Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

Строя новия си дом и темата на поста е как ТОЧНО да бъде отопляван :)
Естествено, знам че, това е дъвкано многократно и изчетох едва ли не целия форум Отопление, но явно не мога да се справя сам и разчитам на помощта ви.

Проблема идва естествено от паричните знаци и по-точно липсата им в необходимите количества :wallbash:
Та предпочетох да инвестирам първо в изолацията и каквото остане и малко по малко в отоплението :?

За съжаление явно познанията ми са недостатъчни :( защото не достигам до решение, което хем да ме доближава до заветната цел, хем да мога да устискам финансово.

Ситуацията е следната :

Двуетажна къща с разгърната площ 196 кв.м вкл стените. Височина на етаж 3 м, нетна височина около 2,75 м
Външни стени ( от вътре навън ) : 2 см мазилка, 38 см Винебергер Поротерм, 10 см EPS-F
Бетонни елементи : 2 см мазилка, 25 см бетон, 10 см Итонг Мултипор, 10 см EPS-F
Дограма: Двукамерна 86 мм Рехау, 4с-бяло-К
Под : първи етаж :3 см фибран, 14 см плоча, 5 см фибран , 6 см замазка
втори етаж 14 см плоча, 6 см замазка
Таван : двускатен, север юг, засега без изолация, планирана min 10 см вата.

Отопление първи етаж:
водно подово - обща дължина на тръбите 400 м Рехау, стъпка 10 см, свързани в колектор
положени тръби ф20 за радиатори/конвектори за 3 точки, свързани в колектор
Отопление втори етаж:
Положени тръби ф20 за радиатори/конвектори за 4 точки, ф16 за лира, свързани в колектор

За всеки случай съм пуснал и дренажни тръби, ако някой хубав слънчев ден се наложи и да охлаждам ( и ако има с какво )

Комин : 16/32 см , височина около 7 м. Всъщност, това е един от въпросите на които не можах да намеря отговор: Откъде до къде се мери височината на комините.

Въпросът е какво да направя след колекторите :hilfe:

По проект трябваше да има термопомпа, но ......
Също по проект необходимата мощност трябваше да е 40 КВ :shock:

Смятах с помощта на файла на АнтонВМ :respekt: и излиза, че необходимата ми мощност за отопление при -20 градуса е 11 kW + 3 kW БГВ ~ 15 kW

Или изчислявам неправилно или проекта ОВ е тотално сгрешен :)

Крайната ми цел е нещо подобно на схемата на bulhomes2 http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 66#p401866, но нито знам откъде да започна, нито как най-безболезнено да стигна до нея

Благодаря предварително на всички отзовали се.

Малко изходни данни

Изчислена стойност за зидария тухли Proterm 38NF 38 см. изолиран с EPS 10 см. UC9 =0,199[W/m² .ºK]
Изчислена стойност за бетонни елементи : UС2=1/RС2=0,184[W/m² .ºK]
Изчислена стойност за под UП1=U0=0,233[W/m² .ºK]
Изчислена стойност за таван Ur=0,200[W/m² .ºK] За вариант 4 - закрит запълнен гредоред. 10 см вата

Обобщени характеристики на сградата:
Брутен обем 524,5 m³
Нетен отопляем обем 476,9 m³
Отопляема площ (разг.) 260,1m²
Площ на външни стени 195,1m²
Площ прозорци и врати 31,2m²
Площ на покрива 86,7m²
Площ на пода 86,7m²
Сума на всички външ.огр. 399,7m²

Обобщен коефициент на топлопреминаване Uоб=0,567

Зона 5 Бургас.
Отоплителен сезон: Начало 25.Х Край 19.IV
Изчислителна външна температура:-10,0°С
Денградуси при средна температура на сградата 19°С: 2300

Ако са необходими още данни, казвайте.
kalin72 - майстор
Откъде до къде се мери височината на комините.
Оттам, откъдето се включва отоплителния уред.
Според мен послушай Антон.
LazarGanev - "Велик майстор"
moondust написа:
По проект трябваше да има термопомпа, но ......
Също по проект необходимата мощност трябваше да е 40 КВ :shock:

Смятах с помощта на файла на АнтонВМ :respekt: и излиза, че необходимата ми мощност за отопление при -20 градуса е 11 kW + 3 kW БГВ ~ 15 kW

Или изчислявам неправилно или проекта ОВ е тотално сгрешен :)
Сметките ти са правилни - нямаш нужда от повече от 15кВт. Друг е въпроса 40кВт котел с мокри дърва каква мощност дава :wink:
Благодаря ви.

Все пак си остава основния въпрос - с какво да "захраня" отоплението и най-вече необходимите ми помпи, буферен съд.

Насочил съм се към котел Bosch Solid 2000 27 kW ( заради мокрите дърва :) ) , но от там ми е неясно каква схема на свързване ще бъде оптимална за наличните тръболяци.

Поради липса на място ми се ще да комбинирам буферен съд (ако е необходим) с БГВ бойлер. За съжаление единствения вариант, който ми е що годе по джоба е на Сънсистем KSC1 200/600. Някакви мнения за изделието?
joro_vn - специалист
Сложи една китайска термопомпа като големите на Ерато - към 11 киловата бяха.
Лятото я оставяш само да топли бойлера. Бойлера голям, защото ще се грее до 55 градуса макс.
Не ти трябва буфер.
На втория етаж конвектори, за да са ефективни при 55 градуса от термопомпата.
Към комина една суха камина на дърва за уют,кеф, и допълнително отопление, особено ако спре тока.

По евтино отопление от термопомпа/климатик няма. Освен дърва на добра цена, обаче са свързани с много кахъри, място, чистене и слугуване. Ако те няма и няма друг мъж в къщи, жална им майка на жените.

При тая изолация повече от 10 киловата не ти трябват, обаче задължително изолирай яко тавана, оттам бяга много топло.
radius - майстор
На фона на останалата изолация, на тавана ще ти приличат над 20см вата.

Тема "А сега накъде - отопление на нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: