Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stefan_doc - напреднал
Здравейте! Имам вила, която зимата посещавам много рядко /по Коледа и когато има ядене и пиене... :-D /. Налага се да пренощувам в една стая, неголяма но с лоша изолация и като не е отоплявана повече от месец се сещате какво е вътре. :bear: :bear: :bear:
Ползвал съм печка на дърва - мръсно, първо се загряваш, цепейки дърва, после слагаш дърва в печката и стоиш на студа докато се загрее стаята, ама внимаваш да не угасне /все пак вечерта съм на гости, трябва да отскачам периодично да слагам дърва/, накрая става жега, нощем печката изгасва и се събуждаш удървен. Вариантът беше с духалка, която да се включва с таймер примерно към 03.00 часа.
Опитвал съм с ел. радиатор и духалка, включени двете заедно за цяла нощ - бива, ама си е студ, температурата сутринта никога не е повече от 12-13 градуса.
Писна ми с тия дърва, искам като си отида зимата на вилата да спя на топло. Климатик нямам пари да купувам. Обсъждам няколко варианта, но не знам доколко са удачни.
1. Печка с инфрачервен тръбен /не кварцов/ нагревател /примерно тази или по-евтина http://megashop.bg/techno/p819173/%D0%9 ... _info.html /
над масата и леглото, съчетано с маслен радиатор, конвектор или духалка.
2. Алуминиев инфрачервен стенен конвектор /2 000 W/ плюс друг уред.
3. МИКА нагревател – Tesy MC 201 или подобен плюс още един стандартен уред.
4. Мощен стенен конвектор с ел. регулатор – поне 3 000 W без друг уред.
Става въпрос за една-две нощувки, изхарченият ток не е от значение.
ferrari4456 - специалист
То и аз вилата зимата я посещавам рядко.Имах същия проблем, печката с дървата и студа.Сега имам печка на дърва от тези:
http://www.mr-bricolage.bg/promo/1281 ама на звезда.
Като отида там я паля и пускам подовото отопление и всичко си става супер, защото и пода се загрява и предметите иначе с печката трябва доста време да мине докато се постигне това.
Иначе няма оправия все си е студ, стенни конвектори и всякакви такива под колената се усеща един гаден студ, а всъщност темперетурата в стаята на въздуха е 22 и нагоре.
VLADO66 - майстор
Или помещението е голямо или вее от някъде.Най-бързо нагряването става с калорифер,но в случая някой по-сериозен :) http://www.otoplenie-bg.com/productdetails.aspx?id=8
mitron - специалист
здравейте аз съм си много доволен от печката с дърва тя отоплява най добре за в къща а и къщата винаги съм я свързвал с печка на дърва или парно.За през нощта си сложи въглища обилно количество
ferrari4456 - специалист
Като най живо така да го нарека и добро си остава за мен подово отопление плюс печка.Припалва се печката и нищо не може да се сравни с живия пламък и после подовото поддържа да не ти е студено на краката и да поддържа темперетурата приятна.
shotik - майстор
Като малък/10-14 годишен/ по време на зимна ваканция ходех на едно село и там в стаята имаше печка от варел ,вероятно от карбит и вътре слагахме едно сурово дърво и около него сухи и така се поддържаше ,може един път максимум два да се сложат дърва ,но пак да има сурови ,за да се поддържа огъня.

Друга идея е газов отоплител,какъвто можеш да си позволиш-палиш и веднага започва да топли.
VLADO66 - майстор
Газова печка в спалня не се слага.
shotik - майстор
Не твърдя ,че се слага или не,ама аз съм го виждал това в дома на мой колега ,било е преди 30 години поне ,от тези печки с мрежа отпред и разделено на три секции,марката е известна ,но сега не се сещам коя беше.Затова писах ,но ако е забранено ,се съгласявам!
ferrari4456 - специалист
Гълтат много кислород.Дори аз съм бил в приятели и всички прозорци са затворени и работи цял ден печката и вечерта просто не можеш да дишаш.Аз не бих сложил такова нещо, а и трябва да се разправяш с газ.
PCL82 - майстор
От печките на твърдо гориво най-дълго изкарват кахлените печки и най приятно топлят. Проблемът е, че и бавно се нагряват. Може да се направи комбинация от метална печка, която загрява бързо и димът от нея загрява една кахлена печка, която ще бъде топла и на сутринта. Навремето е имало комбинирани кахлени печки за въздушно отопление. Една метална печка, тип пернишка е поставена в шкаф от кахлени тухли. Шкафът има жалузи от долу и отгоре. Печката се запалва и веднага завърта въздуха през жалузите. Ако има въздуховоди може да се топлят и съседни момещения. Същевременно кахлените тухли се нагряват и топлят цяла нощ.

Най-примитивното нещо, но вършещо работа е когато палиш печката да сгрееш в нея един голям камък или тухла, която после овиваш в парцали и си слагаш под одеалото. Тя няма да изтине напълно и на сутринта и няма да са ти студени краката, виж за главата си трябва нощна шапчица. Ако се въртиш и се развиваш препоръчвам спален чувал с качулка тип мумия, може и за минусуви температури.

Тема "Инцидентно отопление на стая на вилата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: