Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ugeen - напреднал
Здравейте колеги,
Отскоро имам въпросният котел.Закупих го след много четене на форуми и най-вече надделя мнението на Лазар Ганев за този модел.Имам няколко въпроса и ще се радвам ако ми отговори лично той.За сега нямам готовност да топля,защото имам все още действаща отоплителна система с камина ,която съм решил да преправя по препоръките на Лазар а и имам дърва за доизгаряне.
Котела ми е монтиран само за БГВ. Има неща които ме притесняват и искам да попитам нормално ли е това.Вместо отоплителната инсталация имам байпас между изхода и входа за водата.Въпреки ,че ползвам котела само за БГВ и че копчето за отопление е на летен режим,въпросните тръби парят ,а след спиране на водата котела изгася горелката и продължава още дълго да работи,понякога и по-вече от минута.Температурата на БГВ е нагласена на 47 градуса и на ECO режим но комфорта е много зле а този котел е с 3 звезди .Пробвах и комфортния режим,по добре са нещата ,но се оказа че пак доста се чака да стигне водата до банята.Имам бойлер Татрамат OVK150,който за сега съм го изключил и искам тази зима да го ползвам в комбинация с газовия котел,тъй като е вързан към камината.За сега мисля да сложа два двупътни вентила на бойлера и котела и да ги вържа паралелно,а с един термостат да ги управлявам така че когато бойлера е загрят ,топлата вода от газовия котел да се спира.Ще стане ли така или има по-хитри начини.Другият ми въпрос е колко бара е налягането на изходите на обемния бойлер и на БГВ от газовия котел.Никъде не открих такъв параметър.Идеята ми е да сложа термостатен смесител в банята за душа,а там трябвало налягане поне 1 бар.Дали ще мога да осъществя тази моя идея.Има ли опасност газовия котел да се повреди нещо ,ако продължава така да работи без отоплителна инсталация.И последно имам FR100,който не е свързан.Може ли да се свърже и да се настрои комфортния режим на БГВ да се включва и изключва автоматично по часове .От къде взема захранване този програматор ,когато е включен само по два кабела(CAN BUS).Предварително благодаря.
LazarGanev - "Велик майстор"
ugeen, Нормално е котелът да шуми след спиране на горелката - това е постциркулацията на помпата - нали си съгласен, че ако спре помпата заедно с горелката, то камерата ще прегрее и водата в топлообменника ще заври? Нужно е помпата да продължи да работи за да охлади горивната камера. Колкото до комфорта - разбира се че комфорта на двуконтурния котел е по-лош, отколкото на едноконтурен + бойлер - винаги съм го изтъквал
Не предприемай нищо по подвързване на бойлер, има много по-хитри начини! Кой ти монтира котела? Той трябва да ги знае.
ugeen - напреднал
Благодаря за отговорите, Лазаре. Котела ми го монтира известна фирма в Горна Оряховица която е оторизиран дилър и сервиз на котли Bosh ,но проблема е че тогава не бях в къщи и не можах да се срещна с техниците ,които са го монтирали.Ще се опитам да си уредя среща с тях да видя какво ще кажат.А за нялягането от изхода за БГВ на котела какво можеш да ми кажеш,дали ще може да подкара термостатна смесителна батерия.(Ще има ли поне 1 бар).
Налягането си е колкото във водопровода, но не ти трябва никаква термостатна батерия - от котела си настройваш водата на желаната температура за ползване - противопоказно е да я загряваш повече и след това да я охлаждаш. Предай поздрави на техниците от фирмата - скоро се видяхме с Тодор :wink:
ugeen - напреднал
Да ,точно Тодор ми е монтирал котела.Ще го поздравя и ще говоря с него да даде някое рационално решение за комбиниране на котела и бойлера.
ugeen написа:
Да ,точно Тодор ми е монтирал котела.Ще го поздравя и ще говоря с него да даде някое рационално решение за комбиниране на котела и бойлера.
Той знае много добро решение с допълнителна помпа :wink:

Тема "Въпроси за конвенционален газов котел Bosh GAZ7000W ZWC21" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: