис - само на тавана за да се избегант тотални ремонти.
fu4ko - специалист
romanpm написа:
При жесток студ тия твои отопления за за никъде , дори и да вкараш вилосипеда на стойка вътре няма да отделиш повече от 100 вата :)
Трябва ти алтернативно отопление , какво решаваш ти :wink: да не говорим за изолация и дограма ...
Велосипеда си стои на студено.На топло много се поти :) Просто дадох пример от малко опит.Писах си с човек,който продава и се отоплява с 1500 вата инфрачервен уред.Даже стаята каза,че няма изолация и е доволен.Ако можех да си позволя бих си взел такъв уред.
dundurma - специалист
качествен,добре оразмерен ЯПОНСКИ климатик.
SithLurker - специалист
GreenBrother написа:
Здравейте, апартаментът ми е доста студен и всяка зима давам доста пари за ток. До сега се отоплявах на конвектор, но когато релето изключи става студено, а сметката за ток ставаше винаги голяма. Бях решил да взема инфрачервено отопление, но сега като чета по форумите не съм сигурен дали е толкова ефективно и икономично. Не знам дали да не се насоча към климатик.
Проблемът е, че най-вероятно няма да съм цялата зима у дома, а знам, че има проблем със замръзване на климатиците.
Стаята, която искам да отоплявам е около 16 квадрата, около 3м висока и е студена.

Какво бихте ме посъветвали?
Ако искаш хем да започнеш да плащаш по-малко, хем да ти е по-комфортно основната посока в която трябва да работиш е изолация.

Ако искаш да плащаш по-малко, решението е климатик. Проблема с климатика е че не е особенно комфортно отоплението, особено при теб с този висок таван, има шанс да топлиш само тавана, а на теб в ниското да ти е студено. При климатика първоначалната инвестиция е относително висока но като цяло си струва. Нормалните съвременни климатици нямат проблеми със замръзването доколкото знам.

Инфрачервеното отопление няма да е по-евтино от конвектора. Може би ще е една идея по-комфортно.
Там зависи къде ще сложиш ифрачервеното отопление и дали то ще те облъчва постоянно за да усещаш топлината. За високи помещения най-удачно е точно инфрачервеното отопление инсталирано на тавана (или пода ако е възможно), но без добра изолация пак ще плащаш много ако искаш да ти е топло.

Тема "Инфрачервено отопление или климатик?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: