• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 1485
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Поради засиления интерес напоследък към пелетните котли и горелки, пазарът отговаря в все по-голямо разнообразие, появяват се нови производители, нови модели. Пускам тази тема за да се концентрират основно в нея мнения, въпроси и отговори, касаещи тази марка.
LazarGanev - "Велик майстор"
tokbatak написа:
LazarGanev написа:
Хитът обаче сега е новата им горелка RB (Retort Burner), при която пелетите изригват отдолу като вулкан и избутват шлаката навън към периферията.
Лазаре вярваш ли на това което казваш?!
Огледах новата горелка много добре - горящата и изложената незапалена .
Първите впечатления са леко разочароващи - обикновенни прави ламарини, малък дисплей, горивна камера/ чашка или както там се нарича/ е пилена с ъглошлайф/ флекс/ и отворите по периферията изглеждат с различна големина. В камерата имаше омешени пелети с пепел и огъня се задушаваше и много леко пушеше - възможно е да е от това че е извън котел.
Възникват следните въпроси:
Възможно ли е толкова прецизно регулиране на шнека че пилетите да не прелеят от горивната камера а в същото време да са на ръба за да се изхвърля шлаката?
Дали ще се изхвърля шлаката и пепелта? - все пак шлаката е по тежка от пелетите и потъва а пепелта е ситна и се вре между пелетите.
Дали в горящия "вулкан" от пепел и пелети ще протича процес на пълно изгаряне? - пепелта няма ли да пречи?
От нашите шнекове знаем че долу при входа им се събират трици, т.е. няма ли същото да е с пепелта при тая горелка?

Вярно по периферията на горивната камера имаше пепел и нещо като шлака или недокрай изгорели пелети не може да се прецени точто. В средата на "вулкана" обаче си имаше доста сажди и шлака.
Имах само десетина минути за огледа и е възможно да не съм достатъчно точен в преценката си.
Да, малко са ти дошли минутите :) . Няма проблем в синхронизацията на двата шнека - те фабрично са си синхронизирани, но има възможност за корекция в зависимост от пелетите. Тази горелка има много възможности за настройки и това би трябвало да се хареса на онези, които обичат да се ровичкат. Това е така, защото горелката е замислена и реализирана да гори всякакъв тип пелети и се справя успешно, дори и с най-калпавите сламени. лошото е, че настройките за различните видове пелети са много различни и трябва добре да се познават възможностите на горелката, а те са големи. Пак казвам, че нейното предимство е всегоривността и работата с възможно най-калпави пелети, тъй-като се самопочиства и то по време на работа, без цикъл на загасване и продухване. Говоря в единствено число, а всъщност горелките са две с малка разлика помежду им.
Първата - BMG е с цилиндрична горивна камера с диаметър в зависимост от мощността, а тя варира от 15кВт до 300кВт.
Втората горелка RB (Retort Burner) е с мощност само до 20кВт, но пък става за монтаж към много от нафтовите котли и мощността и е достатъчна за болшинството средностатистически жилища, като производителят гарантира добра работа дори при 3-4кВт
И двата модела имат втори шнек, който служи за подаване на пелетите в горивната камера и същевременно за самопочистване. Изработката на горелките наистина не става на конвеир, а ръчно, но това е най-малкия кусур. Контролерът от тази година е много добър, произвежда се във известна българска фирма, която прави контролери за други производители на горелки, камини и бойлери.
Запалката на RB е керамична, немска с мощност 120Вт, от фирмата, която прави запалки и за Herz. С нея горелката пали за 2 минути
Корпусът е от неръждаема стомана с двойни стени, вентилиран. На мене ми харесва факта, че в разработката на двете горелки са ползвани много интересни и оригинални идеи, а не се върви по пътя на копирането, затова пожелавам на създателите и да продължават в същия дух
filmatoplo - майстор
Всички сте я гледали на Панаира :? тъй ли не я цъкнахте да не говорим на сляпо :) .Без да знам , предполагам че на Макета са ползвали по лоши пелети като това трябва да докаже че дори калпави -горелката ги гори , но това гледано от не разбиращи изглежда зле :wink: .Просто до макета трябва да седи надпис със обяснение , ако случайно някой не чуе представителя какво казва.Предполагам ако от грейко са искали да заблудят някой -щеше да сложат клас А10 пелети и горелката да фучи без прашинка камоли пепел или шлака .
tokbatak - специалист
Мен все пак ме притеснява това как ще накараш шлаката и пепелта да прелее а пелетите да останат в горивната камера. Това което се виждаше е че всичко се е омешило като мусака. :) Е как каймата ще прелее а картофите не!? :?
Лазаре това за некопирането не е много сигурно. Имаше едни горелки и котли/мисля полски/ който бяха доста подобни. Горяха дори и въглища и въглищен прах. Та чашката на тези даже беше по терикатска и шлаката по лесно изпадаше. Забравих им името/марката/ за съжаление.
Това че е изработена ръчно не е проблем. Ако си работи добре кво от това че няма вид! Написах го за тези който не са я виждали да знаят. Надявам се че отливката се проверява за дефекти, щото от там може да се яви проблем но все пак нали има 2 години гаранция.
Доно да имат успех хората. Ще е радостно да има една добра българска фирма, щото всички до момента разочароват. В раздел Отопление едва ли има български продукт за който да се каже уау.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами то отливки няма по горелката не знам какво си гледал. Горивната камера е изработена от неръждаема ламарина, като е двоен кожух и се обдухва от първичния въздух за горене, който пък по този начин се загрява.
tokbatak - специалист
Не споря, може и ламарина да е! Просто от грубата форма и пиленето с флекс ми се стори че е отливка.
filmatoplo - майстор
Кога ще я видим в действие :? :) .
LazarGanev - "Велик майстор"
Филме, дай да сключим договор - идваш и ми я монтираш, хем ще я разгледаш подробно, пък аз ще почерпя с виното на брата - вече е готово. А, и носи Валандъра :wink:. Нямам време бе човек :)
filmatoplo - майстор
:-D Три дни пили и се веселили :drinkers: , вчера тъкмо сме качени на едно скеле да стигам тавана за монтаж на едни медни тръби , и клиента вика -майстори да ви почерпя нещо ,кафе , по една бира да ви взема :lol: .А в Царево като работим ,един клиент още от здравейте момчета -отвори бирите в 8 часа сутринта :wink: .За горелката , туй което излиза да пада какво е , пелети които тлеят :? , шлака ли , пепел ли .Няма ли опасност -тя да си плюе материал преди да е напълно изгорял -оползотворен :? .И друго , по процедура стоп-какво прави да прекъсне връзката между горящи и новоидващи пелети :? .
nasko_nerva - специалист
Видях горелките на панайра в Пловдив. Горяха си доста добре. Ще я следя тази горелка за вбъдеще. Дано да излезе сполучлива. Все пак и аз някога мога да мина на пелети - въпроса с дървата от година на година се затяга.
Притеснява ме факта че в България се мисли повече за печалба а не за качество и това пречи да се произвеждат добри продукти. Дано тази горелка да опровергае този факт.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 1485

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: